Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Unikátny príbeh čarovného Chorváta. Táto sezóna bude Modričovou poslednou v Reale Madrid

Luka Modrič, ktorý je stelesnením stredu poľa španielskeho Realu Madrid v poslednom desaťročí, takmer s istotou opustí klub na konci sezóny. Klenot chorvátskeho futbalu musel prejsť neľahkú cestu, kým si vytvoril pozíciu jedného z najlepších hráčov histórie kráľovského veľkoklubu.

06.02.2024 20:01
Luka Modrič Foto: ,
Luka Modrič s ušatou trofejou za triumf v Lige majstrov.
debata

Do skončenia zmluvy zostáva Modričovi necelých šesť mesiacov a jeho vplyv na hru Realu rapídne klesá. Vysoký vek ho podľa španielskych médií núti premýšľať o zmenách vo futbalovom živote.

Chorvát má niekoľko možností: Dokončiť kariéru vo svojej vlasti, odísť do Saudskej Arábie či zámorskej MLS alebo ísť do športového dôchodku a zostať v štruktúrach Realu Madrid. Bez ohľadu na budúci krok si Modrič za posledných 10 rokov vybudoval obrovský rešpekt fanúšikov.

Pritom jeho cesta v Madride sa začala katastrofálne. Dlho sa nevedel presadiť do základnej zostavy a médiá mu jeho náročný úvod dali poriadne pocítiť. Krok za krokom sa stal trvalou súčasťou jedenástky a dosiahol celosvetové uznanie.

V lete 2008 prestúpil z Dinama Záhreb do Tottenhamu Hotspur za 21 miliónov eur a patril medzi tri najdrahšie posily v histórii anglického klubu. Po štyroch rokoch v Premier League sa Luca presunul do Realu Madrid s trénerom José Mourinhom. No pod Portugalcom nemal stredopoliar na ružiach ustlané.

Rozhodcovia Čítajte viac Vo futbale chystajú revolučné pravidlo. V Anglicku zvažujú zaviesť trestnú lavicu

Sezóna 2012/13 sa vo všeobecnosti ukázala ako neúspešná pre kráľovský klub. Napätá atmosféra a zisk jedinej trofeje za majstrovský titul napokon donútil Mourinha k odchodu.

Médiá a priaznivci hľadali niekoho, koho by mohli za nevydarené výsledky viniť. A Modrič, ktorého Marca označila za najhorší prestup sezóny v Španielsku sa ukázal ako vhodný terč.

Faktom je, že Chorvát toho naozaj veľa nenahral. Počas jesennej časti síce nastúpil na 19 stretnutí, no v priemere hral iba 38 minút na zápas a na konte mal len jeden gól.

"Neospravedlňujem sa, nemám to v povahe, ale musím priznať, že je veľmi ťažké prispôsobiť sa životu v takom veľkom klube, akým je Real Madrid. Mal som niekoľko dobrých zápasov, možno som nehral tak pôsobivo, ale môžem dokázať, že mám tímu čo ponúknuť,“ povedal vtedy Modrič.

Dani Alves Čítajte viac Nechutné detaily zo súdu s exhviezdou Barcelony. 16 minút násilností, sex aj fackanie

No kritika silnela. Nebol vnímaný ako dôstojná náhrada za pomaly končiaceho Xabiho Alonsa a bol označovaný za „zbytočného chlapíka z Tottenhamu“. Podobne bol v tom čase kritizovaný aj útočník Karim Benzema a málokto tušil, čo sa z tejto dvojice vykľuje v priebehu nasledujúcich ro­kov.

S príchodom trénera Carla Ancelottiho sa situácia zmenila. Talian začal Modričovi dôverovať a dokázal, že Chorvát je schopný úspešne pôsobiť v strede poľa po boku skúseného Xabiho Alonsa. Luka už na trávniku žiaril.

Realu Madrid pomohol k suverénnemu postupu do finále Ligy majstrov cez Guardiolov Bayern Mníchov po výsledkoch 1:0 a 4:0.

V boji o ušatú trofej proti Atléticu Madrid si pripísal asistenciu po rohu, z ktorého v nadstavenom čase vyrovnal Sergio Ramos a poslal duel do predĺženia. V ňom už biely balet prevalcoval mestského rivala a zvíťazil 4:1.

