Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Pokračovanie článku: Sľuboval, že mi pomôže naháňať lídra. Svrček nám vysvetlil, ako to bolo s vodou pre Portugalčana, ktorý ho nakoniec prešpurtoval

Českí komentátori v priamom prenose párkrát naznačili, že Svrček štýlom jazdy pripomína Sagana.

Kysucký rodák však tvrdí, že „viac ako Petrov prístup k pretekom sa mi páčilo to, že vyhrával“.

Svrček je odchovancom Akadémie Petra Sagana, ale polemizovať o tom, či by bol cez víkend bronzový na majstrovstvách sveta nebyť fenomenálnej kariéry 33-ročného Žilinčana, príliš nechce.

Aké izby nájdete v Saganovom hoteli Fotogaléria - 47 fotiek Všetky fotky
Hotel Petra Sagana môže vítať nových hostí....

„Nezačínal som kvôli nemu. K cyklistike som privoňal v žilinskom klube, ale až po troch či štyroch rokoch sa to premenovalo na jeho akadémiu. Pravda, zrazu sme mali lepšie podmienky ako predtým, takže určite ma ovplyvnil pozitívnym spôsobom,“ pripustí.

Tenista Carlos Alcaraz nedávno prosil novinárov i fanúšikov, aby ho nenazývali novým Federerom, Nadalom či Djokovičom… Svrček by tiež nebol rád, keby v ňom videli nástupcu Sagana. „Každý sme svojím spôsobom jedinečný, všakže? Na druhej strane to neriešim, keď vo mne niekto vidí Petrovho nástupcu, nech ho tam teda má,“ usmieva sa.

Pravda, do veľkosti Sagana mu stále veľa chýba. Svrček je prakticky len na začiatku kariéry. Čo teraz? Ako sa jednému z najlepších slovenských športovcov v dejinách vôbec priblížiť? „Jedine tak, že budem na sebe makať. A potom uvidíme, či prídu výsledky,“ odpovie s malou dávkou jemu typickej apatie.

Peter Sagan Čítajte viac Sagan konečne zareagoval na zlostné reči o zvýhodňovaní na štarte: "Aby vám bolo všetkým jasné..."

Sen o olympiáde

Jeho premiérovú sezónu medzi profesionálmi poznačilo viacero nepríjemných pádov. Vraví, že teraz – po úspechu na MS do 23 rokov – je všetko zabudnuté. „Ale keby ste mi zavolali na konci apríla, asi by som vám ani nezdvihol telefón,“ povie úprimne.

Čoskoro ho čakajú preteky Okolo Dánska a potom by sa mal predstaviť aj na rodnej hrude. Na cyklistickom podujatí Okolo Slovenska, ktoré sa v posledných rokoch teší veľkej popularite. „Môžem definitívne potvrdiť, že prídem! Sú to pre mňa špeciálne preteky. Bude to zážitok. Teším sa.“

van aert MS Čítajte aj Čo sa deje s van Aertom? Belgická hviezda sa vrátila domov v rozpakoch

Jeho šéfom v belgickej stajni Quick-Step je veľká cyklistická persóna zo zákulisia tohto športu – Patrick Lefevere. Svrček vraví, že o jeho budúcnosti v tíme zatiaľ spolu nehovorili, ale o tom, čo sa udialo cez víkend v Glasgowe, áno.

„Dosť sme si písali. Pýtal sa ma, či som mohol aj vyhrať,“ potvrdzuje, že Lefevere je pomerne náročný šéf.

Video
Cyklista Martin Svrček má bronz z pretekov U23 majstrovstiev sveta

Svrček však má kariéru len pred sebou. Potvrdil, že vo svetovom pelotóne s ním treba do budúcnosti počítať. Keď sa ho pýtame na vysnívané preteky, na ktorých by v blízkom časovom horizonte nechcel chýbať, trošku prekvapí.

„Na olympiáde. Po pretekárskej i osobnej stránke to musí byť veľký zážitok.“ Keď ho vzápätí podpichneme, či to znamená aj útok na ďalší úspech v slovenskom drese, nasleduje tradičné „uvidíme“.

Nuž, slovenský divák – navnadený cyklistickými úspechmi – ho bude odteraz detailne sledovať. Martin Svrček si azda na seba uplietol malý bič. „Ale veď to je dobré, nech ma len sledujú,“ lúči sa bronzový pretekár.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Sagan #Martin Svrček #MS v cyklistike 2023