Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Recept ako zažiariť na MS? Pošlite brankára chytať do extraligy. Odpisovaní Slováci sa pýtajú do sveta

Obavy, neistota, negatívne prognózy. To všetko je nateraz preč. Mužstvo vďaka hráčom, ktorí mali byť najslabším článkom zostavy, bojuje v každom zápase o dôležité body. Zatiaľ úspešne.

17.05.2023 05:40
hlavaj ms hokej Foto:
Samuel Hlavaj na MS 2023.
debata (5)

Slovenskí hokejisti idú na MS podľa plánu. Alebo skôr – nad plán. Po troch dueloch majú na konte štyri body a vo výhľade čoraz reálnejšiu šancu postúpiť do štvrťfinále.

To všetko najmä zásluhou mužov v maske, ktorých takmer všetci vopred odpisovali.

Všadebol Hlavaj

Stanislav Škorvánek a Samuel Hlavaj (spoločne s náhradníkom Dominikom Riečickým) mali pred štartom šampionátu v Lotyšsku a vo Fínsku len minimum skúseností z medzinárodných zápasov.

VIDEO: Slovenskí fanúšikovia vytvárajú skvelú atmosféru vo fanzóne

Video

Slovensko cestovalo na MS s tromi gólmanmi z domácej extraligy naposledy pred 24 rokmi.

Gólmani, pri debute na šampionáte vopred odsúdení na neúspech, sa však vzopreli osudu. Škorvánek s výnimkou prvej tretiny proti Čechom odchytal dva veľmi dobré zápasy, Hlavaj žiaril v pondelok proti Kanade (1:2 sn).

Predovšetkým výkon druhého menovaného, 21-ročného mladíka, ktorý v minulej sezóne pôsobil striedavo v Slovane Bratislava a druholigových Modrých Krídlach, vzbudil medzinárodnú pozornosť.

Hlavaj Slovensko Čítajte viac Brankár z extraligy? Veľký problém! Kanadský tréner po zápase nad Hlavajom krútil hlavou

Vychválil ho aj kanadský kouč André Tourigny, na klubovej úrovni tréner Arizony v NHL.

"Pri premiére na MS podal skutočne veľmi dobrý výkon. Čelil topfavoritovi celého turnaja, ktorý má káder naplnený hráčmi z NHL. Vieme, že Samo je sebavedomý, mentálne odolný.

Predviedol veľmi dobré zákroky, podržal puk, dobre rozohrával, bol kompaktný a trpezlivý. Dal nám šancu bodovať a skoro aj vyhrať," vraví o svojom zverencovi tréner reprezentačných brankárov Peter Kosa.

Podobne pozitívne referencie išli aj na Škorvánka. Ak niekto pozná rodáka zo Žiliny, tak je to Tomáš Vošvrda. Skúsený Čech s ním pôsobil v uplynulej sezóne v Michalovciach.

"Čo sa týka Stana, vôbec som sa nebál, že by zlyhal. Boli sme spolu polovicu sezóny v Dukle, viem, ako zodpovedne pracoval.

Zápas Hlavaja proti Kanade som nevidel celý, iba zostrihy, ale čo som zachytil, tiež to zvládol výborne. Slovensko sa vôbec nemusí obávať o brankárov. V zálohe je ešte Riečický, ktorý mal fantastické play off v Košiciach," reaguje Vošvrda.

Craig Ramsay a spol. sú zatiaľ s výkonmi gólmanov spokojní. Priznávajú, že hoci v úvode prípravy mali obavy, nikdy nestratili vieru v trojicu, ktorú napokon vzali na šampionát.

Šimon Nemec Čítajte viac Kanada? Oni si to neodpustia, posielali mi rôzne odkazy. Nemec vraví, že za morom to je bežné, no aj Slováci sa im trošku vyrovnali

„Ak by sme im neverili, tak do toho nejdeme. Zároveň platí, že niekedy neviete, ako dané rozhodnutia dopadnú. Snažíme sa pracovať a vyberať chalanov, ktorí sú ,hladní“ tu byť, chcú zabojovať o čo najlepšiu pozíciu v tíme.

Nastavili sme parametre v príprave i v zápasoch tak, aby to nemali chalani dané, ale aby si post zaslúžili.

Je jedno, či do reprezentácie prídu z extraligy, českej ligy alebo NHL. Dôležité je rozpoloženie, že tu chcú byť, bojovať a odviesť pre tím maximum," vysvetľuje Kosa.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #hokej #Stanislav Škorvánek #Samuel Hlavaj #MS 2023 #Riga 2023