Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slovenský hokej na tom musí byť dobre, keď je oň taká bitka. Valábik: Ruský štýl? Nikdy sa mi nepáčil

Revanšuje sa Slovan po zbabranej sezóne? Obhája Košice titul? Budú o záchranu bojovať Liptovský Mikuláš a Humenné? Nadviaže Martin Réway na výkony z vlaňajšej sezóny? Po turbulentnom lete v znamení sporu medzi klubmi a zväzom štartuje dnes hokejová extraliga.

15.09.2023 05:41
valabik hc kosice Foto:
Boris Valábik a jeho prognóza nadchádzajúcej sezóny Tipos extraligy.
debata (22)

Bývalý obranca a televízny analytik Boris Valábik (37) v rozhovore pre Pravdu rozoberá šance jednotlivých tímov na ich umiestnenie vzhľadom na hráčsku kvalitu v ich kádroch a vyjadril sa aj k sporu, ktorý viedli kluby so zväzom.

Majstrovský káder ostal v Košiciach pokope. V tíme nastali minimálne zmeny. Sú z vášho pohľadu práve „oceliari“ najväčším kandidátom na zisk titulu aj v nadchádzajúcej sezóne?

Je vždy otázne, že aj keď ostane ten istý káder po úspešnej sezóne pokope, ako budú hráči nastavení mentálne. Súperi si budú na nich dávať omnoho väčší pozor. Niektorí to možno proti ním vzdajú už dopredu, aj keď to nedajú verejne najavo. Povedia si, že ideme dostať debakel.

Video

Prvé zápasy však môžu priniesť viacero prekvapení. Košice budú určite jasným favoritom a neprekvapí ma, keď budú po prvých desiatich kolách na čele tabuľky. Hneď v prvom doma privítajú Humenné a myslím si, že nováčik nemohol dostať náročnejšieho súpera.

Môžu im do veľkej miery pomôcť aj náročné zápasy v Lige majstrov?

Jednoznačne. Myslím si, že Košice budú mať najlepší rozbeh spomedzi všetkých tímov v extralige. Vyrovnali sa rýchlosťou najlepším tímom v Európe. To znamená, že do sezóny vstúpia maximálne pripravení a koncentrovaní.

Zvolen sa po neúspechu vo finále posilnil. Zaradí sa opäť medzi hlavných ašpirantov na boj o najvyššie priečky?

Je zrejmý záujem vedenia klubu, aby sa naďalej zlepšovali. Pre slovenský hokej je to len dobré. Pre nich by bola neúčasť v semifinále z môjho pohľadu obrovským neúspechom. Bude záležať, ako sa chytia ich hviezdni hráči, ktorí v sebe majú výraznú kreativitu.

SR Hokej TEL 30.kolo Košice Nové Zámky KEX Čítajte viac Slovan? Podpísal hráčov, akých sme si v Košiciach nemohli dovoliť, priznáva Ceman. Šancu u majstra dostane aj 15-ročný talent

Pri Zvolene by som očakával, že sa bude spoliehať viac na defenzívu. Vlani som bol prekvapený, že vo finále s Košicami nedokázali nič výrazné zmeniť. Stále zostávali verní svojmu systému. Je dobré, že sa odhodlali k zmene na pozícii trénera brankárov, pretože práve tento post bol pre nich vlani problémový. Ak to zlepšia, budú opäť patriť medzi absolútnu špičku.

Slovan zažil vlani nevydarenú sezónu. Vo štvrťfinále vypadol s Michalovcami. Získal v lete dostatočne kvalitné posily, aby sa fanúšikom revanšoval?

Slovan je neustále pod obrovským tlakom verejnosti. V takom prostredí, kde od vás každý očakáva víťazstvá, sa nehrá ľahko. Kvalitu na to, aby dosiahol na vrchol má. Viac ako inokedy však bude záležať na tom, ako im vyjde úvod sezóny.

Ak by prehrali 3–4 zápasy, zrejme by opäť zaznievali hlasy, aby tréner Ján Pardavý skončil, čo si veľa ľudí želalo už vlani. Preto si myslím, že tím, ktorý potrebuje mať najlepší vstup do sezóny, je jednoznačne Slovan.

Daugavinš Lotyšsko hokej Čítajte viac Prestupová bomba na Slovensku! Klub z východu posilní kapitán Lotyšska. Bude najdrahším hráčom ligy?

Neúspech zažili aj v Poprade, kde prekvapivo nestačili v predkole play-off na Nitru. V lete dotiahli príchod najlepšieho strelca vlaňajšej sezóny Maxa Gerlacha. Bude to stačiť, aby naplnili vysoké ambície?

Príchodom Gerlacha ukázalo vedenie, že mu na tom veľmi záleží a myslí to vážne. O najlepšieho strelca mali záujem takmer v každom klube, no to, že si vybral Poprad, o niečom svedčí.

Priznám sa, že mne je Poprad veľmi sympatickým tímom aj vďaka svojmu hernému prejavu. Rozhodne som presvedčený o tom, že sa dostanú do play-off. Ak by sa im to nepodarilo druhý rok po sebe, bolo by to obrovské prekvapenie.

© Autorské práva vyhradené

22 debata chyba
Viac na túto tému: #Boris Valábik