Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Kanada? Oni si to neodpustia, posielali mi rôzne odkazy. Nemec vraví, že za morom to je bežné, no aj Slováci sa im trošku vyrovnali

Do dejiska MS v lotyšskej Rige prišiel deň po začiatku šampionátu. Na zápas proti domácemu výberu ešte nenastúpil - sledoval ho z hľadiska, keďže len pár hodín predtým vystúpil z lietadla - ale na Kanadu bol už pripravený.

16.05.2023 05:46
Šimon Nemec Foto:
Šimon Nemec a Kanaďan Jack McBain.
debata (3)

Hoci tréneri tvrdili, že Šimona Nemca budú na úvod šetriť, nezdalo sa, že tak robili. „Možno to vraveli vám, ale mne nič také nepovedali,“ začal vtipnou glosou hodnotenie zápasu proti Kanade.

Nemec tak naskočil do turnaja rovnými nohami. Veľkou porciou minút a šancou, z ktorej mohol byť jeden veľký príbeh. Samozrejme, len ak by premenil samostatný nájazd.

HOKEJ: Slovensko - Rakúsko Dávame do pozornosti Kedy hrajú Slováci? Kompletný program MS v hokeji 2023

Keď hráči schádzajú z ľadu, z výrazu ich tváre zväčša rozšifrujete ich vnútorné pocity. Sú spokojní? Sklamaní? Nebodaj nahnevaní?

Po stretnutí s Kanadou by ste mohli len hádať, lebo jeden sa tešil z bodu, druhý smútil nad stratou ďalších dvoch, niekto sa zasa cítil ukrivdený, lebo rozhodca.

Šimon Nemec – hoci najmladší člen výpravy – zostal nad vecou. A pritom to vôbec nemal jednoduché, jednak strávil zo Slovákov najviac času na ľade a keď tam bol, Kanaďania mu to zakaždým chceli poriadne „osladiť“.

Prakticky od prvého striedania…

„Či som to čakal? Je to Kanada, jej hráči si to proste neodpustia. Bol som na to pripravený,“ povedal 19-ročný bek, ktorý si tento rok spravil meno vo farmárskej AHL.

VIDEO: Rigou sa ozýval Macejko. Slovenskí fanúšikovia boli pred Kanadou dobre naladení.

Video

Potom sa však viac rozpovedal o tom, ako to medzi hráčmi s dvojkrížom a javorovým listom na drese iskrilo. „Dokonca som započul z ich striedačky aj nejaké štipľavé slová,“ opisoval.

Je pravda, že Kanaďania boli nervózni. So Slovákmi naposledy prehrali na MS 2012 v Helsinkách, navyše, k dispozícii mali niekoľko presilových hier. Dokonca aj početnú výhodu o dvoch hráčov.

Trvala viac ako minútu, ale Slováci bránili bravúrne. Zúfalý z toho bol aj Tyler Toffoli, jedna z najväčších hviezd kanadského výberu. Po tom, ako sa na ľad vrátili obaja vylúčení Slováci, od zlosti roztrieskala hokejku.

„Tak toto som nezaregistroval. Až teraz v televízii. Priznám sa, moc som ich neregistroval, ale asi je to znamenie, že vedeli, že sme dobrí. Asi sa báli o body,“ pokračoval mladý Lipták.

V Amerike tomu hovoria „trash talk“. To je keď sa jedna strana podpichovačným slovníkom snaží zneistiť svojho súpera. Robí to preto, aby tí druhí menej verili vo svoje schopnosti a tak sa dalo nad nimi ľahšie vyhrať.

Lotyšsko MS2023 Hokej B Slovensko Kanada Čítajte viac Po poslednej otázke sa Ramsaymu od dojatia zaleskli oči. Zo zápasu s Kanadou si odniesol ťažké srdce

"Je to taká americká klasika, tam sa to robí bežne. Sú v tom dobrí, ale trošku sme sa im v tom vyrovnali. Tréner Ramsay nás však po druhej tretine upokojoval, lebo už toho bolo z našej strany asi dosť.

Kanaďanom sa hrá veľmi dobre, keď sa toto deje na ľade. Nám zasa nie, asi sa nevieme na to mentálne nastaviť. Potrebovali sme to ukľudniť," vysvetľoval Nemec.

