Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

NÁZOR: (A)politické ZOH

Keď sme si vlani v lete mysleli, že v Tokiu nás čakajú najčudesnejšie Hry v histórii olympizmu, to sme ešte netušili, čo bude o šesť mesiacov.

04.02.2022 06:40
Peking 2022 Foto:
Prípravy na Hry vrcholia.
debata (5)

Že športovci si budú v jedálni pripadať ako v nemocnici, že vysypať odpadky z izby im príde rota v bielych oblekoch a s kliešťami.

Že jedni ich budú vyzývať, aby rozprávali o ľudských právach a iní ich budú vystríhať. Či radiť, aby mobily radšej nechali doma…

Vitajte v Pekingu. Na mieste, kde si v nie práve prívetivom čase dali rande šport, politika i COVID-19.

Nekonečné výtery, kontroly, presuny, ale aj výborná organizácia. Už teraz presakujú informácie, že Čína pripravila skvelú zimnú olympiádu. Športovci majú zázemie, na aké neboli inde zvyknutí.

Napriek tomu to nie je ono…

Najväčší športový sviatok sprevádza príliš veľa konfliktov. Od pandémie počnúc, cez politické výčitky usporiadateľskej krajine až po diplomatický bojkot. Za chrbtom nám na rusko-ukrajinskej hranici bujnie konflikt.

Ozaj, máte ešte chuť na šport?

program zoh Mohlo by Vás zaujímať Peking 2022: Kto, s kým, kedy? Pozrite si program olympiády

MOV sa napriek očividným dôkazom o opaku naďalej ukrýva pod tenučkým ľadom apolitizmu. Pritom Peking 2022 je umieračikom „sladkého“ mýtu, že olympiáda s politikou nemá nič spoločné.

Šport nikdy nie je len športom! Hry zostávajú veľkým javiskom a politika jednou z topdisciplín.

V Číne sú už dnes najbližšie dva týždne oslavované ako veľký triumf či schopnosť postaviť sa koronavírusu i kritike Západu. Na opačnej strane si zasa tieto ZOH budú pamätať inak.

Už teraz v tom všetci majú jasno…

Zajtra sa do diania zapojí niekoľko olympionikov z 50-člennej slovenskej výpravy. Aby predali to, na čom štyri roky pracovali. Pre mnohých to bude pod piatimi kruhmi jediná príležitosť v živote.

Zaslúžili by si sviatočnejšie prostredie i čas.

Olympiáda / ZOH Peking / Čítajte viac Peking 2022 má predohru. Politický zápas veľmocí
5 debata chyba
Viac na túto tému: #Peking 2022