Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Záverečné rozhodnutie o štarte Slovákov z KHL na MS 2024

Mesiace sa špekulovalo o tom, či budú slovenskí hokejisti pôsobiaci v KHL súčasťou národného tímu na MS 2024 v Česku. Vedenie SZĽH na čele s prezidentom Miroslavom Šatanom malo v pláne prijať rozhodnutie, ktoré nebude polarizovať spoločnosť. Napokon však 12. apríla vydalo stanovisko, ktorým neulahodilo ani jednému táboru.

09.05.2024 09:16
Nemecko šport hokej NP Slovensko Dánsko Foto:
Slovenskí hokejisti s trénerom Craigom Ramsaym.
debata

Jednoznačne v ňom nezakázalo hráčom pôsobiacim v Rusku účasť v reprezentácii, zároveň však žiadneho z nich do tímu nepovolalo.

"Členovia VV konštatovali, že každý hokejista, ktorý vlastní slovenský pas a má požadovanú výkonnosť, má právo reprezentovať Slovensko na medzinárodných podujatiach.

Avšak vzhľadom na to, že súčasní slovenskí reprezentanti pôsobiaci v KHL z rôznych dôvodov – či už zdravotných, osobných, rodinných alebo iných – nie sú pred vrcholom sezóny k dispozícii pre potreby národného tímu, pre Výkonný výbor SZĽH a slovenskú reprezentáciu je táto téma pre majstrovstvá sveta 2024 uzavretá," píše sa v stanovisku zväzu.

logo-ms-v-hokeji-2024-cesko Dávame do pozornosti Všetko o MS v hokeji 2024 na jednom mieste

Pre mnohých alibistické rozhodnutie, ktoré ponechalo otvorené dvierka pri tvorbe nominácie pre olympijskú kvalifikáciu.

Tú bude hostiť Bratislava od 29. augusta do 1. septembra a Slováci si v rámci nej zahrajú proti Maďarsku, Rakúsku a Kazachstanu. Na OH 2026 postúpi iba víťaz skupiny.

Ako reagovali Cehlárik s Lantošim?

Medzi slovenských reprezentantov, ktorí sa otvorene vyjadrili k téme účasti krajanov z KHL na MS v Česku, bol aj skúsený útočník Peter Cehlárik.

„Chalani sú kamaráti, ale keby prišli, tím by bol pod tlakom. Vzalo by to pozornosť v sústredení sa v tréningoch, zápasoch a uškodilo by to. Robo Lantoši to povedal dobre, nemám tomu čo vytknúť,“ povedal pre denník Šport Cehlárik.

22. Juraj Slafkovský Čítajte viac Výborná správa z Kanady. Montreal pustil Slafkovského na MS do Česka. Príde aj obranca Nemec

Lantoši sa v podcaste Góly z bufetu vyjadril, že ak boli hráči z KHL súčasťou slovenského tímu, bol by na nich vyvíjaný veľký tlak.

"Ak by boli v tíme, na ostatných by bol vyvíjaný tlak, pretože hrajú s hráčmi z Ruska. Ja osobne tento tlak nechcem podstupovať. Nie je to nič voči hráčom z KHL, ale tlak médií a ľudí v Česku by bol neúnosný,“ mieni Lantoši.

Podobný názor vyjadril aj Richard Lintner. "Viete si predstaviť, že by Slováci nastúpili na MS v situácii, keď žiadny iný národný tím hráčov z KHL neprivedie? Rozbije to kabínu a dokonca by som sa bál aj o bezpečnosť hráčov,“ uviedol majster sveta z Göteborgu 2002 v nedávnom rozhovore pre Športweb.

Ruská legenda kritizuje Slovákov

Účasť slovenských hráčov z KHL sa stala témou prezidentskej kampane. Peter Pellegrini radil Šatanovi a spol., aby sa vyvarovali plošnému zákazu.

Za hráčov z KHL sa ešte pred definitívnym rozhodnutím postavila aj poslankyňa NR SR Romana Tabak.

„Výkonný výbor verí, že trénerom sa podarí zložiť najsilnejší možný tím, ktorý na májových majstrovstvách sveta v Česku bude tešiť fanúšikov svojimi výkonmi, dá zabudnúť na rozdielnosť názorov v spoločnosti a spojí národ tak, ako sa mu to v minulosti viackrát podarilo,“ uvádza sa v stanovisku SZĽH.

Lotyšsko MS2023 Hokej B Slovensko Lotyšsko Čítajte viac Kedy hrá Slovensko na MS 2024?

Verdikt zväzu ostro skritizoval dvojnásobný olympijský víťaz a sedemnásobný majster sveta Viačeslav Fetisov, v súčasnosti poslanec Štátnej dumy.

"Aký je pre mňa rozdiel v rozhodnutí SZĽH vo vzťahu k jeho hokejistom? Idiocia nemá hraníc, toto je ich problém,“ konštatuje Fetisov pre Sovietskij Sport.

Dvojnásobného šampióna prekvapil takýto postoj aj v súvislosti s nedávnymi zmenami na politickej mape Slovenska.

"Hoci sa zdá, že politickí lídri celú situáciu chápu a svoju politiku vedú vyvážene, toto rozhodnutie je veľmi zvláštne. Ale s tým musia ďalej žiť len oni. Zdalo sa mi, že Slovensko už bolo k situácii tolerantnejšie. No nie,“ vraví Fetisov.

Slováci, ktorí v aktuálnej sezóne hrali v ruskej KHL

Útočníci: Adam Liška (Čerepovec), Michal Krištof (Soči), Tomáš Jurčo (Omsk).

Obrancovia: Michal Čajkovský (Spartak Moskva), Martin Gernát (Jaroslavľ), Christián Jaroš (Čerepovec) a Mislav Rosandič (Togliatii).

Brankári: Patrik Rybár (Spartak Moskva), Adam Húska (Nižnij Novgorod).

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #KHL #slovenská hokejová reprezentácia #MS v hokeji 2024 #MS 2024