Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Pokračovanie článku: Farmárov syn by o Slovákoch mohol napísať knihu. Bude to bitka, dvíha prst ikona švajčiarskeho hokeja

hlavaj ms hokej Čítajte viac Recept ako zažiariť na MS? Pošlite brankára chytať do extraligy. Odpisovaní Slováci sa pýtajú do sveta

Švajčiarsko je dnes vyspelá hokejová krajina, ktorá vychovala dovedna 40 hráčov pre NHL – dvanásť z nich je v profilige stále aktívnych.

O sile svedčia aj dve strieborné medaily – z MS 2013 a 2018.

„Mládežnícky program funguje, veľa mladých odišlo za more alebo na sever. Zlepšujeme sa. Keď spomínate rok 2004, vtedy sme si vyberali možno z tridsiatich hráčov, dnes máme oveľa viac možností. To sa zmenilo,“ opisuje Ambühl rýchly progres Helvétov.

Proti Slovákom odohral tak veľa zápasov, že by to vyšlo hádam aj na knihu. Dnes proti nim očakáva náročný boj.

„S nimi je to vždy veľmi tesné. Aj oni sa zlepšili. V uplynulých rokoch dali šancu mladým a spravili veľký skok vpred. Aj na tomto turnaji vyzerajú solídne – vravím vám, bude to veľká bitka,“ myslí si.

Šimon Nemec Čítajte viac Keď o ňom Ramsay hovorí, viete, že ho má rád. Chlapec, ktorý ešte nedávno upratoval autobus, prišiel pomôcť

Pomohli aj Slováci

"Nielen voľakedy, aj dnes vo Švajčiarsku uznávajú a rešpektujú silu Slovákov. Mnohí hráči i tréneri v minulosti pomohli tunajšiemu hokeju. Nezabudlo sa na to. Na druhej strane – Švajčiari sa sústredia iba na seba.

Sebavedomie im nechýba. Už to dávno nie je tak, že tam prišiel Slovan a nasúkal im tucet gólov," vysvetľuje Ivan Benčič, Slovák, ktorý kedysi s rodičmi emigroval za lepším životom na Západ.

Keď hrali Slováci pred dvomi rokmi na šampionáte v Rige, oslovili sme ho. Otec jednej z najlepších tenistiek na svete – Belidny Bencicovej – má so švajčiarskym hokejom bohaté skúsenosti. Dlhé roky hrával v prvej a druhej najvyššej súťaži.

„Kedysi mali Švajčiari problémy s mentálnym nastavením, na turnaji boli spravidla v pozícii outsidera, v posledných desaťročiach si však veria. Zistili, že dokážu držať krok aj so silnejšími, že sa môžu presadiť dokonca aj v zámorí. Pomohlo im to,“ pokračuje.

A kedy si Benčič prvýkrát uvedomil, že švajčiarsky hokej je na vzostupe?

Andres Ambühl. Foto: ČTK / Šálek Václav
12 Ambuhl Andres Ambühl.

"Keď som hrával ja, trénovalo sa menej. Švajčiarski hráči neboli takí atletickí, ako trebárs Sovieti alebo Čechoslováci. Oni trénovali dvojfázovo už pred šesťdesiatimi rok­mi.

Švajčiari mali profesionála až na prelome 90-tych rokov – Jörg Eberle prestupoval do Lugana a bol prvý, kto sa priznal, že nerobí nič iné, iba hrá hokej.

Ostatní popri ňom pracovali. Potom nás to prišli učiť Česi, Slováci, ale aj Škandinávci," vraví 60-ročný bývalý hokejista.

Keď príde na porovnávanie, Benčič je skeptický. V tomto smere je aj pomerne kritický k svetovému šampionátu ako takému. Nehrajú tu podľa neho ani zďaleka najväčšie hviezdy a tak turnaj nemá výpovednú hodnotu o kvalite hokeja v danej krajine.

Švajčiar Andres Ambühl. Foto: Profimedia
Andres Ambühl Švajčiar Andres Ambühl.

"Zadefinujme si najprv pojem najlepší: so všetkou úctou k MS, je to pekný turnaj, ale ak by tam mala prísť špička, Kanada pošle štyri tímy, Rusi tri, Česi so Švédmi a Fínmi po dva a až potom ostatní.

Slovensko aj Švajčiarsko sú malé krajiny, nemajú taký výber dobrých hráčov. Ale pokrok tu je," zamýšľa sa.

Výrazne k nemu prispel aj Ambühl. Hráč, bez ktorého si niekoľko generácií nevie MS v hokeji ani len predstaviť. Keď tmavookého veterána konfrontujeme s myšlienkou, či sa nebojí, že raz sa toto všetko skončí, len pokrčí ramenami.

„O tom to predsa je. Raz mi tréner určite nezavolá a príde niekto iný. Mladší. Som s tým úplne v pohode.“

Šimon Nemec Čítajte viac Kanada? Oni si to neodpustia, posielali mi rôzne odkazy. Nemec vraví, že za morom to je bežné, no aj Slováci sa im trošku vyrovnali

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Andres Ambühl