Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Kľúčoví Slováci. Česi vybrali najväčšie hviezdy Třinca, fanúšikovia vyzývajú Šatana a spol.

Dátum 28. apríla je pre hokejový Třinec magický. Veď posúďte sami - 28. 4. 2019 Třinec zdoláva Liberec 4:2 a stáva sa majstrom. 28. 4. 2022 Třinec víťazí na Sparte 2:1 a stáva sa majstrom. 28. 4. 2023 Třinec poráža Hradec Králové 4:1 a stáva sa majstrom.

29.04.2024 10:13
třinec daňo Foto:
Ofenzívne opory majstrovského Třinca: David Cienciala a Marko Daňo.
debata (14)

Včerajšok nebol výnimkou a Oceláři 28. apríla udreli opäť. V rozhodujúcom siedmom dueli triumfovali na ľade Pardubíc 2:1 po druhom predĺžení a oslavujú piaty majstrovský titul za sebou.

Oceláři Třinec Čítajte viac Neskutočný záver finálovej série. Třinec so slovenskou enklávou oslavuje piaty titul v rade

Třinec predviedol v play off neskutočnú jazdu. Všetky tri série vyhral 4:3 na zápasy, proti Sparte otočil z 0:3, strelil gól v čase 59:59 min, keď mu hrozilo vyradenie.

Na úspechu slezského klubu je opäť výrazná slovenská pečať.

Hokejisti zo Slovenska tvorili takmer tretinu tímu, enkláva spod Tatier mala takéto zloženie: obranca Martin Marinčin a útočníci Libor Hudáček, Marko Daňo, Vladimír Dravecký, Miloš Roman, Patrik Hrehorčák a Viliam Čacho.

Zo striedačky viedol mužstvo ako asistent hlavného trénera Zdeňka Motáka ďalší Slovák Vladimír Országh.

Prínos Slovákov ocenili aj české médiá. Redaktori iDnes.cz v analýze vybrali päť najväčších hviezd Třinca, ktoré žiarili v play off.

Okrem brankára Ondřeja Kacetla, obrancu Mariana Adámka a útočníka Daniela Voženílka novinári vypichli aj Daňa s Hudáčkom.

"Veľa fanúšikom a súperom dokáže liezť na nervy. Občas si neodpustí zbytočnú provokáciu, slová smerom k rozhodcom alebo trochu pridá na páde po zdanlivo neškodnom súboji. Jasne dáva najavo, že bez emócií sa na ľade nezaobíde, k hokeju ich skrátka potrebuje.

Napríklad sparťania sa pri stretnutiach na ľade ani v rozhovoroch po zápasoch netajili tým, že slovenského útočníka úplne nemusia. Filip Chlapík sa s ním vo štvrtom semifinále pustil do pästného súboja a potom nahnevane hlásil: „Nepáči sa mi, aký hokej hrá, ako sa stále povaľuje. Dnes to robil zase."

Práve v semifinále bol Daňo najviac vidieť, dohromady nazbieral štyri góly a dve asistencie. Nebyť jeho vyrovnávajúceho gólu na 2:2 päťdesiatpäť sekúnd pred koncom riadnej hracej doby siedmeho duelu, Oceláři mohli mať v polovici apríla po sezóne," píše spomenutý zdroj o Daňovi.

Libor Hudáček v drese HC Oceláři Třinec. Foto: ČTK / Paprskář Pavel
Hudáček Libor Hudáček v drese HC Oceláři Třinec.

Ešte viac chvály zožal Hudáček. So 16 bodmi bol najproduktívnejším hráčom play off a vždy, keď to Třinec potreboval, slovenský útočník potiahol tím.

"Tradične exceloval skvelým korčuľovaním, herným prehľadom, šikovnosťou na puku a schopnosťou nachádzať spoluhráčov presnými prihrávkami.

Dvoma nekompromisnými delovkami v treťom finále potvrdil, že aj strelu z náprahu má veľmi slušnú. Jednoducho komplexný hráč, ktorý sa Třincu opäť mimoriadne hodil," píše iDnes.cz.

Po skončení českého finále sa okamžite medzi fanúšikmi strhla debata, koho všetkého z Třinca by malo povolať vedenie reprezentácie. MS v Ostrave začínajú o 11 dní.

Myslíme si, že bude prekvapením, ak Daňo s Hudáčkom vo finálnej nominácii nebudú. Trénerom sa ponúka aj trojica Roman, Čacho, Hrehorčák, ideálna pre tretí či štvrtý útok. Bude výborné, ak príde aj obranca Peter Čerešňák z Pardubíc.

Istá je neúčasť Marinčina, ktorý počas play off utrpel zranenie chrbtice a sezóna sa pre neho predčasne skončila.

„Hudáček s Daňom musia byť v reprezentácii. Sú zohratí, vo forme, bol by bláznovstvo ich nevziať,“ napísal jeden z fanúšikov. „Verím, že sú zdravotne v poriadku. Miro Šatan ich isto zavolá,“ znela ďalšia z reakcií.

logo-ms-v-hokeji-2024-cesko Dávame do pozornosti Všetko o MS v hokeji 2024 na jednom mieste

O tom, či šéf slovenského hokeja a generálny manažér reprezentácie v jednej osobe „vypočuje“ priania fanúšikov, sa rozhodne čoskoro.

Reprezentácia sa presunula z Bratislavy do Žiliny, na utorkový zraz by mali doraziť aj prví hráči zo zámoria. V piatok 3. mája hrajú Slováci pod Dubňom proti Poľsku.

Posledný prípravný zápas odohrajú 7. mája, po jeho skončení by mala odznieť konečná nominácia do Ostravy. Slováci v prvom zápase na šampionáte 10. mája nastúpia proti Nemcom.

Ramsay hokej Čítajte viac Prehrať so silnejším súperom nie je neúspech. Mužstvo čakajú zmeny, bude ich viac, tvrdí Ramsayho asistent
14 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #hokej #titul #HC Oceláři Třinec #MS 2024 v hokeji