Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Pokračovanie článku: Mama plakala vo dverách, otec pofúkal rozbité koleno. Na nenahraditeľnom Haraslínovi Sparta zarobí milióny ako na Hanckovi

Úspech vďaka drine, nie rečiam

Krátko po príchode do Parmy zistil, že má v sebe veľký dar. Za mesiac sa naučil plynule po taliansky, bez toho, aby chodil do školy. Nechcel sa moriť v lavici, ale na sto percent sa koncentrovať výlučne na futbal.

Mimochodom, Haraslín, ktorý za Slovensko štartoval na ME do 17 rokov, MS do 18 rokov, Eure do 21 rokov a v roku 2021 aj na seniorskom európskom šampionáte, momentálne hovorí šiestimi jazykmi.

„Je to famózna séria turnajov. Mám na neho len najlepšie spomienky. Mali sme ho zafixovaného ako útleho chalana z juniorky Slovana, kde občas nehrával. Od prvého do posledného zápasu bol lídrom reprezentácie. Dobrý chlapec, výborný hráč,“ konštatuje Pecko.

Slovensko Luxembursko Martin Dúbravka Milan Škriniar Čítajte viac Slovenské výkony? Nehodné účastníka ME! Krutá prehra pre Luxembursko, ešteže sme mali šťastie a benevolentného rozhodcu

Sám vie, že robiť správne futbalové kroky v časoch dospievania je náročné. Haraslín sa však osamostatnením sa v juniorke Parmy, kde si vo februári 2015 odbil premiéru za seniorský tím v Serii A na slávnom San Sire proti AC Miláno, zaradil k mentálne vyzretým hráčom.

„Haraslín, ale aj ďalší, ktorých som viedol ako Milan Škriniar či Jakub Hromada, ukazovali od začiatku správne mentálne nastavenie. Nešli za svojim cieľom rozprávaním, ale drinou. Mal som pod rukami aj kvalitnejších hráčov, ale cesta do svetového futbalu býva kľukatá,“ uvedomuje si Pecko.

Počas úspešného ťaženia pri kategóriách do 17 a 18 rokov bol pre Pecka jasnou voľbou na pozícii kapitána. Rozhodol najmä jeden faktor.

„Nebol vokálnym lídrom, v kabíne pôsobil tichšie. Lenže na trávniku vyčnieval, to bolo pre mňa najpodstatnejšie. Vtedy bola móda, že chlapci odchádzali rýchlo preč. Ukázalo sa, že aj Haraslínovi dal viac mužský futbal v Poľsku ako juniorka v Taliansku,“ zamýšľa sa Pecko.

Skvelý otec

Poukazoval na Haraslínov prestup z krachujúcej Parmy do poľskej Lechie Gdaňsk. Kým v Taliansku mu v začiatkoch pomáhal brankár Pavol Bajza, teraz ho pri Baltickom mori čakal ďalší Slovák v rukaviciach.

"Veľmi pozitívna osoba. Vždy si veril a mieril vysoko. Na jednej strane som to obdivoval, na druhej sa mi to trochu nepáčilo. Snažil som sa ho krotiť, lebo som iná povaha.

Nebolo to prehnané sebavedomie, to by som mu krivdil. Má v sebe takú šialenosť – v dobrom slova zmysle. Skrátka veril, že bude hrať veľký futbal a skončí v reprezentácii," hodnotí Dušan Kuciak.

haraslín Čítajte viac Neplačte! Haraslín sa vysmieval súperovi, Slovák vyvolal v Česku potýčku

Niekdajší slovenský reprezentant z prvej ruky sledoval, ako sa z Haraslína za päť rokov stal jeden z lídrov Lechie. Následne vstúpil druhýkrát do tej istej rieky. Za dva milióny eur prestúpil do talianskeho Sassuola. Na ceste tam mu pomohlo aj zranenie.

„Niekoho pribrzdí, ale jeho posunulo. Odvtedy nemal detský prístup, ale chlapský. Dospel a pochopil, čo má robiť,“ tvrdí Kuciak.

Haraslín rád trávi čas so svojimi ďetmi. Dvojročný Luca a polročná dcéra Thea dali jeho výkonom nový rozmer.

„Je skvelý otec, venuje sa im. Keď sa mu narodil syn, mal výbornú formu. Teraz má dcéru a jeho fazóna je ešte lepšia. Na klubovej úrovni je kľúčový hráč Sparty a tiež národného mužstva. Má dva svety – rodinný a futbalový – a oba mu pomáhajú v zlepšovaní sa,“ dopĺňa Kuciak.

Vlani sa vrátil do Sparty za 1,5 milióna eur. Momentálne má dvojnásobnú trhovú hodnotu a pražský klub v talóne po Dávidovi Hanckovi ďalšieho Slováka, ktorého môže po letných ME – ak na ne Slováci postúpia – pekne speňažiť.

„Pre Spartu je nenahraditeľný, pre Slovensko kľúčový. Veľkú zásluhu na tom má aj jeho agent. Spravili krok dozadu pri návrate do Poľska, ale teraz ich zrejme čaká kľúčový kariérny prestup. Predpokladám, že si v lete bude mať z čoho vyberať,“ uzatvára Kuciak.

Slovenské futbalové skvosty Fotogaléria - 31 fotiek Všetky fotky
Futbalové štadióny. V posledných rokoch ich...

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Sparta Praha #slovenská futbalová reprezentácia #Lukáš Haraslín