Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Čas sa kráti, Slovanu chýba kvalita i belasé srdiečko. Šéfovia klubu reagujú

Zlý koniec minulej sezóny, ešte horší štart novej. Klub so slávnou minulosťou hazarduje s priazňou fanúšikov i vlastnou reputáciou.

25.09.2023 17:07
HC Slovan hokej Foto:
Zlý začiatok sezóny. Slovanisti prehrali tri zo štyroch zápasov nového ročníka.
debata (2)

Hokejový Slovan pokračuje v tristnom začiatku rozbiehajúceho sa ročníka. Po zaváhaní na ľade Spišskej Novej Vsi prehral tretí zo štyroch zápasov, dosiaľ zdolal len nováčika z Humenného. Belasí sa so ziskom troch bodov krčia na desiatom mieste tabuľky. Hrozivejšou správou pre priaznivcov 9-násobného slovenského majstra je však fakt, že horšie ako výsledky mužstva sú jeho výkony na ľade.

Slabí legionári

Hra bez nadšenia, bojovnosti, alibistické rozhodnutia, ktoré vyhovujú súperovi. Slovanisti odštartovali sezónu bezkrvnými výkonmi, hoci po zlyhaní v predchádzajúcom ročníku sa od nich očakával opak.

V aprílovom play off sa rozlúčili už vo štvrťfinále, keď šokujúco nestačili na provinčné Michalovce. „Slovan má vždy najvyššie ambície. Minulá sezóna bola sklamaním, urobíme maximum, aby sa to už neopakovalo," sľuboval pred štartom nového ročníka športový riaditeľ Oto Haščák.

Zatiaľ však zostalo iba pri slovách a Haščák je jedným z kompetentných, na hlavu ktorých sa valí veľká dávka kritiky. Zatiaľ čo v minulosti si belasý dres obliekali hráči, ktorí zaujali kvalitou a ťahali divákov do hľadiska, momentálne také individuality, s výnimkou dvoch-troch prípadov, chýbajú.

Ján Pardavý Čítajte viac Vyhádžte ten trenčiansky hnoj zo striedačky Slovana! Fanúšikom belasých dochádza trpezlivosť

Šéfovia Slovana už od januára vedeli, že niektoré kľúčové opory v klube nebudú pokračovať. Menovite išlo o ofenzívneho lídra Branta Harrisa, kľúčového obrancu Matta MacKenzieho či reprezentačného brankára Samuela Hlavaja. Napokon sa obmenili až tri štvrtiny kádra, ale želaná kvalita posíl sa zatiaľ neprejavuje.

Za očakávaniami zaostávajú predovšetkým legionári. Niektoré výbery sa nepáčia ani fanúšikom. Brett Findlay hral v minulej sezóne rakúsku ICEHL za maďarský Fehérvár, v 45 stretnutiach nemal v priemere ani pol boda na zápas. Ako centrovi druhého bratislavského útoku mu svietia v štatistikách chudobné dve asistencie. Nevýrazní sú zatiaľ aj Zach O'Brien, Chris Brown či chybujúci obranca Ian Scheid.

„Súhlasím s asistentom trénera Richardom Kapušom, ktorý po zápase so Zvolenom povedal, že legionári ukazujú slabú kvalitu. Trefne sa vyjadril aj kapitán Michal Sersen po prehre na Spiši. Skúsený obranca, ktorý je v klube 17 rokov, priznal, že mužstvo je na hanbu a niečo je v ňom zle. Myslím, že to hovorí za všetko," reaguje bývalý hráč belasých a v súčasnosti televízny expert Ondrej Rusnák.

Kameňom úrazu však nie sú len legionári a vysoký počet inkasovaných gólov. Fanúšikovia boli ešte donedávna zvyknutí, že za Slovan hrali najlepší domáci hráči. Po neúspešnej sezóne vybavil manažment z Nepelovho štadióna príchod jedinej slovenskej posily, z Košíc prišiel obranca Ladislav Romančík. Avizovaný angažmán Martina Bakoša, ktorý mal zmluvu od Slovana na stole, sa nepodarilo uskutočniť.

Július Hudáček Čítajte viac KHL je pre mňa priorita. Kým som zdravý, chcem čo najviac zarobiť, vraví Hudáček. Reaguje aj na kritiku voči Slovákom pôsobiacim v Rusku

V útoku je domácim ťahúňom Samuel Takáč, ale aj on je skôr bojovník a pracovitý hráč na oboch koncoch klziska ako ofenzívna hviezda. Niečo podobné platí aj o Jakubovi Minárikovi a Tomášovi Törökovi. Zvyšok tímu tvoria talentovaní mladíci či odchovanci farmy Slovana z Modrých krídiel. Tí však striedajú lepšie výkony so slabšími a chýba im konzistentnosť potrebná pre extraligu.

