Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Krajina upiera zrak na Vlhovú. Očakávania národa však na plecia brať nesmie

Pri premiére mala veľké oči a minimálne očakávania. Tínedžerka príjemne prekvapila.

04.02.2022 09:20
Vlhová, Peking Foto: ,
Petra Vlhová v stredisku Jen-čching.
debata (8)

Pri druhom pokuse sa predstavila v pozícii jednej z favoritiek na medailu. Prišlo však sklamanie. Pred niekoľkými dňami vystúpila Petra Vlhová z lietadla v dejisku svojej tretej olympiády. V úplne inej úlohe, forme i nastavení.

Z tínedžerky v Soči 2014 a supertalentu v Pjongčangu 2018 je najväčšia medailová nádej Slovenska pre Peking 2022.

„Nedá sa to nevnímať. Mám úžasnú sezónu, v slalome som prvá alebo druhá. Očakávania od verejnosti sú normálne. Aj ja si na seba kladiem veľké nároky. Tlaky budú, ale snažím sa zostať vo svojej bubline,“ tvrdí Vlhová.

Pomôže jej maják

Chcem olympijskú medailu.

Hoci od prvej tlačovej konferencie pred aktuálnou sezónou uplynuli štyri mesiace, tieto slová sa vryli do pamäti. Slovenský priaznivec ich často nepočuje. A ak sa to stane, väčšinou zostane nepríjemne prekvapený z prehnaného sebavedomia.

Vlhová je výnimka potvrdzujúca toto pravidlo. Prvú šancu splniť si obrovský medailový sen bude mať v pondelok. Obrovský slalom žien sa začína o 3.15, vyvrcholí o 6.45 v priamom prenose RTVS Šport.

Petra Vlhová a Mauro Pini na tréningu Fotogaléria - 7 fotiek Všetky fotky
Petra Vlhová počas tréningu v stredisku...

„Nastaviť si cieľ je veľmi dôležitá časť práce na sebe. Ak máme konkrétnu métu, náš mozog vie rozlišovať, čo je vhodné robiť a čomu sa vyhnúť. Je to ako maják, ktorý nám svieti a ukazuje, ktorým smerom je správne ísť, aby sme zbytočne neblúdili. Na druhej strane, športovec pri výkone na cieľ ani na medailu nemyslí,“ vraví pre Pravdu Petra Zorvan, Vlhovej mentálna trénerka.

Štúdie potvrdzujú, že ľudská myseľ reaguje na prítomné situácie lepšie, pokiaľ sa môže oprieť o skúsenosti z minulosti. Hoci olympiáda v Pekingu bude z hľadiska atmosféry iná, jej športové čaro a prekliatie v jednom sa nemení. Vlhová sa pokúsi vtesnať štvorročné snaženie do štyroch či piatich dvojminútových pokusov.

„Pokiaľ sa športovec bude na olympijský výkon pozerať takto, jeho šance na úspech môžu výrazne klesať. Existujú však aj iné nastavenia,“ oponuje Zorvan. Aké to sú?

„Napríklad, že medaila je len vedľajší efekt. Niečo, čo ma pri bezprostrednom výkone vôbec nezaujíma, dokonca nesmie zaujímať. Sústredím sa len na seba, svoju jazdu a snažím sa dostať zo seba to najlepšie. Tento prístup citeľne zvyšuje šancu na úspech,“ dovysvetlí Zorvan.

Skúsenosti ako základ

Podobné spomienky na olympiádu ako Vlhová má jej niekdajšia reprezentačná kolegyňa Jana Wolnerová. Taktiež absolvovala troje Hier. V Turíne 2006 bola najmladšou členkou slovenskej výpravy, predstavila sa aj o štyri roky vo Vancouvri a tiež v Soči 2014.

Peking 2022 Čítajte viac NÁZOR: (A)politické ZOH

„V Turíne som mala šestnásť rokov, všetko bolo pre mňa – wow! Stretla som hviezdy, ktoré som predtým videla len v televízii – Janicu Kosteličovú či Anju Pärsonovú. Bola som v strese, vypadla som na piatej bránke. Skúsenosti vám dajú dobrý základ,“ je presvedčená Wolnerová.

S obdivom sledovala, ako Vlhová ovládla slalomovú časť prebiehajúcej sezóny Svetového pohára. Hoci do jej konca zostáva dvoje pretekov, Slovenka už má istotu malého glóbusu. Práve krištáľovo čistá trofej jej môže pomôcť vyrovnať sa s tiažou piatich kruhov.

„Musíme sa baviť o medailovom tlaku. Bude vyšší nielen od verejnosti, ale aj kolegýň. Budú sa na Petru pozerať ako na hrozbu. Pokiaľ sa nestane niečo nepredvídateľné, Petra domov donesie cenný kov zo slalomu. Či zlatý, je otázne. Rozhodne však patrí k superfavoritkám. V obráku ju tiež nemožno odsunúť na druhú koľaj. Môj tip sú tri medaily – okrem slalomu a obráku aj kombinácia či superobrovský slalom,“ zamýšľa sa Wolnerová.

Na pleciach očakávania národa

Vlhová pozná pachuť olympijského sklamania i pocit po veľkých víťazstvách. Dôkazov je neúrekom. Veľký glóbus, tri malé, šesť medailí z majstrovstiev sveta, 25 triumfov vo Svetovom pohári a 54 pódiových umiestnení v elitnom seriáli. Najpodstatnejšie je, že nejde o spomienkový optimizmus.

Dvadsaťšesťročná zverenka Maura Piniho je v životnej forme. Dokumentuje ju nielen širší úsmev na tvári, ladnejší slalomový prejav či vyššia miera agresivity v obrovskom slalome. Veľa napovedajú aj čísla.

Čína Peking ZOH2022 alpské lyžovanie tréning Čítajte viac Pomôžu vyhrievané ponožky aj páska na omrzliny. Vlhová sa zoznamuje s traťou

Z pätnástich pretekov aktuálneho ročníka chýbala na pódium len päťkrát – trikrát v obrovskom slalome, raz v zjazde aj super G. Lenže olympiáda je o inom. Najmä, keď päťmiliónová krajina čaká, že pre ňu získa medailu. Vlhová sa od toho musí odosobniť.

„Ak by si vzala na plecia očakávania celého národa, viete si predstaviť, k čomu by to smerovalo. Aj takéto nastavenie je mentálny tréning. Hlava je nesmierne delikátny objekt. Stačí nesprávny pohľad či podnet a potom veci nejdú ako chceme,“ dopĺňa Zorvan.

Aj počas olympiády v Pekingu je s Vlhovou v dennom kontakte. Z dejiska XXIV. zimných olympijských hier má dobré správy.

„Mám z Petry výborný pocit, vyzerá spokojná. Ona aj jej tím dávajú do práce sto percent. Veľmi dobre im to ladí a z toho vyplývajú aj jej vynikajúce výkony. Aj po mentálnej stránke je pripravená,“ uzatvára Zorvan.

Tomáš Pacina Čítajte viac Situácia v Pekingu? Odpoviem, keď budem v bezpečí. Chcem si nechať akreditáciu

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Petra Vlhová #Peking 2022