Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Pokračovanie článku: Skalný v obleku: O mojom klube sa rozpráva viac, ako o hviezdami nabitom Paríži St. Germain

Ako ovplyvnil výkony mužstva?

Tajomstvo jeho úspechu spočíva v tom, že vždy v každej situácii preferoval peknú, útočnú hru. Bolo úplne jedno, proti komu hrali. Vo Francúzsku sa všetci odborníci zhodli, že Paríž získal titul, ale najkrajší futbal hral Lens. O Lense sa rozpráva jednoznačne viac ako o Paríži, kde hrávali Messi, Neymar, Mbappe a ďalší. Vo Francúzsku sa vraví, že v Paríži je jedna hviezda vedľa druhej, ale netvoria klub, jednotnú futbalovú rodinu. Ukazuje sa, že peniaze majú veľkú moc aj vo futbale, ale neznamenajú všetko.

Mohol Lens v súperení s ním získať aj titul?

V roku 2016, keď sa konali vo Francúzsku majstrovstvá Európy, sa stal Paríž majstrom s 31-bodovým náskokom. Od sezóny 2012/2013 až na dve výnimky vždy oslavoval titul. Ten je pre tento klub povinnosť. Ale stále mu chýba výraznejší úspech v Lige majstrov napriek tomu, že noví majitelia naliali do klubu obrovské milióny, kúpili si najlepších hráčov. Tento rok mohli o titul prísť. Lens mal k nemu blízko. Doma zdolal parížskeho súpera 3:1. V odvete rozhodca vylúčil zaslúžene hráča Lensu a domáci využili presilovku a zvíťazili. Stačilo, aby sa toto stretnutie skončilo nerozhodne, a majstrom by bol Lens.

Najznámejším futbalistom z našich končín, ktorý... Foto: Profimedia
Vladimír Šmicer Najznámejším futbalistom z našich končín, ktorý si obliekal dres Racingu Lens, je bývalý český reprezentant Vladimír Šmicer.

Bola to jeho najlepšia sezóna v histórii?

V roku 1998, teda pred 25 rokmi, získal Racing titul. Zatiaľ jediný vo svojej 117-ročnej histórii. Ale aj odborníci sa zhodujú, že ani vtedy nebol taký silný ako teraz a nehral ani taký atraktívny futbal. Mužstvo v uplynulej sezóne zlomilo všetky klubové rekordy. Získalo 84 bodov, čím prekonalo doterajší rekord 68 bodov z majstrovskej sezóny. Vyhralo najviac zápasov v sezóne – 25. Prehralo len štyri zápasy, najmenej v histórii. Doma triumfovalo v 17 zápasoch, čo v najsilnejších európskych ligách dokázal len Manchester City. Mohol by som pokračovať, ale nemôžem obísť fanúšikov Lensu. To je úplne špeciálna kapitola.

Čím sú výnimoční?

Mužstvo hráva svoje zápasy na Stade Bollaert, priemerná návšteva bola 37 719 divákov, čo je 99-percentná vyťaženosť, najvyššia vo Francúzsku. Rovnakú bilanciu má len Parc des Princes, kde je doma PSG. V Lense žije niečo viac ako 30-tisíc obyvateľov, keď sa hrá v meste futbal, je na štadióne podstatne viac ľudí ako v celom meste. A toto nie je jediná kuriózna situácia.

V súvislosti s divákmi?

Áno, hovorím stále o divákoch. Keď mužstvo hralo posledný zápas sezóny v Auxerre (RC Lens vyhral 3:1 – poz. red.), v Lense zaujalo svoje miesta vyše 37-tisíc fanúšikov na tribúnach Stade Bollaert a sledovali zápas naživo na ôsmich obrovských obrazovkách na ihrisku. Mužstvo sa vrátilo do Lensu na štadión z Burgundska o štvrtej ráno a na hráčov čakalo v hľadisku stále 13-tisíc ľudí, ktorí ich privítali a oslavovali s nimi koniec výnimočnej sezóny. To bolo čosi neskutočné.

Lobotka Neapol Čítajte viac O Lobotku sa zaujímajú v netradičnom kúte sveta. Taliani píšu o ponuke, z ktorej by sa mnohým hráčom zatočila hlava

Teraz sa Lens predstaví v Lige majstrov. Má potenciál sa ešte zlepšovať?

S Ligou majstrov sa spájajú veľké nádeje. V tejto sezóne prekonalo mužstvo všetky očakávania, nik nerátal, že skončí tak vysoko. Ak bude hrať taký skvelý futbal ako v uplynulej sezóne, ofenzívny, kolektívny, môže prekvapiť. Posilní sa vo všetkých formáciách, niektorí hráči odídu, lebo je o nich veľký záujem. Uvidíme, či bude mužstvo ešte silnejšie, či napríklad môže získať aj titul. Z Paríža odchádza Messi, možno Neymar, som zvedavý, aký silný tím dá dokopy.

Do parížskeho veľkoklubu má namierené najúspešnejší slovenský futbalista v uplynulých štyroch rokoch Milan Škriniar. Urobil podľa vás dobrý krok?

To je obrovská výzva. Aj keď je Škriniar dobrý futbalista, nemá takú reputáciu, také meno ako mal Ramos. To je jasné, hral v Reale Madrid, bol to dlhé roky svetový stopér. Škriniar bude musieť veľa ukázať, nebude to mať ľahké.

debata chyba
Viac na túto tému: #Ligue 1 #Didier Rogasik #Racing Lens