Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Pomôžu vyhrievané ponožky aj páska na omrzliny. Vlhová sa zoznamuje s traťou

Žiadne športovisko zimnej olympiády 2022 v Pekingu nebolo také tajomné ako centrum alpských disciplín v Jen-čchingu.

03.02.2022 14:44
debata (6)
Petra Vlhová a Mauro Pini na tréningu Fotogaléria - 7 fotiek Všetky fotky
Petra Vlhová počas tréningu v stredisku...

Po náročnom lete, množstve testov či povinnej izolácii ho začala objavovať aj Petra Vlhová.

Obhajkyňa veľkého krištáľového glóbusu už má za sebou prvé jazdy na tamojšej zjazdovke, ktorú pomáhali pripravovať experti z Liptova. Z olympijskej dediny sa na ňu dostane lanovkou za niekoľko minút.

Horu Siao-chaj-tchuo, na ktorej vyrástli kilometre pretekárskych tratí len z technického snehu, bičuje vietor a zalieva slnko, ktoré môže s tieňom zohrať nepeknú hru. Pocitová teplota môže klesnúť až k méte mínus 30 stupňov Celzia.

Čína OH2022 Peking alpské lyžovanie Čítajte aj Zatiaľ najlepšie ZOH, aké tím zažil. Vlha sa podelil s dojmami

"Bude to pod kožu lezúca zima. Petra sa musí hýbať a byť dobre oblečená. Určite bude používať aj elektrické vykurovacie rukavice, sú také aj ponožky. Dáme jej na tvár aj pásku.

Bráni tomu, aby v rýchlosti dostala omrzliny. My, členovia tímu, sme chlapci z hôr. Musíme to prežiť," vravel asistent trénera Matej Gemza ešte pred odletom do Pekingu pre Zväz slovenského lyžovania.

Všetci spoločne nabalili zhruba tonu materiálu, ktorú bude Ski tím Vlha v dejisku Hier potrebovať. Niektoré veci išli do Pekingu v predstihu, iné si vzali so sebou do lietadla.

Odchod Petry Vlhovej a jej tímu do Pekingu Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
Petra Vlhová a jej tréner Mauro Pini pred...

Čo v nich nájdete?

"Dovedna je to tridsať párov lyží – po desať na slalom a obrák, zvyšok na rýchlostné disciplíny. Má aj tri páry lyžiarok na slalom i obrák, dokopy ich bude asi sedem párov.

K tomu tyče, kondičné veci, časomer, dva servisné stoly na prípravu lyží a hliníkové boxy, kde si servismani balia svoje veci. K tomu ešte naša osobná batožina," vymenoval brat a manažér v jednej osobe Boris Vlha.

Pred štyrmi rokmi v Pjongčangu nemali toľko batožiny a ani také smelé ambície. Treskúcu zimu si však pamätajú veľmi dobre.

vlhová Dávame do pozornosti Peking 2022: Všetko o Petre Vlhovej na ZOH

Pretekárky aj ich tímy vymrzli do špiku kostí, harmonogram pretekov sa musel kvôli nepriazni počasia viackrát meniť. Návaly snehu v Pekingu nehrozia.

Tamojšia klíma je veľmi suchá. Problémom však môže byť vietor, na ktorý už z dejiska Hier upozornila napríklad agentúra AP.

„Je tam suchší sneh, agresívnejší. Preto sme boli minulý rok na sústredení v Colorade. Hľadali sme podobné podmienky. Čosi sme zistili aj potrénovali. Máme asi päť, šesť dní na tréning. Peťa sa adaptuje veľmi rýchlo,“ doplnil Vlha.

Petra Vlhová Čítajte rozhovor Petra sa do lyžovania znovu zamilovala. V Číne sa nadýchne a pôjde na to

Tlak z blížiacej sa olympiády ani obavy zo zimy nemá. Vlhovej recept znie jednoducho. Brať olympiádu ako bežnú súťaž Svetového pohára.

„Necítime tlak. Príliš sa o tom nebavíme, netlačíme na pílu,“ uzavrel brat najväčšej slovenskej medailovej nádeje.

Vlhová sa na štart postaví prvýkrát v pondelok 7. februára skoro ráno – o 3.15 je na programe prvé kolo obrovského slalomu, o 6.45 druhé. Obe budeme sledovať v našich online prenosoch.

Petra Vlhová, Mauro Pini Čítajte aj Vlhová má veľké plány, píšu Američania. Pini upozornil na rozdiel oproti vlaňajšku
6 debata chyba
Viac na túto tému: #zjazdové lyžovanie #Petra Vlhová #Mauro Pini