Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Dôležité je moje zdravie, nie rebríček, tvrdí zranený Nadal

Keď začiatkom júna zdolal Novaka Djokoviča a dobyl siedmy raz parížsku antuku, zdalo sa, že jeho kariéra opäť naberá hviezdne rozmery. Potom však prišla nečakaná prehra v 2. kole Wimbledonu s Čechom Lukášom Rosolom a Španiel Rafael Nadal sa tenisovo odmlčal.

20.08.2012 06:00
Rafael Nadal Foto:
Rafael Nadal.
debata

A mlčí doteraz. Zapálená šľacha v ľavom kolene mu nedovolila obhajovať olympijskú zlatú medailu v Londýne, prinútila ho stornovať exhibičný zápas s Novakom Djokovičom a najnovšie sa objavila informácia, že excelentný španielsky ľavák vynechá aj US Open. A to mal v New Yorku obhajovať minuloročné finále a 1200 bodov v rebríčku. Čo je s Nadalom? Vráti sa 11-násobný grandslamový šampión ešte v tejto sezóne na kurty?

„Musím dôverovať lekárom a byť trpezlivý. Nemôžem nič uponáhľať a vrátiť sa skôr, kým nebude koleno v úplnom poriadku. Nemalo by to význam,“ odkázal Nadal tenisovej verejnosti prostredníctvom AP.

V čom vlastne tkvie Nadalov pretrvávajúci zdravotný problém? Má zapálené tukové tkanivo za patelárnou šľachou a koleno nemôže naplno zaťažovať. Je to jeden z dôsledkov jeho agresívneho herného štýlu, ktorý sa prejavuje zvýšeným namáhaním ľavej časti tela.

„Ide o tzv. Hoffov syndróm. Tento druh zranenia kolena je nepríjemný a bolestivý, ale nie je to nič mimoriadne. Na budúci týždeň pôjde na testy. Ak bude koleno pozitívne reagovať na záťaž, môže pokračovať v rehabilitácii,“ vyhlásil Ángel Ruíz Cotorro, ktorý je lekárom španielskych tenistov.

Cotorro, ktorý spolupracuje s Nadalom od jeho 14 rokov, tvrdí, že toto zranenie utrpel v tomto roku už niekoľkokrát. Prvý raz na marcovom turnaji v Indian Wells, ktorý ešte dohral, no následne v Miami už nenastúpil na semifinále. Neskôr sa na antuke dostal tradične do výbornej formy a vyhral siedmy raz svoj obľúbený Roland Garros.

„V závere turnaja ho koleno už opäť bolelo a vo Wimbledone sa to potom ešte vystupňovalo. Odvtedy pauzuje,“ vyhlásil Nadalov lekár.

„Od februára až po Roland Garros som mal náročný program. Hral som príliš veľa zápasov a odnieslo si to koleno. Pozitívnou správou je to, že moje šľachy sú v lepšom stave než boli pred troma rokmi,“ vravel Nadal pre španielske médiá. Keď mu tie začínajú pripomínať, že po US Open spadne v rebríčku na štvrté miesto, rodák z Manacoru na Malorke odpovedá: „V tejto fáze kariéry nie je dôležité moje postavenie v rebríčku, ale zdravie. Ak budem piaty, šiesty či desiaty a budem môcť hrať plnohodnotný tenis, nebude mi to prekážať.“

„Jednou z charakteris­tických čŕt jeho tenisovej osobnosti je aj to, že po zdravotných problémoch sa vráti silnejší ako bol predtým,“ mieni Rafov strýko a zároveň tréner Tony Nadal. Najnovšie hovorí, že stať by sa tak mohlo už v polovici septembra v daviscupovom súboji Španielov proti Američanom.

debata chyba