Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Shiffrinovej preteky s časom. Gutová-Behramiová na prahu historického zápisu vo Svetovom pohári

Lyžiarsky súboj o prvé miesto v celkovom hodnotení Svetového pohára naberie cez víkend v Soldeu nový smer. Američanka Mikaela Shiffrinová pre zranenie neštartuje, jej rivalka Lara Gutová-Behramiová má aktuálne špičkovú formu.

09.02.2024 08:50
Lara Gutová-Behramiová Foto:
Lara Gutová-Behramiová sa môže po druhýkrát v kariére stať víťazkou celkového hodnotenia Svetového pohára.
debata (8)

32-ročná Gutová-Behramiová zatiaľ naplno využila absenciu Shiffrinovej. Od Američanky ju v boji o veľký krištáľový glóbus delí už len 95 bodov. Ak zvíťazí v sobotňajšom obrovskom slalome v Soldeu, prevezme červené číslo priebežnej líderky Svetového pohára. „Moje koleno ešte nevydrží záťaž,“ priznala pred víkendovým podujatím Shiffrinová.

Na druhej strane Gutová-Behramiová má veľkú príležitosť ovládnuť celkové hodnotenie po druhýkrát v kariére. Vo veku takmer 33 rokov (narodeniny oslávi 27. apríla) by sa stala najstaršou lyžiarkou v histórii s veľkým glóbusom. A to medzi ženami aj mužmi. „Nepremýšľam o tom. Zostáva ešte veľa pretekov, toľko sa toho môže stať. Viac budeme vedieť začiatkom marca,“ uviedla Švajčiarka pre Blick.

838929530 Čítajte viac Otočiť koleno, sadnúť na bicykel. Vlhová dostala od švajčiarskeho lekára bolestivý zoznam, čo má so zraneným kolenom spraviť

V kalendári Svetového pohára je do konca sezóny naplánovaných ešte 14 pretekov. Nateraz je otázne, kedy sa Shiffrinová vráti do lyžiarskeho kolotoča, no dá sa očakávať, že Gutová-Behramiová bude aj naďalej dominovať. Veď v posledných desiatich pretekoch stála šesťkrát na stupňoch víťazov a trikrát vyhrala.

Pritom sezóna vyzerala pre Shiffrinovú ešte donedávna jasne: Pred tromi týždňami mala pred Gutovou-Behramiovou náskok 420 bodov. No v Cortine prišiel šokujúci pád, natiahnutie vonkajších väzov v kolene a pomliaždenie kostí.

„Bohužiaľ, rekonvalescencia zraneného kolena sa nevyvinula tak, ako by si Mikaela želala,“ hovorí Patrick Riml, bývalý šéf americkej lyžiarskej reprezentácie.

Mikaela Shiffrinová Čítajte viac Po sérii vážnych zranení sa nahlas ozýva Shiffrinová. Poukazuje na veľký problém, ktorý majú elitné pretekárky vrátane Vlhovej

Rakúšan bol alpským šéfom v US Alpine do konca roku 2023. „Samozrejme, Mikaela chce vyhrať celkového hodnotenie, ale predovšetkým sa chce uzdraviť. Nemá zmysel to síliť, aby sa niečo nestalo."

Shiffrinová momentálne pracuje na svojom návrate v športovo-terapeutickom zariadení Huber a Mair v Innsbrucku. Vždy je po jej boku fyzioterapeutka Regan Deewhirstová, ktorá pozná jej telo najlepšie.

Dlhšia rehabilitácia vyvoláva otázku, či bude Američanka musieť vynechať aj tri rýchlostné preteky Svetového pohára v Crans-Montane. Na štart sa môže postaviť až potom, čo absolvuje záťažové testy na snehu. Každopádne v súboji s Gutovou-Behramiovou hrá o čas.

Charlie Guestová Čítajte viac Kritický otvorený list lyžiarky na FIS: Ženy sú menejcenné. Jej úsilie podporila aj Shiffrinová

Prvý tréning zjazdu je v Crans Montane na programe v stredu na náhornej plošine Valais. Pre Rimla je to jasné: „Ak Mikaela vynechá tieto tri preteky, bude to mať ťažké v celkovom hodnotení Svetového pohára. Pretože Lara jazdí jednoducho senzačne. V súčasnosti je vo výhode."

Shiffrinová navyše od roku 2017 nejazdila preteky v Crans-Montane. Vtedy sa rozhodla, že po niekoľkých zlých pádoch z minulosti nebude zbytočne riskovať. „Nechcem si ublížiť. Toto nebola show, to bol masaker. Je to hrozné,“ povedala Američanka po jednom zo zjazdov vo švajčiarskom stredisku.

Najpopulárnejšie lyžiarky vo Svetovom pohári Fotogaléria - 21 fotiek Všetky fotky
Zostavili sme rebríček najlepších lyžiarok...
8 debata chyba
Viac na túto tému: #svetový pohár #Mikaela Shiffrinová #alpské lyžovanie #Lara Gutová-Behramiová