Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Veľký prešľap Matovičovej vlády. V boji štátu proti odkúpeniu Národného štadióna hrozia miliónové škody

Bola to jedna z prvých tém, proti ktorým sa po marci 2020 postavila vláda Igora Matoviča. Štát v polovici roka 2020 oznámil, že štadión na Tehelnom poli od majiteľa spoločnosti NFŠ Ivana Kmotríka neodkúpi. Tento krok sa môže daňovým poplatníkom vrátiť ako bumerang.

16.10.2023 11:38
Ivan Kmotrík Foto: ,
Ivan Kmotrík starší.
debata (86)

Boj proti odkúpeniu NFŠ viedol vicepremiér Štefan Holý a na podnet Úradu vlády prijala polícia trestné oznámenia, týkajúce sa podozrenia na porušovanie povinností pri správe cudzieho majetku a zneužitia právomoci verejného činiteľa.

Dôvodom sporu sa stali dve zmluvy so štátom podpísané za čias jednofarebnej vlády premiéra Roberta Fica. Prvou bola dotačná zmluva z roku 2013, ktorou štát poskytol investorovi dotáciu vo výške 27,2 milióna eur.

V druhej zmluve, z roku 2016, sa štát zaviazal odkúpiť nekomerčnú časť štadióna za 75,2 milióna eur. Neskôr sa pre nepredvídateľné náklady navýšila suma za výstavbu na 98,4 milióna eur a z nej mala byť pri prípadnom odkúpení štátom odpočítaná čiastka prvej dotácie, čiže 27,2 milióna.

SR Bratislava šport futbal EKL A 1. kolo Slovan Klaksvík Čítajte viac Weiss priznal, že s Kmotríkovcami mal osemhodinovú debatu. Od dvoch hráčov čaká viac, v čom sú slovanisti majstri sveta?

Vyšetrovanie, v súvislosti s predtým spomínanými podozreniami, vedie Národná kriminálna agentúra. Tá si k celej veci nechala vypracovať viacero posudkov – vrátane právneho stanoviska Odboru špecifických právnych vzťahov Ministerstva financií.

A odbor poskytol analýzu, z ktorej vtedajší predstavitelia vládnej moci nemohli mať radosť. Už v apríli 2021 skonštatoval, že úspech rezortu financií v spore s akciovkou NFŠ je vzhľadom na štruktúru a obsah argumentov veľmi nízky.

„To znamená vysoké riziko škody značného rozsahu pre Slovenskú republiku,“ píše sa v liste, ktorý adresovalo ministerstvo vyšetrovateľovi NAKA Jozefovi Khandlovi a ktorý má denník Pravda k dispozícii.

Vo výsledku vyplývajúcich zo záverov sa konštatuje, že štát nemusí vlastniť štadión, nebude mu vrátená dotácia 27,2 milióna eur a môže dokonca zaplatiť pokutu 48 miliónov, ktorá zodpovedá celkovej výške kúpnej ceny.

V skratke: štát mohol pôvodne odkúpiť od Kmotríka štadión za dohodnutú sumu. Teraz túto sumu zaplatí a štadión mať nebude.

Kucka koláž Čítajte viac Drakula sa vracia od Kmotríka, Kuso či Mojsejov pes. Internet sa zabáva na Kuckovom hryze

Zistenia z Odboru špecifických právnych vzťahov neprekvapili spoločnosť NFŠ, za ktorú denníku Pravda poskytla odpovede Ivana Tittelová.

„Od začiatku tvrdíme, že tento spor je z pohľadu štátu umelo vyvolaný a vecne nezmyselný. Nikdy to nebolo inak,“ uviedla Tittelová.

Potvrdila, že od začiatku sporu je snaha vlastníka štadióna dosiahnuť so štátom dohodu, ale na ich listy adresované trom premiérom ani jeden z nich nereagoval.

„Nikdy sme nerozumeli dôvodom, prečo štát vynakladá na tento umelý a nezmyselný spor vysoké náklady na právne služby.“

Tittelová tvrdí, že ako súkromná firma boli donútení brániť svoje záujmy právnymi prostriedkami, hoci ich cieľom nikdy nebolo súdiť sa so štátom.

„Národný futbalový štadión sme vybudovali na základe dohody so štátom, ktorú sme riadne a včas splnili,“ skonštatovala.

Faktom je, že pred siedmimi rokmi investor najväčšieho štadióna na Slovensku dlho čakal na súhlasné stanovisko z Európskej komisie o tom, že v prípade odkúpenia štátom nejde o neoprávnenú štátnu pomoc. Tento dokument NFŠ napokon získal a bol de facto základom na začiatok výstavby futbalového stánku.

Nesúťažná premiéra štadióna Tehelné pole Fotogaléria - 15 fotiek Všetky fotky
Pohľad na nový štadión na Tehelnom poli v...

© Autorské práva vyhradené

86 debata chyba
Viac na túto tému: #Tehelné pole #futbal #Národný futbalový štadión