Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slováci nastúpia proti Čechom aj s Pánikom. Pozrite si kádre oboch tímov

Po dvoch triumfoch vo Švajčiarsku (2:0, 3:2 pp) čaká slovenských hokejistov druhý dvojzápas v rámci záverečnej prípravy na MS v Rige.

19.04.2023 14:14
Richard Pánik Foto: ,
Richard Pánik počas tréningu slovenskej reprezentácie.
debata

Vo štvrtok a v piatok ich v Ostrave – Porube preveria domáci Česi (oba duely o 17.10 h). Zverenci trénera Craiga Ramsayho sa na derby tešia a kvalitnú previerku vítajú. Proti Česku nastúpia v útoku aj so skúseným Richardom Pánikom.

Tridsaťdvaročný krídelník sa vracia do národného tímu po štyroch rokoch. Naposledy si reprezentačný dres obliekol na domácom svetovom šampionáte 2019 v Bratislave a Košiciach.

Ramsay Čítajte aj Ramsay má kľúčový post vyriešený. Koho pridá k Hrivíkovi a Cehlárikovi? Vicemajster sveta má pre neho tip

Pánik bol zmluvne viazaný kontraktom v NHL, zmluva mu však vypršala a stal sa voľným hráčom. Za New York Islanders nastúpil v minulom ročníku na štyri duely, zvyšok sezóny dohral v AHL. Aktuálny ročník 2022/2023 absolvoval na hosťovaní v švajčiarskom klube HC Lausanne.

„Rišo potreboval prejsť procesom viazaným na jeho kontrakt v NHL. Už je všetko v poriadku. Je pripravený nastúpiť za národný tím, nevieme sa dočkať,“ uviedol pre hockeyslovakia.sk Peter Frühauf, asistent trénera a skaut národného tímu.

„Je to skúsený hráč, odohral veľa duelov v NHL. Budeme od neho očakávať líderský prístup. Vieme aj o jeho ďalších kvalitách. Je silný v súbojoch, silný v držaní puku, dokáže obsluhovať prihrávkami svojich spoluhráčov. Dúfame, že reprezentácii pomôže aj gólmi.“

Káder SR sa v porovnaní s predchádzajúcim prípravným blokom veľmi nezmenil, okrem Pánika pribudol do neho iba brankár Stanislav Škorvánek z Michaloviec a pre zranenie vypadol útočník Brna Andrej Kollár.

Škorvánek sa k tímu pripojil po vydarených výkonoch v play off Tipos extraligy. Michalovce vyradili v kvalifikácii Duklu Trenčín, vo štvrťfinále Slovan Bratislava a v semifinále podľahli až v siedmich zápasoch Košiciam.

Réway hokej Čítajte aj Počúvať reči o alkohole a drogách je priveľa. Hanba, že takí ľudia majú robotu, hnevá sa Réway na expertov

Škorvánek sa na konfrontáciu s Čechmi teší: „Máme ich aj v základnej skupine na MS, bude to zaujímavý dvojzápas. Pre nás to bude kvalitná previerka.“

Škorvánek doplnil v národnom tíme trojicu brankárov Samuel Hlavaj, Šimon Latkóczy a Matej Tomek.

„Všetci ste videli, čo predvádzal v play off, je tu zaslúžene. Brankárov máme dosť, sú vyrovnaní, každý má šancu dostať sa do nominácie a ja sa teším na to, ako sa o to pobijú,“ uviedol Frühauf.

Zo súčasného reprezentačného kádra pôsobilo v tejto sezóne v českej extralige deväť hráčov. Rivali sa dobre poznajú z predchádzajúcich vzájomných medzištátnych súbojov.

„Je to derby a chceme uspieť aj Česku. Verím, že sa nám nejaké víťazstvo podarí priviezť. V juniorke som nejaké zápasy proti Čechom odohral, toto bude prvý ostrý,“ vyjadril sa útočník Dukly Trenčín Šimon Petráš.

Stanislav Škorvánek Čítajte aj Štyria adepti, tri miesta. Letenku na MS si pýta dlho prehliadaný brankár. Na východe dajú zaňho ruku do ohňa

Česi majú za sebou vydarený prípravný dvojzápas, keď v Kasseli a vo Frankfurte dvakrát jasne zdolali Nemecko (6:2, 5:1).

