Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Po sérii vážnych zranení sa nahlas ozýva Shiffrinová. Poukazuje na veľký problém, ktorý majú elitné pretekárky vrátane Vlhovej

Fenomenálna lyžiarka Mikaela Shiffrinová sa na sklonku januára zranila počas zjazdu v talianskej Cortine. Odvtedy je mimo hry.

08.02.2024 07:00
Mikaela Shiffrinová Foto: ,
Mikaela Shiffrinová.
debata (12)

Po sérii nepríjemných problémov, ktoré postihli aj Petru Vlhovú na domácom kopci v Jasnej, vydala stanovisko. Na sociálnej sieti Instagram naznačila, že najlepšie pretekárky to majú v kolotoči Svetového pohára mimoriadne náročné.

„V prvom rade vám všetkým veľmi pekne ďakujem za vašu podporu pre Aleksandra (jej priateľ Aleksander Aamodt Kilde, pozn. red.) i mňa… Chcem, aby ste vedeli, ako veľa to pre nás znamená. Všetci ste boli úžasní,“ napísala na úvod statusu.

„Chcem sa dotknúť veľkého množstva zranení, ktoré sa v poslednom čase udiali, a zaželať to najlepšie všetkým, ktorí sú momentálne na vedľajšej koľaji,“ pokračuje a má na mysli viacero nepríjemných pádov, ktorých svedkami sme boli predovšetkým po novom roku.

Petra Vlhová Čítajte viac Ahojte, už mám po operácii... Vyčerpaná Vlhová sa prihovorila fanúšikom priamo z lôžka. Pozrite si video

Neželanú sériu odštartoval jej priateľ Kilde v zjazde vo švajčiarskom Wengene, naposledy zle dopadla Talianka Sofia Goggiová.

„Áno, toto sú lyžiarske preteky a áno – vždy, keď vyrazíme zo štartovacej brány, riskujeme. To znamená, že počet zranení (najmä medzi vrcholovými športovcami) bol tento rok ohromujúci,“ píše Shiffrinová.

„Veľa sa o tom povedalo a absolútne súhlasím s tými, ktorí žiadali, aby sme sa pozornejšie pozreli na nároky kladené na vrcholových športovcov – jednak z pohľadu kalendára pretekov Svetového pohára, ako aj harmonogramu s večerným programom,“ pripomenula.

Sofia Goggiová Čítajte viac Sedem skrutiek v nohe a 40 dní na vozíčku. Kráľovná zjazdu má po operácii

Naznačuje, že to, čo sleduje divák je iba odrobinka z povinností, ktoré majú lyžiari. Tí najlepší strávia v areáli pretekov neraz celé dni.

„Je dosť ťažké opísať slovami, aké veľké sú nároky na pretekárov v top 15, ktorí sú často na stupňoch pre víťazov. Ako nedávno spomenul Aleks, okrem samotných pretekov máme mediálne povinnosti, po nich odovzdávanie cien, kompletný večerný program, kde nám zostáva iba 60 až 90 minút na jedlo a zotavenie sa,“ opisuje nároky bežného súťažného dňa.

„Je toho naozaj priveľa. Verím, že únava v tomto bode sezóny zohráva úlohu pri zraneniach, ktoré sme v poslednej dobe videli. Vrátane toho môjho,“ naznačuje.

SR Lyžovanie alpské SP Jasná obrovský slalom ženy žreb ZAX Čítajte viac Operácia dopadla dobre, no návrat domov zatiaľ neprichádza do úvahy. Vlhovú čakajú kľúčové dni

Shiffrinová nezvládla jednu zo zákrut počas náročného zjazdu v Cortine 26, januára, keď narazila do ochrannej siete a zo strediska ju do nemocnice odviezol vrtuľník.

„Vyzerala ako handrová bábika,“ komentoval jej hrôzostrašný pád český komentátor ČT Sport Ondřej Zamazal.

Zdá sa, že momentálne je všetko v poriadku a na rozdiel od Petry Vlhovej, ktorá má už po operácii kolených väzov, sa čoskoro vráti na zjazdovky.

Charlie Guestová Čítajte viac Kritický otvorený list lyžiarky na FIS: Ženy sú menejcenné. Jej úsilie podporila aj Shiffrinová

„Napokon, hoci sa každý deň cítim lepšie a napredujem, tento víkend na pretekoch v Andorre štartovať nebudem. Moje koleno ešte nezvláda potrebnú záťaž. Potrebujem len trochu viac času na uzdravenie a obnovu kondície,“ vraví Američanka.

„Ako som už spomenula, v mojom prípade nedošlo k žiadnemu veľkému poškodeniu väzov a štruktúra v kĺbe kolena vyzerá dobre. V podstate to, čo riešime, je podvrtnutie tibiálno-fibulárnych väzov, ako aj kostnú modrinu, ktorú som už mala od začiatku tejto sezóny v Levi,“ dodáva.

Čo (možno) neviete o páre Kilde - Shiffrinová Fotogaléria - 13 fotiek Všetky fotky
Celkoví víťazi Svetového pohára v alpskom...

Za uplynulé týždne utrpela nepríjemný pád hneď pätica celkových víťazov SP. Američanka Shiffrinová si po páde v zjazde v Cortine d'Ampezzo poranila ľavé koleno, nemá však poškodené väzy.

Brignoneová spadla v rovnakých pretekoch, no nemá žiadne zdravotné problémy. V Jasnej spadla Slovenka Petra Vlhová, ktorej ukončilo sezónu roztrhnutie predného krížneho väzu v pravom kolene.

Sezóna sa predčasne skončila aj Francúzovi Alexisovi Pinturaultovi a Aleksandrovi Aamodtovi Kildemu.

Video

Vlhová už má úspešne za sebou operáciu zraneného pravého kolena.

Slovenská olympijská šampiónka sa v nedeľu presunula do Švajčiarska a v pondelok predpoludním sa na uznávanej klinike Hospital di Valais podrobila chirurgickému zákroku, ktorý vykonal vyhľadávaný odborník Olivier Siegrist.

„Operácia bola úspešná, Petra sa cíti dobre, zotavuje sa podľa plánu a ďakuje všetkým fanúšikom, ktorí jej na diaľku držia palce,“ povedal Mauro Pini, hlavný tréner Niké Ski Team Petra Vlhová.

Následne svoj pozdrav fanúšikom z nemocnice pripojila aj samotná Vlhová.

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Petra Vlhova (@petravlhova13)

Vlhová by mala na švajčiarskej klinike stráviť minimálne týždeň, pravdepodobne až desať dní.

„Mal by za ňou prísť aj priateľ Michal,“ prezradil pre Šport24 zdroj z blízkosti lyžiarkinho tímu.

Keďže Vlhová je špičkový športovec, vo Švajčiarsku tomu prispôsobia dobu hospitalizácie a pozorovania.

V prvých dňoch po operácii budú pozorne sledovať mieru bolesti o opuchu inkriminovaného kolena, či sa rana správne hojí a nedôjde k infekcii.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Petra Vlhová #Mikaela Shiffrinová #alpské lyžovanie