Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Futbalový svet sa ponoril do smútku. Zomrel legendárny Bobby Charlton

Bývalý anglický futbalista Bobby Charlton zomrel vo veku 86 rokov. Úmrtie legendárneho hráča Manchestru United potvrdila v sobotu jeho rodina. Informovali o tom agentúry AP i DPA.

21.10.2023 17:22 , aktualizované: 19:04
Bobby Charlton Foto: ,
Bobby Charlton.
debata (2)

Charlton, jeden z najlepších futbalistov anglickej i svetovej histórie, trpel v uplynulých rokoch demenciou.

„S veľkým smútkom zdieľame správu, že v skorých sobotných hodinách nás v pokoji opustil Sir Bobby. Bol obklopený svojou rodinou,“ citovala DPA z vyhlásenia Charltonovej rodiny.

Profesionálna kariéra niekdajšieho ofenzívneho stredopoliara bola spojená prevažne s Manchestrom United, v ktorom pôsobil v rokoch 1956 až 1973 a strelil 249 gólov. S „červenými diablami“ oslavoval tri tituly v anglickej Premier League (1957, 1965, 1967), zisk Pohára FA (1963) či triumf v Európskom pohári majstrov (1968).

nepoužívať Bobby Charlton Čítajte aj Prežil letecké nešťastie, stal sa hrdinom miliónov ľudí. Pripomeňte si Bobbyho Charltona, za ktorým smútia nielen Briti

So 606 odohranými zápasmi bol rekordér klubu, jeho zápis prekonal až ďalší legendárny futbalista United Ryan Giggs. Charlton bol vo veku 20 rokov účastník najväčšej tragédie v histórii klubu – prežil mníchovskú leteckú katastrofu zo 6. februára 1958, pri ktorej zahynulo osem hráčov.

"Sir Bobby bol hrdina pre milióny ľudí nielen v Manchestri alebo v Spojenom kráľovstve, ale všade po celom svete, kde sa futbal hrá.

Obdivovali ho pre jeho športového ducha a integritu, ako aj pre jeho vynikajúce futbalové kvality. Sira Bobbyho si budeme navždy pamätať ako futbalového velikána," citovala z vyhlásenia Manchestru United agentúra AFP.

výber sveta Čítajte aj Ak prehráme 0:5, zastrelím sa, burcoval tréner pred zápasom storočia. Legendárny Slovák prišiel bez kopačiek a s desiatimi frankami

Charlton bol dlhé roky oporou anglickej reprezentácie. V drese národného tímu odohral 106 zápasov, v ktorých strelil 49 gólov. Bol kľúčový hráč tímu, ktorý získal titul na domácich MS 1966.

V tom istom roku dostal aj Zlatú loptu pre najlepšieho futbalistu sveta. V roku 1994 mu bývalá britská kráľovná Alžbeta II. udelila rytiersky titul Sir.

Charltonovi vzdal úctu jeho bývalý spoluhráč a niekdajší útočník Sir Geoff Hurst, ktorý strelil hetrik vo víťaznom finále MS 1966:

„Dnes sme sa dozvedeli veľmi smutnú správu. Zomrel jeden z velikánov, Sir Bobby Charlton. Nikdy naňho nezabudneme, ani futbal naňho nezabudne. Bol skvelý spoluhráč a kamarát, ktorý bude chýbať krajine aj mimo športu. Úprimnú sústrasť rodine a priateľom.“

K úmrtiu legendy sa vyjadrili aj bývalí kapitáni United David Beckham a Gary Neville.

„Všetko sa to začalo Sirom Bobbym. On bol dôvod, prečo som mal príležitosť hrať za Manchester United. Bol niekto, ku komu som vzhliadal. Skutočný džentlmen, rodinne založený muž a národný hrdina,“ uviedol Beckham.

„Je mi ľúto, že som sa dopočul túto správu o Sirovi Bobbym Charltonovi. Bol najväčší hráč Anglicka a najväčší veľvyslanec Manchestru United. Šampión na ihrisku aj mimo neho a Busby Babe, ktorý vydláždil cestu všetkým, ktorí po ňom prišli a prídu do United. Sir Bobby, odpočívaj v pokoji,“ napísal na sociálnej sieti Neville.

Na úmrtie velikána reagoval aj prezident Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) Gianni Infantino: „Smútime nad stratou jedného z anglických majstrov sveta z roku 1966 a futbalovej legendy, ktorej vplyv na futbal presiahol celé generácie.“

(Ne)futbalové momenty Bobbyho Charltona Fotogaléria - 19 fotiek Všetky fotky
Koniec 50. rokov. Bobby Charlton v drese...
2 debata chyba
Viac na túto tému: #Bobby Charlton