Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Český majster má čuch na Slovákov. Až na jedného, ktorý musel odísť. Nezlomná třinecká família? Zavolajte Netflix, aby o nej natočil film

Prežili klinickú smrť. Sekunda ich delila od vyradenia a ukončenia majstrovskej série. Hokejisti Třinca sa v semifinále proti Sparte Praha, v ktorom prehrávali už 0:3 na zápasy, odrazili k absolútnemu vrcholu. Piaty rok za sebou je majstrom Česka klub z 35-tisícového mesta ležiaceho iba 23 kilometrov od slovenských hraníc. Práve Slováci mali na úspechu Třinca leví podiel.

29.04.2024 19:54
daňo třinec Foto:
Marko Daňo sa teší z majstrovského titulu.
debata (2)

Najproduktívnejším hráčom celého play off sa stal útočník Libor Hudáček so 16 bodmi (6+10) a skvelú formu má aj Marko Daňo, ktorý získal vo vyraďovacích bojoch 11 bodov (6+5).

Obaja by mohli posilniť slovenskú reprezentáciu na MS v Česku. Nebolo to však len o nich.

„Zabúdať nesmieme ani na Vlada Draveckého, ktorý je tam už 10 rokov. Daňo je fantastický hráč, akurát keby menej simuloval. Potrebuje sa toho zbaviť a ešte viac mu stúpne kredit,“ vraví bývalý český brankár Tomáš Vošvrda.

Bratov Lukáčovcov uviedli do Siene slávy košického hokeja
Video

Třinecký tréner Zdeněk Moták ho viedol 6 rokov vo Vítkoviciach a o slovenských hráčoch sa spolu zvyknú radiť.

„O hokejových kvalitách sa nebavíme, tie si dokáže naskautovať sám. Zaujíma ho charakter daného hráča. Každého si preklepne do posledného detailu. Kto nezapadá do koncepcie, toho nepodpíšu. Preto dokázal vybudovať úspešný tím,“ mieni Vošvrda.

Za chlapcov položím život

Všetky tri série play off zvládol Třinec po sedemzápasových bitkách. „Je úžasné, čo sa Třincu podarilo. Vravel som, že musí prísť niekto z Netflixu a začať o nich natáčať film,“ pousmeje sa Vošvrda. Hrdinom siedmeho finále proti Pardubiciam sa stal David Cienciala, ktorý v 84. minúte rozhodol gólom v druhom predĺžení.

melicherčík Čítajte viac Konflikt vedenia s brankárom? Spišiaci prišli vo finále o oporu. S Melicherčíkom sme sa spojili, reaguje na šíriace sa fámy

„Neskutočné. Videl som, že puk skončil za bránkovou čiarou, ale nebol som si úplne istý, či gól rozhodcovia uznajú. Tento rok sa stávalo často, že keď sme strelili gól, tak ho skúmali na videu. Ale šli sme si za tým. Marko Daňo ma našiel perfektnou prihrávkou a ja ani poriadne neviem, ako som skóroval. Asi hokejkou medzi nohy brankára,“ vraví Cienciala pre Idnes.cz.

Zrejme najemotívnejšie prežíval oslavy titulu obranca Marián Adámek. V rozhovore pre O2 TV Sport neskrýval obrovské dojatie.

„Je to krásna rozprávka. Za týchto chlapcov by som položil život a viem, že aj oni za mňa. Už som plakal asi dvadsať minút, neviem, kde sa to vo mne ešte berie. Splnilo sa mi všetko, po čom som túžil. Mám doma zdravú rodinu, narodili sa mi syn, dcéra a mám skvelú manželku. Ja si to ani nezaslúžim,“ vraví Adámek, ktorý má na konte päť posledných titulov s Třincom.

Výmena, ktorá rozhodla o titule?

Túto sériu zažili okrem Adámka i Dravecký a kapitán Petr Vrána. „Zrejme to bol fyzicky aj psychicky najnáročnejší titul. Všetky tri série sme odohrali na sedem zápasov. Na tento úspech nikdy nezabudnem, je neskutočný. Som dojatý, pretože emócií a fyzickej únavy bolo naozaj dosť,“ hodnotí Vrána pre sport.cz.

Pre Libora Hudáčka ide o druhý titul s Třincom. Bronzový medailista z Pekingu a vicemajster sveta sa už vlani zaradil k ofenzívnym lídrom mužstva.

SR hokej SHL finále štvrtý Prešov Žilina POX Čítajte viac Nakúpené sme mali už pred finále. Čo stojí za návratom Žiliny do extraligy? Symbolické gesto mal kapitán naplánované

Po zisku trofeje pre najproduktívnej­šieho hráča play off jeho cena ešte viac stúpne. Rodák zo Spišskej Novej Vsi poslal fanúšikom pozdrav priamo zo šatne počas majstrovských os­láv.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Richard Pánik #Libor Hudáček #HC Oceláři Třinec