Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Diár: Žena z Ria

Stará mama je pôvodom Poľka, starý otec Portugalčan, druhý starý otec z otcovej strany Talian a manžel bol Nemec. Ona je Brazílčanka. Typická rodáčka z Ria.

26.06.2014 18:10
Rio, Kristus, Maracana Foto: ,
Rio de Janeiro. Štadión Maracana a socha Krista z lietadla.
debata

V Brazílii sa storočia miešali národnosti a zanechávali svoje stopy. Žena z Ria je aj blondína s modrými očami, aj čokoládová čiernovláska.

Profesorka Cleia Schiavo Weyrauch prednáša na univerzite v druhom najväčšom brazílskom meste, jej parketou je sociológia. Jej vysoká škola sídli hneď v susedstve Maracany. Slávny štadión má pod oknami priamo na očiach.

Seňora napriek vyššiemu veku je veľmi aktívna, stále v pohybe. Cvičí a pláva. Rada vedie zapálené debaty o politických a spoločenských otázkach, ale teraz je aj jej hlavnou témou futbal. Je v ňom takisto doma. V úvode šampionátu ju upútala najmä hra Holanďanov a verí, že Brazília zvládne tlak domáceho prostredia.

Aj ona sympatizovala s demonštrantantmi pred šampionátom, súhlasí s tým, že peniaze sa v prípravach na turnaj často vyhadzovali von oblokom. Plytvalo sa a výstavba štadiónov sa predražila. Hlavný vinník je pre ňu jasný. FIFA je mafia, opakuje heslo, ktoré sa ešte stále sem-tam objavuje v brazílskych uliciach.

Futbal zostal pre mnohých Brazílčanov chlebom života. Cleiu aj ako sociologičku fascinuje, ako táto jednoduchá a emotívna hra spája všetky vrstvy spoločnosti. Zaujíma chudáka z favely i boháča z Leblonu.

Žena z Ria takisto miluje futbal. Má ho v génoch. Všetci jej predkovia pochádzali z krajín, kde najpopulárnejšia hra kraľuje…

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #MS 2014 vo futbale