Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Mourinho vysvetľoval, kto je líder a kto len kapitán. Spomenul zabudnutého stopéra, ktorý ho poslal preč zo šatne a všetko vybavil za neho

Portugalský kouč José Mourinho je veľký tréner. A možno ešte lepší rečník. Keď niečo hovorí, všetci počúvajú so zatajeným dychom.

05.02.2024 17:10
José Mourinho Foto:
Trénerský mág José Mourinho.
debata

Na sociálnych sieťach koluje veľa videí z tlačových konferencií, kde lodivod mnohých slávnych klubov povedal niečo nevšedné.

Napríklad keď otvoril tému kapitánstva a líderstva. Lebo podľa neho to nie je to isté. Hráč, ktorý nosí na sebe pásku, ešte nemusí byť pravým lídrom, ktorý strhne kabínu.

„Mal som v tímoch kapitánov, ktorí nikdy neboli lídrami,“ začal rozprávať Mourinho.

Napadol ho pritom jeden príbeh. Kapitána a zároveň veľkého lídra. Volal sa Jorge Costa, pod Mourinhom hrával za Porto. Spomenul si na zápas proti Belenenses a situáciu, keď Porto prehrávalo s týmto portugalským tímom v domácej súťaži po polčase 0:2.

Kráčal som do šatne a všetci mohli vidieť, ako sa mi dymí z hlavy. Keď som sa chystal vstúpiť dnu, zastavil ma Jorge Costa a poprosil, aby som dve minúty zostal vonku. Zatvoril dvere a urobil za mňa všetku špinavú prácu," spomína si Mourinho.

Potom vraj Costa otvoril dvere a Mourinho len sucho povedal: „Veď nás!“

„Poviem vám, Jorge urobil v šatni presne to, čo by som urobil ja. Po prestávke sme vyšli von na ihrisko a vyhrali 3:2,“ spomína si Mourinho.

Jorge Costa v hlavičkovom súboji s Vratislavom... Foto: ČTK / Peška Stanislav
Jorge Costa Jorge Costa v hlavičkovom súboji s Vratislavom Lokvencom zo Sparty Praha v roku 1999.

V tejto súvislosti pripomína, že Costa bol hráčom, ktorý dovtedy nikdy nedal jediný gól. „V druhom polčase však dal z troch gólov až dva. Bol to líder i kapitán zároveň. Verte, je v tom obrovský rozdiel. Keď máte v šatni veľkého lídra, váš tím je automaticky o krok vpred,“ doplnil Mourinho.

Jorge Paulo Costa Almeida sa narodil 14. októbra 1971 v Porte. Je to bývalý portugalský futbalista, ktorý nastupoval na pozícii stredného obrancu. V súčasnosti je trénerom Gabonskej reprezentácie.

S portugalským národným tímom získal bronzovú medailu na európskom šampionáte 2000.

Zúčastnil sa tiež na MS v Japonsku a Južnej Kórei 2002. Celkvo za národné mužstvo odohral 50 zápasov, v ktorých strelil dva góly.

Je majstrom sveta do 20 rokov z roku 1991.

S FC Porto vyhral Ligu majstrov 2003/04, Pohár UEFA 2002/03 a Interkontinentálny pohár 2004. Celkom v európskych pohároch odohral 92 stretnutí a strelil štyri góly.

S Portom sa stal osemkrát majstrom Portugalska (93, 95, 96, 97, 98, 99, 03, 04) a päťkrát získal portugalský pohár (94, 98, 00, 01, 03).

Zárobky futbalových klubov v sezóne 2022/2023 Fotogaléria - 23 fotiek Všetky fotky
Ktoré kluby v minulej sezóne zarobili najviac?...
debata chyba
Viac na túto tému: #FC Porto #José Mourinho #Jorge Costa