Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Keď o ňom Ramsay hovorí, viete, že ho má rád. Chlapec, ktorý ešte nedávno upratoval autobus, prišiel pomôcť

Vlani hral za extraligovú Nitru, tento rok už za Uticu v zámorskej AHL. O svojej šanci v najlepšej lige na svete stále len sníva, no čo sa očakávaní týka, tie sú naozaj veľké.

15.05.2023 10:00
Šimon Nemec Foto: ,
Šimon Nemec na tréningu v Rige.
debata (3)

Napokon, ako inak si vysvetliť, že keď Šimon Nemec pristál cez víkend na letisku v Rige, čakala ho početná skupina slovenských novinárov?

Rodák z Liptovského Mikuláša, ktorý ešte len nedávno upratoval nitriansky autobus a po tréningu zbieral puky do vedra, prichádza na svoje tretie seniorské majstrovstvá sveta.

Má pritom len 19 rokov.

VIDEO: Čo povedal tréner Craig Ramsay pred šampionátom o prínose mladých hráčov?
Video

Písal sa 19. september 2019, keď debutoval v extraligovom dueli Nitry proti maďarskému MAC Budapešť. Nemec mal iba pätnásť a po Andrejovi Podkonickom (asistentovi Craiga Ramsayho, pozn. red.) sa stal druhým najmladším hokejistom, ktorý sa predstavil v najvyššej hokejovej súťaži na Slovensku.

Pár dní na to sme ho cez Facebook požiadali o rozhovor. Odpoveď prišla do pár minút: „No, oukej. Zavolajte okolo jednej.“

Nuž, zavolali sme a rozhovor to bol taký, aký len s pätnásťročným chlapcom môže byť. Neistota, úsečné odpovede, kusisko trémy i zahanbenia. Treba uznať, že aj v tomto smere spravil Nemec obrovský pokrok a v súčasnom výbere patrí medzi novinármi najžiadanejších i verbálne najzručnejších hráčov.

Ale späť do Nitry, lebo práve tam šikovný ofenzívny obranca rozbiehal svoju nádejnú kariéru. V deň, keď Nemec čakal na svoj debut v seniorskom tíme, všetko bolo zrazu iné. Z pravidelného poobedného spánku vraj nebolo nič.

Milan Lucic, Zdeno Chára Čítajte viac Zhrbený Srb zavolal: „Kanada, prosím, vezmi aj mňa.“ Favorit vybehne na Slovákov so svedectvom o drine

„Tréner mi to oznámil štyri dni vopred. Veľmi som sa tešil. V hľadisku ma povzbudzovali rodičia i babka s dedkom – dohromady asi sedem ľudí. S lístkami nebol problém, v Nitre mi vyšli v ústrety,“ usmieval sa.

Hlavou mu „lietali“ všakovaké myšlienky, mozog myslel na jediné. Na veľkú premiéru medzi dospelákmi. „Priznávam, mierna nervozita tam bola. Aj keď som sa na to snažil nemyslieť, nedalo sa to. Ale povedal som si: pozri, hokej hrať vieš, tak ho teda hraj!“

Prísna otcova ruka

Že to s ním nijako nezamáva, o to sa staral jeho otec Ján. „Len aby mu sláva nestúpla do hlavy. Ku všetkému treba pristupovať s pokorou. Odmalička sme ho držali na uzde, mal som nad ním tvrdú ruku,“ vravel v rozhovore pre Denník Šport.

Keď sa rozprávate so Šimonom Nemcom, nikdy z neho nesrší nadutosť. Bol a zostáva pokorný. Potvrdili nám to aj viacerí hráči z vtedajšej nitrianskej kabíny.

Lotyšsko MS2023 Hokej B Slovensko Lotyšsko Čítajte viac Lotyšský novinár: Slovensko? Bolo v ňom viac nosičov klavírov ako samotných virtuózov. Aj tak to na nás stačilo

Keď sme sa ho kedysi pýtali, či by s veteránom Branislavom Mezeiom vletel do tvrdého súboja pri mantineli, pokrčil ramenami.

„Síce si tykáme, ale aj k nemu prechovávam obrovský rešpekt. Ťažká otázka – možno by som sa radšej takejto zrážke vyhol. On je legenda a ja stále iba neznámy tínedžer,“ vravel nám.

To boli časy, keď mal ešte na holeniach modriny z obľúbeného futbalu a v HK Nitra nehokejové povinnosti. „Zbieram puky, pomáham masérovi a kustódom s bedňami. A v neposlednom rade upratujem autobus po spoluhráčoch,“ vysvetľoval.

Mal pätnásť, no býval sám. V prenajatom byte. Prvýkrát v živote. Nedostával žiadne peniaze a keď sme chceli vedieť, čo spraví, keď nejaké pristanú na jeho účte, vôbec netušil, ako s nimi naloží.

VIDEO: Koniec hokeja na RTVS? Je mi to ľúto. Nemám nič proti Ramsaymu, ale mali sme nabrať odvahu a skúsiť niekoho nového
Video

„Robím veci, ktoré som dosiaľ nemusel – periem, občas si niečo aj uvarím. Napríklad mäso s ryžou už v pohode zvládnem. Vedenie mužstva mi však zabezpečilo reštauráciu, v ktorej sa môžem stravovať. Nuž, keď tak o tom rozprávam, chýba mi domov,“ vyznal sa nám.

Sú to len necelé štyri roky, no Nemcov život sa medzitým prevrátil naruby. Reprezentačný tréner Craig Ramsay ho už na MS 2021 zaradil do svojich plánov. A odvtedy je ich neoddeliteľnou súčasťou.

Pravda, dnes hrá v zámorskej súťaži a tá má prednosť. Keď však farmárska Utica vypadla z play off a následne sa porúčali aj New Jersey Devils, kde ho zavolali, neváhal ani minútu.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #slovenskí hokejisti #Šimon Nemec