Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Rozbehnutý Alonso môže mať problémy. S motorom

Dve víťazstvá v posledných dvoch podujatiach urobili z Fernanda Alonsa vážneho adepta na titul v šampionáte automobilov F1. Dvojnásobný majster sveta (2005, 2006) je po nedeľňajšej Veľkej cene Singapuru v priebežnom hodnotení MS už druhý a na vedúceho Austrálčana Marka Webbera stráca len 11 bodov.

28.09.2010 12:11
Singapur Alonso šampanské Foto: ,
Fernando Alonso oslavuje víťazstvo na VC Singapuru.
debata

„Toto je kľúčový okamih sezóny,“ uviedol pre server autosport.com šéf Ferrari Stefano Domenicali. „Potrebujeme ostať pokojní. Do Japonska (dejiska nasledujúcej veľkej ceny) musíme prísť s perfektným balíkom, s perfektnou prípravou pilotov i tímu. Ak totiž spravíme chybu, poriadne za ňu zaplatíme.“

Aj po pätnástom podujatí sezóny je stále v hre o titul päť jazdcov a rozdiel medzi prvým Webberom a piatym Buttonom je 25 bodov, teda jedno víťazstvo. „Aj naďalej je to veľmi vyrovnané. Všetci piati kandidáti majú viac, či menej podobné možnosti,“ poznamenal Alonso. „Mark má asi ako jediný o čosi väčší priestor na slabší víkend. My ostatní sa musíme snažiť zaberať naplno.“ Dvadsaťdeväťročný Španiel nepredpokladá, že by niekto z pätice dokázal vyhrať v posledných štyroch pretekoch dva, či trikrát v rade. „Stačí však jedna chybička a môžete byť odpísaný. Chce to teda plnú koncentráciu a vyhýbať sa chybám,“ poznamenal.

Lenže Alonso môže mať ešte vážne problémy, ktoré mu môže spôsobiť motor. Vyčerpal už totiž povolenú kvótu ôsmich agregátov na celú sezónu a v prípade, že bude musieť použiť nový, automaticky príde o desať miest na štarte. Jeho situácia však ešte nemusí byť taká čierna, ako by sa mohlo zdať. K dispozícii má ešte niekoľko motorov, ktoré v jeho monoposte preventívne vymenili a v pretekoch ich ešte nepoužili. Dôležité však je, či sú tieto agregáty naozaj v takom dobrom stave, ako Ferrari pri ich výmene tvrdilo.

Kľúčom k úspechu bude jednoznačne spoľahlivosť áut, konzistentnosť výkonov a najmä výsledkov. Každé zaváhanie totiž zníži šance na celkové prvenstvo. Dobrým príkladom je Lewis Hamilton. Jazdec tímu McLaren bol po víťazstve v Belgicku lídrom MS, ale dva výpadky v Monze a Singapure ho odsunuli v hodnotení šampionátu na 3. miesto s 20-bodovým mankom na Webbera.

„Je to slušná, ale nie neprekonateľná strata,“ uviedol Hamilton na stránke tímu a zároveň pripustil, že sa vzdáva priamej myšlienky na titul. „Musím nechať sklonenú hlavu a snažiť sa podávať čo najlepšie výkony. Každé preteky sa pokúsim užiť si a čo sa stane, stane sa. Budem bojovať až do konca, inak to ani neviem,“ zdôraznil.

debata chyba