Leon Bailey Čítajte viac Bývalý hráč AS Trenčín predĺži zmluvu v Premier League. V Aston Ville zarobí kráľovsky

Následne prišli zranenia, sezóna bez trofejí, odchod Ancelottiho a príchod Rafaela Beniteza. Zo spolupráce so španielskym trénerom neprišlo pre mužstvo nič dobré, no bol to práve on, kto vytvoril fenomenálne trio Kroos – Modrič – Casemiro.

A ak pod Benitezom sa toto úderné trio len formovalo, potom pod Zinedinom Zidanom sa už stalo skutočnou silou. Spoločne táto svätá trojica vyhrala štyrikrát Ligu majstrov a trikrát sa stala španielskym majstrom.

V decembri 2021 tréner Ancelotti nazval tento trojuholník najlepšou stredovou formáciou našej doby. „Majú toľko skúseností a schopností hrať futbal, že predvádzajú neskutočné výkony. Veľmi dobre sa pohybujú na ihrisku a keď sú spolu, nikto sa im nevyrovná,“ uviedol Talian.

Modrič nikdy nebol typom rýchlostne vybaveného futbalistu, no mal enormnú výdrž. Jeho hlavnou zbraňou je futbalová inteligencia, ktorá sa v jeho prípade rokmi zlepšovala. Aj kvôli tomu svoje najlepšie výkony predvádzal až po tridsiatke.

15. Ján Greguš Čítajte viac Slovák si v USA vybojoval novú zmluvu. V americkej MLS bude hrať za štvrtý klub

Dlhé roky bol nenahraditeľným článkom v postupnom útoku Realu. A to najmä vďaka jeho schopnosti posúvať loptu dopredu a posielať presné prihrávky na akúkoľvek vzdialenosť.

Obdivuhodná bola aj Modričova práca v defenzíve. Obrane často pomáhal tým, že vytváral jednoduché a efektívne možnosti na rozvoj útoku.

Modrič sa stal futbalistom, ktorý dokázal na ihrisku všetko. Zároveň sa nikdy nevyhýbal čiernej práci. Napríklad v El Clásicu v decembri 2016 proti Barcelone bol nasadený proti Lionelovi Messimu a umne mu v náročných situáciách odoberal lopty.

Sezóna 2017/18 bola možno najlepšia v kariére Chorváta. Nevykazoval síce vynikajúce štatistické ukazovatele, ale spolu s Realom Madrid získal Modrič tretie víťazstvo za sebou v Lige majstrov a potom sa s chorvátskou reprezentáciou dostal až do finále majstrovstiev sveta v Rusku.

Po tomto ročníku získal Zlatú loptu pre najlepšieho futbalistu sveta, čím sa ukončila dlhodobá hegemónia Messiho a Ronalda.

José Mourinho Čítajte viac Mourinho vysvetľoval, kto je líder a kto len kapitán. Spomenul zabudnutého stopéra, ktorý ho poslal preč zo šatne a všetko vybavil za neho

V súčasnosti má 38 rokov a pár mesiacov do skončenia zmluvy s Realom. V prebiehajúcej sezónu už nedostáva od Ancelottiho veľa príležitostí. Talian v zostave uprednostňuje a rotuje najmä päticu stredopoliarov Valverdeho, Bellinghama, Camavingu, Tchuameniho a Kroosa. Chorvátov čas sa jednoducho kráti.

Španielsky novinár Manu Carreño s odvolaním sa na svoje zdroje uviedol, že Modrič v žiadnom prípade nepredĺži zmluvu s kráľovským klubom. Stredopoliar podľa neho chápe, že jeho rola v súčasnom kádri sa stáva druhoradou.

„Ak príde ponuka zo Saudskej Arábie alebo MLS, môže tam ísť. Ak nepríde ponuka, ktorá by ho lákala, môže dokončiť sezónu v Reale Madrid, hrať na EURO 2024 s Chorvátskom a odísť do športového dôchodku,“ povedal Carreño.

Bez ohľadu na to, ako sa Modrič rozhodne, navždy sa zapísal do bohatej histórie Realu Madrid. Z hráča, ktorý bol najskôr veľkým sklamaním, sa stal víťazom Zlatej lopty. Slávna desiatka sa má šancu z Madridom rozlúčiť majstrovsky, keďže biely balet je na čele najvyššej súťaže.

Najväčšie futbalové štadióny na svete Fotogaléria - 81 fotiek Všetky fotky
V rebríčku nájdete 40 najväčších futbalových...
debata chyba
Viac na túto tému: #Real Madrid #Luka Modrič #la liga