Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Pokračovanie článku: Pomôže spor o štadión vyriešiť Fico? Šéf akciovky NFŠ exkluzívne: Len na daniach zarobí štát viac ako 170 miliónov eur

Podľa medializovaných informácií môžete v prípade úspešných žalôb vysúdiť 48 miliónov eur ako zmluvnú pokutu za neplnenie zmluvy o odkúpení zo strany štátu a ďalších 43 miliónov eur ako náhradu škody. A navyše by vám ostal aj štadión.

Áno a táto suma sa každým rokom trvania sporu navyšuje o milióny eur. Zoberte si len úroky z omeškania. Chcem zdôrazniť, že našim cieľom nikdy nebolo súdiť sa so štátom. Dokonca aj tento utorok sme poslali štátu už x-tú výzvu na začatie rokovaní o urovnaní. Pán Kmotrík doslova povedal, že z prípadných úspešných žalôb by pokryl náklady spojené s výstavbou štadióna a právnym zastupovaním a všetko navyše by dal na charitu, na mládežnícky šport a iné verejnoprospešné projekty.

NAKA vedie v súvislosti so zmluvami vyšetrovanie pre porušenie povinností pri správe cudzieho majetku a zneužitie právomoci verejného činiteľa. Ako sa vás to týka?

Nijak. Vláda podala trestné oznámenie na nemenovaného predstaviteľa minulých vlád, ktorý podľa nich porušil postup, ktorý mal použiť pri zadávaní výstavby Národného futbalového štadióna.

Takže štát vlastne vyšetruje sám seba?

Pozrite, s nami podpisovali zmluvy riadni štatutári ministerstva. Všetky postupy vyzerali v poriadku, opakovane sme sa o tom ubezpečovali právnymi analýzami a ubezpečovali nás o tom aj štátne orgány, vrátane Úradu pre verejné obstarávanie, ministerstiev, vlády aj Európskej komisie. Nič sme nepokazili, štadión je plne funkčný, všetko je v ňom v poriadku. My by sme predsa nemali pykať za to, že niekto považuje postupy predchádzajúcich vlád za nesprávne.

FUTBAL-FL: FC Spartak Trnava - ŠK Slovan Bratislava Čítajte viac V Trnave horelo. Weiss: Futbal nie je filharmónia, diváci boli slušní. Pozrite, čo sa deje vo Francúzsku

V prípade, že bude mať nová, aktuálne skladaná vláda Roberta Fica záujem o mimosúdnu dohodu, môžu sa ukončiť všetky spory?

Ako som už spomínal, v utorok sme podali ďalšiu výzvu na štát, že sme stále ochotní sa mimosúdne dohodnúť. Zachytili sme informáciu, že už v apríli 2023 zvažovala začať s našou spoločnosťou takéto rokovania vláda pána Hegera. To už je štvrtýkrát, čo sme odoslali takúto žiadosť. Písali sme Matovičovej, Hegerovej aj Ódorovej vláde. A nič sa nedialo.

Nikdy ste s pánom Kmotríkom neuvažovali o tom, že si štadión ponecháte vo vlastníctve?

Pred koronou určite. Tesne po otvorení štadióna prišla koronakríza a s ňou slovenské opatrenia, kedy sme nemohli mať žiadnych divákov a ani žiadne iné podujatia ako futbal. Teda samozrejme okrem očkovacieho centra, ale to sme poskytli Bratislavskému samosprávnemu kraju štadión za náklady. A, samozrejme, bez akejkoľvek kompenzácie pre vlastníkov športových zariadení, sme sa museli o štadión starať. Takže otázka predaja štadióna nebola vôbec na stole. Aktuálne je to otázka na pána Kmotríka. Je ale pravda, že priamo majiteľ štadióna zarába na jeho prevádzke výrazne menej ako štát.

Kým Matovičova vláda považovala zmluvy za neplatné a nedala vám ani cent, neobávate sa, že ak sa dohodnete s tou Ficovou, verejnosť to nebude vnímať priaznivo?

Z mnohých analýz, a podľa medializovaných článkov aj z tých, ktoré si robilo ministerstvo financií za predchádzajúcich vlád, vyplýva, že štát má malú šancu na úspech. Aj tento utorok v jednej relácii zaznelo, že Hegerova vláda už v apríli 2023 zvažovala začiatok rokovaní o mimosúdnom vyrovnaní. Myslím si, že kto sa nestranne pozrie na fakty, musí dospieť k záveru, že pokračovanie v tomto spore je plytvanie.

Ivan Kmotrík Čítajte viac Veľký prešľap Matovičovej vlády. V boji štátu proti odkúpeniu Národného štadióna hrozia miliónové škody

V hre by mal byť ešte aj dodatok zo začiatku roka 2020, ktorý bol schválený vládou, no nikdy nebol podpísaný. Prečo sa v ňom maximálna kúpna cena za odkúpenie zo strany štátu zvýšila na 98,4 milióna eur?

Lebo v priebehu výstavby vznikali rôzne prísnejšie pravidlá pre špičkové štadióny zo strany Európskej futbalovej únie. Ak by sme do nich neinvestovali, nemohlo by napríklad Slovensko organizovať majstrovstvá Európy do 21 rokov. Išlo napríklad o špecifikácie osvetlenia, rôzne technické detaily. Najviditeľnejším efektom je, že dnes okolo hráčov nevidíte štyri tiene, ako to bývalo v minulosti. To je podľa mňa dôležité kvôli televíznym prenosom, možno to prekážalo aj hráčom pri hre. Pôvodný projekt by to nespĺňal.

Ako prebiehalo dopĺňanie nákladov a navyšovanie ceny?

Mali sme pravidelné zasadnutia s členmi monitorovacieho výboru nominovanými za rôzne ministerstvá, kde sme im predkladali nové požiadavky na zmeny počas výstavby. Za obdobie medzi rokmi 2016 až 2019 sa tam nazbieralo možno 200 vecí, s ktorými sa v pôvodnom projekte nepočítalo.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Igor Matovič #Národný futbalový štadión #Eduard Heger #Ivan Kmotrík st. #Štefan Holý #Pavel Komorník #NFŠ a.s.