Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Čo zápas, to gól: Strelec Tomas sa riadi citom

Najlepší strelec slovenskej hokejovej extraligy korčuľuje v poslednom tíme. Čo zápas, to gól.

20.01.2014 17:10
Roman Tomas Foto: ,
Roman Tomas zo Žiliny.
debata

Takýto vysoký priemer charakterizuje útočníka Žiliny Romana Tomasa. Skúsený krídelník prispel v nedeľu štyrmi presnými zísahmi k víťazstvu 6:5 v Skalici.

„Je to aj zásluha spoluhráčov,“ pripomína 33-ročný zakončovateľ. S 32 gólmi z 31 zápasov neohrozene vedie tabuľku strelcov – má na konte o deväť viac než druhý Adam Lapšanský.

Z čoho vyplýva vaša strelecká produktivita?
Z pohody v tíme a zo spolupráce s partnermi v útoku. Hrám s kvalitnými spoluhráčmi. V hokeji nerozhoduje jeden hráč, ale súhra všetkých, ktorí sú v danej chvíli na ľade.

Spomenuli ste pohodu. Môže byť v mužstve, ktoré je posledné?
A prečo nie? Pred mesiacom sme strácali na súpera pred nami tuším dvanásť bodov. Vtedy by na našu prípadnú účasť v play off stavil asi málokto. Aktuálne strácame na Martin tri body a v najbližšom zápase v utorok hráme proti nemu doma. Dúfam, že pre nás veľmi dôležitý zápas zvládneme.

Ste rodený strelec?
Za rodeného strelca sa nepovažujem. Teraz sa mi strelecky darí, neraz mi žičí aj šťastie. Niekedy vám padne do bránky takmer všetko – ako mne v Skalici, niekedy sa snažíte – a nič.

Aký je váš zápasový strelecký rekord?
Štyri góly. V Skalici som ho vyrovnal, prvý raz som ich strelil v mladšom doraste. Na viac gólov jednom stretnutí si nepamätám. Možno ma to niečo bude stáť do tímovej kasy.

Ktorý z vašich štyroch gólov Skalici bol v prestrelke s domácim tímom pre víťazstvo najdôležitejší?
Každý jeden. Keď sme vyhrávali 6:4, už som si myslel, že víťazstvo je naše. Skalica sa však dotiahla na rozdiel gólu a zápas ešte zdramatizovala.

Máte obľúbené miesto, z ktorého zakončujete?
Nie, spravidla sa riadim podľa citu a situácie pred bránkou.

Čo je prioritou Žiliny – záchrana alebo účasť v play off?
Oboje. Najprv sa chceme odraziť z dna. Na ôsme miesto v tabuľke, posledné postupové do play off, strácame šesť bodov. Nie je to až taká veľká strata, že by sa nedala dohnať.

Mali ste pred sezónou aj iné ponuky? Čo zavážilo pre Žilinu?
Mal som aj iné, rozhodol som sa pre Žilinu. Už nemá význam sa k tomu vracať.

Dohráte sezónu v žilinskom drese? O strelcov býva pred play off záujem od silnejších klubov.
To v tejto chvíli neviem. V Žiline sa cítim dobre, darí sa mi, chcem mužstvu pomôcť vyhnúť sa záchranárskym prácam. Je celkom možné, že sezónu dohrám v mužstve, v ktorom som ju začal.

Sledujete, ako sa v Kontinentálnej hokejovej lige vodí Medveščaku Záhreb, v ktorom ste pôsobili pred príchodom do Žiliny?
Nie, nesledujem. Nové vedenie Medveščaku pred vstupom do Kontinentálnej hokejovej ligy obmenilo takmer celý káder. So mnou už nepočítalo.

Láka vás ešte pôsobenie v zahraničí?
Na to musíte najprv dostať ponuku. Keď príde, zvážim ju. Pôsobeniu v cudzine sa nebránim, na českú extraligu, v ktorej som odohral sedem sezón, mám veľmi dobré spomienky.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Roman Tomas