Keď ho deň pred zápasom novinári spovedali v tréningovej hale, Nemec si spomenul, koľko smoly Slovensko sprevádza v zápasoch proti veľkému favoritovi.

Napokon, na MS do 20 rokov i šampionáte osemnásťročných podľahol David Goliášovi zakaždým až v predĺžení.

Keď to v pondelok večer v mix zóne naňho opäť vytiahli, ani ich nenechal dopovedať. „A teraz sme padli po nájazdoch, čo? Ale raz to musí prísť, verme, že to bude ešte na týchto majstrovstvách sveta.“

Hlavaj Slovensko Čítajte viac Brankár z extraligy? Veľký problém! Kanadský tréner po zápase nad Hlavajom krútil hlavou

Padli v nájazdoch, ale kedy Šimon Nemec premenil pokus číslo sedem, nemuselo sa tak stať. Veď si len predstavte, aký príbeh to mohol byť. Mladík, ktorého vlani v lete draftovalo New Jersey Devils v prvom kole z druhého miesta, mohol skoliť veľkú Kanadu.

Craig Ramsay vravel, že sa pýtal, kto si trúfa na ľad. Nemec vraj, tak ako vždy, zodvihol hlavu. „Craig sa na mňa pozrel a ja som si veril. Nájazdy sú lotéria. Nabudúce ho dám,“ zamyslel sa.

„Ale keby sa mi to podarilo teraz, asi by som šiel popred kanadskú striedačku a niečo by…,“ pousmial sa a radšej myšlienku nedopovedal.

„Chcel som dať gól, nad tým, čo spravím, som príliš nerozmýšľal. Žiaľ, nevyšlo mi to, preto to beriem trošku aj na seba. Zlyhal som v situácii, keď sme mohli vyhrať a Kanade vziať ďalší bod.“

O Nemcovi sa vraví ako o budúcej hviezde zámorskej profiligy. Napriek tomu tento rok ešte v prvom tíme New Jersey Devils priestor nedostal. Celý ročník odohral na farme, tam sa mu však mimoriadne darilo a v tamojšej súťaži si na tak produktívneho 19-ročného beka veru nespomínajú.

Šimon Nemec Čítajte viac Keď o ňom Ramsay hovorí, viete, že ho má rád. Chlapec, ktorý ešte nedávno upratoval autobus, prišiel pomôcť

Svetový šampionát je spravidla šancou ukázať sa a na každé jedno stretnutie sa chodia pozerať skauti. Navyše, Slovensko je v kurze, v posledných rokoch posiela na MS mladý tím, čo je pre „špiónov“ slávnych zámorských mužstiev veľmi atraktívne.

Nemec verí, že jeho pondelňajší výkon neunikol pozornému oku zástupcov New Jersey. Na ľade bojoval proti hráčom z NHL a podľa nášho v ňom mimoriadne obstál.

„Myslím si, že to sledovali. Verím, že som bol rovnocenným súperom pre hráčov z NHL a hádam sa v najbližšej dobe dočkám aj nejakých zápasov v profilige,“ vravel sebavedomo.

Teraz je však na šampionáte v Rige a myslí predovšetkým na národný dres. Nemec pred novinármi bez vyzvania začal spomínať blížiaci sa štvrtkový duel proti silnému Švajčiarsku. Povedal o ňom, že je to jedno z najnáročnejších mužstiev na turnaji.

„A vieme, akí hráči ich v najbližších hodinách posilnia,“ podotkol. Útočník Los Angeles Kings Kevin Fiala už prišiel a čoskoro dorazí aj duo z New Jesrey – Nico Hischier a Jonas Siegenthaler.

Nemec na záver priznal, že v slovenskej kabíne neboli po prehre s Kanadou zvesené hlavy. Získaný bod sa v konečnom zúčtovaní ešte môže zísť.

„A pred šampionátom by sme ho brali asi všetci. Ale vzhľadom na priebeh, keďže sme mali aj my tutovky… Nuž, každá minca má dve strany, na jednej je to zlatý bod, na tej druhej sa nám však máli.“

Hráči s najtvrdšou strelou na MS aj so Slovákmi Fotogaléria - 11 fotiek Všetky fotky
Pozrite si akou rýchlosťou pália na brankárov...

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #MS 2023 v hokeji #Šimon Nemec