Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Pokračovanie článku: Slovenský hokej na tom musí byť dobre, keď je oň taká bitka. Valábik: Ruský štýl? Nikdy sa mi nepáčil

Martin Rewáy. Foto: Profimedia
Réway hokej Martin Rewáy.

Najpozitívnejším prekvapením vlaňajšej sezóny bola Spišská Nová Ves. V rozhodujúcom zápase semifinálovej série so Zvolenom prehrali 2:3. Otázny je zdravotný stav kapitána Branislava Rapáča, ktorý zrejme onedlho presedlá z hráčskej kariéry na manažérsku a vo vedení klubu doplní brata Richarda.

Na Spišiakoch je veľmi sympatické, že si všetko oddreli. Nikto nečakal, že sa vlani dostanú až do semifinále. Nemali také ofenzívne esá ako ostatné tímy. Všetkých prekvapili. Nemyslím si, že sa odchodom Braňa Rapáča z kabíny niečo výrazne zmení. Aj s bratom budú naďalej v úzkom kontakte s tímom.

Čo sa týka ich herného prejavu, potrebujú stavať na tvrdom, bojovnom a odpracovanom hokeji. Majú dostatočne inteligentného trénera, aby to pochopili. Výhodou je, že tím ostal z veľkej časti pokope. Nemajú však ofenzívnu kvalitu na to, aby hrali otvorený hokej s Košicami, Zvolenom či Michalovcami.

Ernest Bokros a martin Reway Čítajte viac Slafkovský a spol. si musia dať pozor. Aby nedopadli ako Réway. Jedna vec by sa mohla Slovensku vypomstiť

Spomínate Michalovce. Na Zemplíne udržali najlepšieho brankára vlaňajšej sezóny Stanislava Škorvánka, ktorý zažiaril aj v reprezentácii. Očakávate, že potiahne tím opäť na špicu?

Nechcem byť negatívny. Zažil som veľa krásnych príbehov, keď hráči, brankári aj tímy vyleteli nahor a druhá sezóna bola prepadák. Verím, že to nebude Stanov prípad. Mentálne je veľmi odolný. Som rád, že zostal na Slovensku, aby potvrdil skvelú minulú sezónu.

Bolo by fantastické, ak by opäť dostal pozvánku do národného tímu. Michalovce radím medzi top favoritov aj preto, že udržali trénera Petra Kudelku. Mám informácie, že sú s ním veľmi spokojní nielen hráči ale aj vedenie klubu.

Nováčik extraligy z Humenného vedie ruský tréner Andrej Parfenov. V kádri sú aj štyria ruskí hráči. Ako to vnímate?

Sú to veľmi zaujímavé ťahy. Poviem na rovinu, že ako hráč som nebol veľký fanúšik ruského prístupu k hokeju, pretože sa mi zdal málo tímový. Je viac založený na individualitách na úkor tímu. Rád si počkám na to, akým hokejom sa bude Humenné prezentovať. Nevidel som ich zápasy v prvej lige. Na základe kádra si nemyslím, že by mohli pomýšľať na play-off v tejto sezóne.

HOKEJ-KHL: Bratislava - Moskva Čítajte viac Ľahli sme si na stôl a podozrivý doktor nám cez masku pustil plyn. Akoby ma zdrogovali, spomína bývalý slovanista na ruské praktiky

Podľa mňa budú bojovať aj o fanúšika, keďže na východe je veľa iných tímov, ktoré majú väčšiu kvalitu. Ak by som bol v pozícii ich manažéra, rozhodne by som sa snažil dať tímu identitu a svoju tvár. Nemôžu si dovoliť dotiahnuť top strelcov, ale môžu hrať bojovný hokej. Humenné je asi najväčším otáznikom spomedzi všetkých tímov v lige.

Otáznik visí aj nad Liptovským Mikulášom, v drese ktorého sa predstaví Martin Réway. Vo vedení klubu nastali počas leta zmeny, prevzal ho Róbert Ľupták. Pasujete ich skôr na boj o záchranu alebo budú bojovať o účasť v play-off?

Liptáci majú s bojmi o záchranu dlhoročné skúsenosti. Človek by si ale povedal, že keď budú takto pokračovať, raz sa im to už nemusí podariť. Vidím to tak, že s Humenným budú súperiť o udržanie sa v extralige. Je to podložené najmä tým, že si neviem predstaviť iné mužstvá, ktoré by o záchranu mali bojovať.

Vlani sa tam nachvíľu ocitla Nitra, ale vedenie urobilo všetko pre to, aby v dostatočnom predstihu odvrátili hrozbu vypadnutia. Réway je stále hráčom, ktorý sa rád mazná s pukom a drží ho dlho na hokejke. Pre tím je platný vtedy, keď mu to ide. Uvidíme, v akej forme ho sezóna zastihne.

© Autorské práva vyhradené

22 debata chyba
Viac na túto tému: #Boris Valábik