Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Průchu nahradil v českom tíme Eliáš

Zraneného Petra Průchu nahradí v nominácii českej hokejovej reprezentácie na nadchádzajúce olympijské hry v Turíne útočník New Jersey Devils Patrik Eliáš. Dvadsaťdeväťročný Eliáš pôjde na svoje druhé hry. Keby bol zdravý, v užšej nominácii by podľa slov trénera Aloisa Hadamczika nechýbal.

06.02.2006 20:38
debata

Lenže útočníka na necelý rok vyradila ťažká žltačka, ktorou sa nakazil počas svojho angažmán v Magnitogorsku. Na ľad naskočil až začiatkom januára, od tej doby si v 15 zápasoch pripísal 17 bodov, z toho bolo 12 prihrávok.
 
V posledných dňoch ale vyslovil pochybnosti, či by turínsku záťaž zvládol. „Uvidím, ako na tom budem fyzicky. Neuvedomil som si, ako je ten návrat ťažký. Trojtýždňová pauza by mi pomohla,“ povedal v rozhovore pre list Star Ledger.

Obával sa najmä nahusteného programu. „V skupine sa hrá päť zápasov za osem dní, a keď by sme hrali až do konca, je to osem zápasov za jedenásť dní. Nemyslím si, že by som odohral na sto percent všetky zápasy. Nie je to fér voči chlapcom, ktorí sa cítia v pohode a hrajú dobre,“ uviedol Eliáš.

Trebíčsky rodák mal famózny návrat do NHL, ale v posledných piatich zápasoch si pripísal jediný bod. Stále chodí na pozorovania k lékarovi, podľa jeho slov mu do optimálnej kondácie veľmi chýba. Unavilo ho i cestovanie, osem z desiatich posledných zápasov hrali Devils vonku.
 
Eliáš prvýkrát štartoval na olympiáde v Salt Lake City, kde nastupoval s dlhoročným spoluhráčom z New Jersey Petrom Sýkorom a Jiřím Dopitom. Na Svetovom pohári 2004 pookrial, keď ho tréneri zaradili k Davidovi Výbornému.

Okrem Eliáša pripadali do úvahy stále zlepšujúci sa krídelník Buffala Aleš Kotalík, spoľahlivý Radek Dvořák z Edmontonu či Průchov spoluhráč z New Yorku Petr Sýkora.

„Patrik hral výborne na Svetovom pohári. Keby bol fit, určite by nechýbal v pôvodnej nominácii. Po chorobe sa vrátil vo výbornej forme, verím, že bude mužstvu užitočný,“ zdôvodnil svoju voľbu český kouč.

Dvadsaťtriročný Průcha si v nedeľu zranil koleno a musí zhruba na mesiac na hokej zabudnúť. Ľad vo Philadelphii opúšťal na nosidlách a v slzách. V sezóne patrí k najlepším nováčikom NHL, s 25 gólmi je druhým najlepším strelcom Rangers. S úspešnosťou streľby 26,3 percenta je dokonca najlepší v celej lige. Dvanásť gólov strelil v presilovkách, v ktorých nastupoval v jednej formácii s Jaromírom Jágrom.

debata chyba