Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Nemci hrajú o rekordné ôsme finále

Nemecko je na nohách. Klinsmannov výber delí krôčik od vysnívaného finále. Hoci ich čakajú nepríjemní Taliani, s ktorými si na doterajších finálových turnajoch nevedeli rady, domáci sú presvedčení o úspechu. Nemeckí futbalisti majú šancu hrať už svoje ôsme finále v histórii.

04.07.2006 05:57
debata

„Už po víkende sme sa stali majstrami sveta. Teraz ešte môžeme byť majstrami Európy,“ povedal na odľahčenie Klinsmannov asistent Joachim Löw po tom, ako v hre zostali iba tímy zo starého kontinentu. Pre Nemcov by to bolo už ôsme finále. Toľkokrát nebol pri vyvrcholení futbalových majstrovstiev sveta nik – ani Brazília.

V dueli s Argentínou utrpeli odreniny Michael Ballack aj Miroslav Klose, v utorok však nastúpia. V tíme zohrávajú kapitán a najlepší strelec šampionátu kľúčovú úlohu. Klose dal na turnaji päť gólov, presne toľko ako pred štyrmi rokmi. Iba dvanásť hráčov sa pritom môže pochváliť, že na svetových šampionátoch si otvorilo dvojciferné gólové konto. Ak by sa mu dnes podarilo skórovať, dotiahol by sa na svojho trénera Jürgena Klinsmanna.

„Náš tím vyradil vo štvrťfinále veľkého súpera. Mužstvo je nabudené, teraz chceme ísť do finále,“ vyslovil sa Ballack. Nemci utrpeli pred štyrmi mesiacmi s talianskou reprezentáciou hanebnú prehru 1:4. Po nej sa v krajine zdvihla vlna kritiky, dokonca sa zvažovalo, či je tréner Klinsmann tým správnym mužom pri kormidle. Dnes je všetko zabudnuté. „Taliani ťahajú dlhú sériu a jasne nás prevyšujú. Vlastne nemáme žiadnu šancu. Musíme sa spoľahnúť na publikum,“ zašpásoval si Ballack pri pripomenutí starej témy.

Tréner Klinsmann svojmu mužstvu verí: „Čerpáme veľa sebavedôvery z toho, čo už sme urobili. Sme plne koncentrovaní na ďalšiu prekážku, ktorú môžeme zdolať a aj ju zdoláme.“ Zdôraznil, že jeho tím si nesmie dovoliť chyby – jediná nepozornosť pri štandardných situáciách môže rozhodnúť.

Taliani postupovali na turnaji nenápadne a pomerne ľahko sa prepracovali až do semifinále. Mužstvo ťahá sériu 23 zápasov bez prehry, najdlhšiu od roku 1939. Ak sa zachová mágia štatistiky, Taliansko postúpi do finále. Každých dvanásť rokov po roku 1970 totiž squadra azzurra hrá finálový zápas (1982, 1994 a – 2006?). Do mužstva sa vracia po odpykaní trestu za vylúčenie v zápase s Austráliou Marco Materazzi. Otáznik však visel nad štartom obrancu Alessandra Nestu, ktorý s veľkou pravdepodobnosťou nenastúpi. A to je nepríjemná strata pre obranu.

„Bude to úplne iný zápas, než ten, v ktorom sme zdolali Nemcov 4:1. Teraz sa hrá semifinále MS a nie priateľský zápas. Nemci odviedli na turnaji dobrú robotu a som si istý, že budú chcieť titul. Pre oba tímy to bude ťažké,“ vyslovil sa taliansky obranca Gianluca Zambrotta.

Talianov ešte nikdy nepokorili

Štyrikrát sa stretli tieto mužstvá na svetovom šampionáte, no Nemci sa z víťazstva netešili ani raz. Ak to na niekoho nevedia, tak sú to práve Taliani. Aj celková medzištátna bilancia vyznieva v prospech futbalistov z Apeninského polostrova. Zvíťazili v trinástich zápasoch, prehrali v siedmich a osem zápasov sa skončilo nerozhodne.

  • Súboj číslo jeden – MS 1962: Žreb ich postavil proti sebe už v základnej skupine, zápas v Santiagu sa skončil bez gólov.
  • Súboj číslo dva – MS 1970: Semifinálový duel dostal prívlastok zápas storočia. Na 1:1 vyrovnával v 90. min Nemec Schnellinger a vynútil si predĺženie. Po ňom sa však radovali Taliani. Konečný výsledok 4:3.
  • Súboj číslo tri – MS 1978: Stretli sa v semifinálovej skupine a dopadlo to tak, ako v roku 1962. V Buenos Aires sa diváci gólu nedočkali
  • Súboj číslo štyri – MS 1982: Finálový zápas lepšie zvládli Taliani. V Madride vyhrali 3:1 gólmi P. Rossiho, Tardelliho a Altobelliho, za Nemcov bol úspešný iba Breitner.

V Dortmunde sú Nemci nezdolaní

Metropola Vestfálska je akoby stvorená pre nemecký futbal. Na štadióne, ktorý dostal názov Signal Iduna Park (predtým Westfalenstadion), ešte reprezentácia nikdy neprehrala. Zo štrnástich zápasov v trinástich vyhrala a raz remizovala. Zlatá séria má pokračovať aj teraz. Nemci tu už jedno vystúpenie na MS odohrali, Poliakov zdolali 1:0. Po tomto dueli obranca Christoph Metzelder zahlásil: „Tu musíme hrať každý zápas. Dortmund je nemecké Wembley.“ A pred semifinále je presvedčený: ,,bude to zápas, aký sme ešte nezažili."

Na tomto štadióne diváci vytvárajú neopakovateľnú atmosféru pre futbalistov Borussie Dortmund, no reprezentačná kulisa takisto nezaostáva za klubovou. „Verím, že publikum nás privedie k víťazstvu,“ nádejá sa kapitán mužstva Michael Ballack. Dokonca ani chladnokrvného brankára Jensa Lehmanna nenechalo publikum chladným: „Takúto podporu som ešte nezažil.“ Metzelder, Kehl i Odonkor toto prostredie dôverne poznajú, veď obliekajú dres Borussie Dortmund. Aj zvyšných 20 členov Klinsmannovho kádra sa však bude cítiť v tomto športovom stánku ako doma.

semifinále (Dortmund, 4. júla, 21.00 h)
NEMECKO – TALIANSKO

  • Nemecko: Lehmann – Friedrich, Metzelder, Mertesacker, Lahm – Schneider, Borowski, Ballack, Schweinsteiger – Podolski, Klose Tréner: Jürgen Klinsmann
  • Taliansko: Buffon – Zambrotta, Materazzi, Cannavaro, Grosso – Perrotta, Pirlo, Gattuso – Totti – Toni, Gilardino Tréner: Marcello Lippi
  • Rozhodcovia: Benito Archundia – Jose Ramirez (obaja. Mex.), Hector Vergara (Kan.)
debata chyba