Oproti týmto súbojom sa ich káder výrazne obmenil, posilnili ho brankár Šimon Hrubec a päť bronzových medailistov z vlaňajších MS – obranca Tomáš Kundrátek, Jan Ščotka, Michal Kempný a útočníci Vladimír Sobotka a Hynek Zohorna. Čechom čerstvo prisľúbil účasť na MS aj krídelník Detroitu Dominik Kubalík, ten však ešte nenastúpi v nadchádzajúcich prípravných dueloch v RT TORAX Arene.

Český tím sa z kempu v Plzni presunul v uplynulých dňoch cez celú republiku do Ostravy. Tréner ČR Kari Jalonen má momentálne k dispozícii troch brankárov, deväť obrancov a 15 útočníkov.

Lotyšsko MS2021 Hokej A Slovensko Rusko Čítajte aj Potvrdené! Kým bude na Ukrajine vojna, Rusi a Bielorusi si na MS či ZOH nezahrajú

„Proti Slovákom očakávam o niečo náročnejšie zápasy ako minulý týždeň v Nemecku. Tam sme mali veľa cestovania, preto sme tímu dali dva dni voľna a teraz pred ďalšími zápasmi majú iba dva tréningy,“ povedal Jalonen pre portál hokej.cz. Oba súboje odvysiela naživo RTVS.

Káder SR pred prípravným dvojzápasom proti Česku:

Brankári: Samuel Hlavaj (HC Slovan Bratislava, 3 štarty v reprezentačnom A-tíme), Šimon Latkóczy (University of Nebraska/USA, 1), Matej Tomek (HC Litvínov/ČR, 8), Stanislav Škorvánek (Dukla Ingema Michalovce, 1)
Obrancovia: Michal Beňo (HC Slovan Bratislava, 7 štartov v reprezentačnom A-tíme/1 gól), Daniel Gachulinec (HC Slovan Bratislava, 30/0), František Gajdoš (HK Nitra, 2/0), Martin Gernát (HC Lausanne/Švaj., 64/8), Andrej Golian (HC Slovan Bratislava, 8/0), Michal Ivan (Bílí Tygři Liberec/ČR, 28/1), Adam Jánošík (BK Mladá Boleslav/ČR, 92/4)
Útočníci: Jozef Baláž (HK Nitra, 7/2), Peter Cehlárik (Leksand IF/Švéd., 42/17), Viliam Čacho (HK Dukla Trenčín, 9/5), Martin Faško-Rudáš (HC Bílí Tygři Liberec/ČR, 22/1), Adrián Holešinský (HC Plzeň/ČR, 22/6), Marek Hrivík (Leksand IF/Švéd., 32/6), Andrej Kudrna (HC Litvínov/ČR, 58/14), Róbert Lantoši (BK Mladá Boleslav/ČR, 47/7), Mário Lunter (BK Mladá Boleslav/ČR, 33/1), Richard Pánik (Lausanne HC/Švaj.), Šimon Petráš (HK Dukla Trenčín, 2/1), Matúš Sukeľ (HC Litvínov/ČR, 52/9), Samuel Takáč (HC Slovan Bratislava, 22/7), Alex Tamáši (HC'05 Banská Bystrica, 21/4)

Káder ČR /zdroj: hokej.cz/:

Brankári: Dominik Pavlát (Škoda Plzeň), Štěpán Lukeš (Energie Karlove Vary), Šimon Hrubec (Zürich Lions/Švaj.)
Obrancovia: Petr Zámorský (Škoda Plzeň), Pavel Pýcha (BK Mladá Boleslav), Michal Jordán (SC Rapperswil-Jona Lakers/Švaj.), Radek Kučeřík, Tomáš Kundrátek, Jan Ščotka (všetci Kometa Brno), Michal Kempný, David Němeček, Michal Moravčík (všetci Sparta Praha)
Útočníci: Ondřej Beránek, Jiří Černoch (obaja Energie Karlove Vary), Kryštof Hrabík (Škoda Plzeň), Filip Chlapík, Michael Špaček (obaja HC Ambri-Piotta/Švaj.), Jakub Flek, Luboš Horký (obaja Kometa Brno), Roman Horák, Vladimír Sobotka, David Tomášek (obaja Sparta Praha), Michal Kovařčík (Mikkelin Jukurit/Fín.), Radan Lenc (HV 71/Švéd.), Jiří Smejkal, Hynek Zohorna (obaja Oskarshamn/Švéd.), Adam Najman (Bílí Tygři Liberec)

Predpovede MS v hokeji podľa bookmakerov Fotogaléria - 11 fotiek Všetky fotky
Kto získa zlato? Aké zloženie bude mať finále?...
debata chyba
Viac na túto tému: #slovenskí hokejisti #MS 2023 v hokeji #Českí hokejisti