Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Jedna z najtemnejších kapitol v nemeckom futbale má 25 rokov. Obeť chuligánov dnes nemôže rozprávať, oni sú už roky na slobode

Bývalý francúzsky policajt Daniel Nivel prijal ponuku Nemeckého futbalového zväzu (DFB) a v septembri v Dortmunde aj s rodinou osobne navštívi prípravný medzištátny duel medzi výbermi Nemecka a Francúzska.

23.06.2023 06:51
Daniel Nivel Foto:
Prepáč, Francúzsko. Nemeckí fanúšikovia sa krátko po incidente ospravedlňujú za chuligánov, ktorí takmer pripravili o život policajta počas MS 1998.
debata

Stane sa tak po 25 rokov po vyčíňaní chuligánov z Nemecka, ktorá počas MS 1998 vo Francúzsku brutálne zbili Nevela v meste Lens a takmer ho pripravili o život. Niekdajší nemecký kancelár Helmut Kohl incident označil za „národný škandál“.

V stredu 21. júna 2023 uplynulo rovných 25 rokov od okamihu, keď skupina tridsiatich chuligánov z Nemecka počas svetového šampionátu napadla Nivela.

VIDEO: Zábery nie sú vhodné pre citlivejšie povahy

Utrpel zranenia, z ktorých sa nikdy nevyliečil. Následkom útoku bola čiastočná paralýza, prišiel o čuch aj chuť a o zrak v jednom oku.

Chuligáni neďaleko železničnej stanice v Lens zaútočili na vtedy 43-ročného otca dvoch detí najprv reklamnou tabuľou, potom ho bili jeho zbraňou. Keď ležal na zemi, kopali doňho. Utrpel ťažké zranenia hlavy, bol šesť týždňov v kóme.

Dnes žije so svojou ženou v Arras, asi 20 kilometrov od mieste hororu. Ako píše Sport Bild, muž, ktorý bol nadšeným rozprávačom príbehov, dnes môže komunikovať najmä pohľadmi a gestami.

„Najťažšie je, že už nemôže hovoriť. Chýba mu schopnosť vyjadrovať sa. Taktiež už nevie čítať ani písať,“ opisuje následky útoku pre spomínaný zdroj Nivelova manželka Lorette.

Hlavný páchateľ André Z. bol v novembri 1999 odsúdený na 10 rokov väzenia za pokus o vraždu a nebezpečné ublíženie na zdraví, traja spolupáchatelia dostali tri a pol až šesť rokov.

„Muži konali z čírej túžby po násilí. Napriek tomu po odpykaní trestu dostali šancu na normálny život. Na rozdiel od ich obete,“ pripomína nemecký denník.

„Útok na Daniela Nivela spred 25 rokov je jedna z najtemnejších kapitol v histórii nemeckého futbalu. Som dojatý z jeho odvahy čeliť životu a statočným prístupom jeho manželky Lorette,“ uviedol prezident DFB Bernd Neuendorf.

Potešilo ho, že Nivel prijal pozvanie na duel medzi výbermi Nemecka a Francúzska naplánovaný na 12. septembra.

Liège Čítajte aj Nechutnosti v elitnej lige. Chuligáni hádzali do sektora s deťmi mŕtve potkany

Doplnil tiež, že zväz mu pripraví „vrúcne prijatie v Dortmunde“.

DFB tiež plánuje týždeň dlhú sériu akcií, ktoré priblížia problém násilia vo futbale.

„Témou celého týždňa bude poukázať na tento problém vo futbale a jasne poukázať na to, že futbalové dianie nie je nad zákonom,“ dodal Neuendorf.

Násilie z futbalu nezmizlo ani za viac ako dve dekády od spomenutého incidentu.

futbal, futbalové ihrisko, ilustračné foto Čítajte aj Škandál v Nemecku. Mladý futbalista zomrel po brutálnom útoku francúzskeho protihráča

V máji napríklad zahynul iba 15-ročný futbalista z Berlína po tom, čo inkasoval ranu od o rok staršieho súpera z Francúzska počas hromadnej bitky, ktorá sa rozpútala na hracej ploche po skončení medzinárodného mládežníckeho turnaja v Nemecku.

"Je pre nás všetkých veľkou výzvou zaujať pevný postoj proti násiliu vo futbale a v spoločnosti ako celku,“ povedal Neuendorf pred mesiacom.

Jedenástka sezóny futbalových toplíg + lavička Fotogaléria - 17 fotiek Všetky fotky
Marc-André ter Stegen (Nem./FC Barcelona).
debata chyba
Viac na túto tému: #Daniel Nivel