Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slafkovský a spol. si musia dať pozor. Aby nedopadli ako Réway. Jedna vec by sa mohla Slovensku vypomstiť

Patrí medzi najúspešnejších slovenských trénerov. V zbierke má zlato i striebro z MS, s juniormi získal bronz v roku 2015. Na klubovej úrovni sa dva razy tešil z majstrovského titulu na Slovensku (so Slovanom a Zvolenom) a raz v Česku (so Zlínom).

19.08.2023 05:40
Ernest Bokros a martin Reway
Ernest Bokroš (vľavo) trénoval v minulosti Martina Réwaya, ktorý si v uplynulých sezónach zahral za extraligové kluby v Poprade, Košiciach či Spišskej Novej Vsi.
debata

Skúseného Ernesta Bokroša, ktorý o pár dní oslávi 64. narodeniny, čaká nová výzva. Hokejistov Žiliny má za úlohu posunúť do extraligy.

Ako bývalý tréner reprezentácie do 20 rokov stále pozorne sleduje aj mladé talenty.

Ako tréner ste zažili partiu talentovaných hráčov okolo Martina Fehérváryho či Martina Réwaya. Minulý rok bol draftovou jednotkou v NHL Juraj Slafkovský a v prvom kole draftovali aj Šimona Nemca a Filipa Mešára. Tento rok patril Daliborovi Dvorskému či Samuelovi Honzekovi. Ako vnímate vývoj mládežníckeho hokeja na Slovensku?

Musíme si vážiť, keď nám vyskočia podobné talenty. Súčasnej generácii chýba väčšia motivácia, než akú mali hráči v minulosti. Pokiaľ chceme udržať na Slovensku hokej na vysokej úrovni, nesmieme podceniť prácu s mládežou.

Video

Postupom času by sa nám to mohlo vypomstiť. Bolo by skvelé sa postupne vrátiť k hokejovým akadémiám na podobnom princípe ako fungovali kedysi Dukly. Nárast talentov by bol ešte väčší ako je v súčasnosti.

V akom zmysle chýba podľa vás hráčom motivácia?

Poukazoval som skôr na to, že je iná doba. Mládež má dnes úplne iné možnosti. Nemyslím tým len šport. Môže cestovať kamkoľvek sa jej zachce. V minulosti mladým práve šport pomáhal k spoznávaniu nových krajín. Myslím si, že aj z toho dôvodu už šport v takej miere neťahá mladých ako kedysi.

Máte zo Slafkovského, z Nemca, Dvorského a ďalších dojem, že môžu dosiahnuť pre slovenskú reprezentáciu podobné úspechy, aké sa podarili hráčom zo „Zlatej generácie“?

Poviem to na rovinu: jedna vec je mať talent a druhá je uplatniť ho v praxi. Stále budem spomínať na moje pôsobenie v mládežníckom hokeji, kde som prišiel do kontaktu s Martinom Réwayom. Toho som stále považoval za najväčší talent.

Carson Briere Čítajte viac Z klubu ho po incidente vyhodili. Syn slávneho Kanaďana hrá na Slovensku: Z najväčšej chyby v živote som sa poučil

Vidím, že jeho hokejový osud stále nie je na takej úrovni, aký by si zaslúžil. Bez tvrdej práce však nie je možné talent naplno zúročiť. V tomto smere si treba vážiť hráčov ako Marián Hossa, Zdeno Chára, Pavol Demitra či Marián Gáborík. Obrovský talent pretavili vďaka poctivej práci a zdokonaľovaniu sa.

Mal by pre mladých hráčov slúžiť príbeh Martina Réwaya ako príklad, že iba talent nestačí?

Jednoznačne. Talent vám nič nezaručuje a rovnako ani draft. Je skvelé, že si slovenské talenty všímajú kluby z NHL. Dostanú sa na krôčik od veľkého hokeja. Musia však využiť príležitosť, ktorú im dajú, aby sa presadili. Je to len na nich.

Koho z bývalých hráčov považujete za najväčšieho pracanta?

Poviem dve mená. Róbert Švehla a Zdeno Chára. Videl som ich na vlastné oči v mladšom veku a neboli to veľmi talentovaní hráči.

Poctivou a tvrdou prácou si to však vydreli a udržali sa na vrchole v NHL niekoľko rokov. Považujem za väčšie umenie, ak sa hráč, ktorý nemá taký veľký talent, presadí vďaka silnej vôli až na vrchol.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Martin Reway #Ernest Bokroš #Vlci Žilina