Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Nakúpené sme mali už pred finále. Čo stojí za návratom Žiliny do extraligy? Symbolické gesto mal kapitán naplánované

Päť rokov čakali na návrat medzi extraligovú elitu. Žilinčania ovládli základnú časť Slovenskej hokejovej ligy (SHL), v ktorej pokorili viacero rekordov. Dominanciu potvrdili aj v play off. Vo finále s Prešovom vyhrali 4:0 na zápasy a vybojovali si postup do najvyššej súťaže.

23.04.2024 18:01
SR hokej SHL finále štvrtý Prešov Žilina POX Foto:
Hokejisti Žiliny oslavujú postup do extraligy.
debata

Kapitánom a lídrom tímu bol skúsený útočník Peter Galamboš (34).

„Postúpiť z prvej ligy do najvyššej súťaže je fantastický pocit. Je to skoro ako vyhrať majstrovský titul. Všetci sme neuveriteľne šťastní, že sa to podarilo,“ vraví.

Finále s Prešovom ste ovládli po jednoznačnom priebehu a s celkovým skóre 19:2. Podčiarkuje to výrazne vyššiu kvalitu kádra v porovnaní s ostatnými mužstvami v SHL?

Treba povedať, že prvý zápas finále, ktorý sme vyhrali 8:1, sa nám extrémne vydaril. Bol to dobrý základ pre náš neskorší úspech. Prešov však dokázal najmä v treťom súboji (1:0), že mal tiež vysokú kvalitu.

Rozhovor o finále extraligy s Michalom Hudecom
Video

Šťastie sa ale priklonilo na našu stranu. V poslednom stretnutí sme po prvej tretine prehrávali 0:1, ale nikto nerobil paniku ani sa nestresoval. Dokázali sme to otočiť a ukončiť sériu v najrýchlejšom možnom čase. Ukázali sme veľkú psychickú silu.

Postup ste vybojovali na súperovom ľade. Z Prešova je to do Žiliny okolo dve a pol hodiny. Koľko trvala cesta vám?

Je pravda, že pri zisku pohára sa zvykne stáť na každej pumpe, ale my sme mali nakúpené už pred cestou.

Postarali sa o to z vedenia klubu. Zastavili sme sa len na jednej pumpe, kde nás počkali naši fanúšikovia. Stretli sme sa s nimi ešte aj po návrate na štadión. Myslím, že sme si to spoločne naplno užili.

SR hokej finále TEL prvý Spišská Nová Ves Nitra KEX Čítajte viac Nitra sa vyrovná O2 Aréne. Chyby rozhodcov? Keď raz pískajú ako v Nagane a inokedy každú drobnosť, je to problém

Kto bol najväčším zabávačom?

Bolo ich tam viacero, ale asi najviac nás bavil Jakub Pišoja. On bol aj s Patrikom Koyšom náš klubový dídžej. Niektorí chlapci oslavovali aj zopár dní. Každý tak, ako vedel.

Aká hudba nemohla pri oslavách chýbať?

Väčšinou sme si po zápase púšťali francúzsku futbalovú hymnu a keď sme odchádzali z Prešova, pustili sme si pesničku Obchádzka od kapely Heľenine oči.

Kam radíte vo svojej kariére víťazstvo v SHL?

Na konte mám dva extraligové bronzy. Jeden som získal ešte ako mladý chlapec s Martinom a druhý nedávno s Michalovcami. Pekný úspech bol aj zisk Slovenského pohára, ktorý sme so Žilinou vybojovali v decembri.

21. Pavol Regenda Čítajte viac Skvelé správy pre Ramsayho i fanúšikov. Národný tím potvrdil príchod piatich hráčov z NHL

Uspieť v play off je však niečo úplne iné. Musíte vyhrať minimálne tri série proti kvalitným súperom. Pre mňa je to prvá zlatá medaila v kariére a som za to veľmi vďačný.

V Žiline boli vašimi spoluhráčmi aj ďalší rodáci a odchovanci Martina, ktorí patrili k lídrom tímu. Vnímate postup Žiliny do extraligy aj ako úspech martinskej partie?

Nevnímam to ako martinskú zásluhu. Skôr som sa tešil, že som v mužstve s chlapcami, s ktorými som v minulosti hrával. S Robom Vargom či Patrikom Koyšom sme hrali spolu v Martine, keď sme v play off vyradili Košice.

S Jurajom Bezúchom som pôsobil v Michalovciach. Vždy je fajn, ak sú v tíme určité väzby z minulosti. Myslím si, že aj vďaka tomu sme tvorili výbornú partiu, čo malo veľký vplyv na náš úspech.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Galamboš #Vlci Žilina