Pardavý v ťažkej pozícii

Tŕňom v oku nespokojných fanúšikov Slovana je aj hlavný tréner Ján Pardavý. Do klubu prišiel po sezóne, v ktorej belasí oslávili storočnicu ziskom majstrovského titulu. Dlhoročný asistent Craiga Ramsayho na reprezentačnej striedačke naskočil na víťaznú vlnu, ale nepodarilo sa mu na nej udržať. Slovan hral miestami výborne, potom však predvádzal nečakané lapsusy.

Situácia eskalovala vo februári, na čo bývalý kouč Trenčína ponúkol rezignáciu, ale vedenie klubu ju neprijalo. Dôveru šéfov má aj nateraz, ale čas sa mu kráti. Trpezlivosť kompetentných má svoje hranice a to nehovoríme o fanúšikoch, ktorí žiadali Pardavého „hlavu“ už po debakli v úvodnom kole proti Michalovciam.

„Chalani si musia sadnúť a vyjasniť si situáciu. Na to sú tam lídri a skúsení hráči, aby zavelili do boja. Môže vzniknúť situácia, že si to odskáče len tréner, ale on nie je jediný, kto je zodpovedný za súčasný stav. Hráči sa musia v prvom rade pozrieť sami na seba," tvrdí legenda Slovana Ľubomír Kolník.

SR Spišská Nová Ves šport hokej TEL 2. kolo Čítajte viac Ďalší výbuch Slovana, príučku schytal aj na Spiši. Nedarilo sa ani Košiciam. Réway bol trojbodový

Rusnák s kolegom súhlasí. Podľa neho ešte nenastal čas na radikálne rozhodnutia. „Trénerovi by sa mala nechať šestina základnej časti, dajme tomu osem alebo desať zápasov, aby sa s novým mužstvom ukázal. Pre Slovan bude tento týždeň veľmi dôležitý. Ak zvládne oba duely, môže sa od toho odraziť. Takéto súboje vedia byť rozdielové," vraví syn slovanistickej ikony Dáriusa Rusnáka.

Drahá náprava

Ak sa ukáže, že mužstvo je zle zložené a v úvode sezóny na to dopláca výsledkami, existuje ešte jeden spôsob, ako napraviť pokazený štart. Tým je dodatočný príchod posíl. Na prelome septembra a októbra sa končia v zámorí prípravné kempy pred novou sezónou NHL a hokejisti, ktorí sa nedostanú do prvých či farmárskych tímov, mieria do Európy.

Lenže takéto posily stoja nemalé peniaze a ak by sa Slovan vydal cestou extra nákupov, sezóna by sa mu poriadne predražila. K tomu treba pripočítať financie pre legionárov, s ktorými by klub predčasne ukončili zmluvy, alebo by museli odísť pre naplnený limit zahraničných hráčov.

Juraj Slafkovský Čítajte viac Aj tak si tučný, choď radšej na farmu. Fanúšikovia Montrealu sa obuli do Slafkovského. Ten im vytrel zrak parádnym gólom

„Výmena trénera nemusí automaticky znamenať zmenu k lepšiemu. Ak nie je problém v koučovi, treba posilniť mužstvo. Kompetentní vedia, kde ich tlačí topánka. Príchod jednej-dvoch posíl by mohol pomôcť," myslí si Kolník.

Slovanistom aktuálne niet čo závidieť, ale do ťažkej situácie sa dostali sami. Teraz majú niekoľko dní, aby si vstúpili do svedomia a urobili maximum pre nápravu. V piatok hrajú v Nitre, v nedeľu doma s Trenčínom. Ak zvládnu oba duely, nemusia padať hlavy – trénerské a ani hráčske.

Stanovisko akcionárov

Vedenie HC Slovan Bratislava rovnako ako priaznivci klubu nie je spokojné so vstupom mužstva do novej extraligovej sezóny. Sklamaním sú nielen doterajšie výsledky, ale aj hra a výkony, ktorými sa tím prezentoval v jednotlivých zápasoch. Akcionárom klubu je jasné, že takýmto smerom sa celkový herný prejav mužstva nemôže ďalej uberať a zaoberajú sa viacerými návrhmi riešení, ako v čo možno najkratšom čase zastaviť aktuálnu športovú krízu mužstva a vrátiť ho na víťaznú vlnu. Tieto riešenia si vyžadujú istý čas a sú súčasťou nadväzujúcich procesov, avšak klub pracuje na tom, aby športová verejnosť s nimi bola konkrétnejšie oboznámená v priebehu niekoľkých dní, pravdepodobne ešte do najbližšieho extraligového zápasu Slovana na ľade Nitry. (zdroj: hcslovan.sk)

Výnosy klubov hokejovej extraligy v minulom roku Fotogaléria - 13 fotiek Všetky fotky
Údaje pochádzajú z účtovných závierok...
2 debata chyba
Viac na túto tému: #HC Slovan Bratislava #Tipos extraliga