Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Otočiť koleno, sadnúť na bicykel. Vlhová dostala od švajčiarskeho lekára bolestivý zoznam, čo má so zraneným kolenom spraviť

Slovenská olympijská šampiónka Petra Vlhová pokračuje v zotavovaní sa po operácii zraneného pravého kolena.

08.02.2024 15:58 , aktualizované: 16:11
838929530 Foto:
Petra Vlhová po osudnom páde v Jasnej.
debata (17)

"Cítim sa dobre. Samozrejme, nie je to jednoduché, bolesti ešte sú, ale pomaly odchádzajú. Každým dňom je to postupne lepšie a lepšie,“ uviedla 28-ročná Liptáčka v krátkom videorozhovore pre Sport Management Company priamo z nemocnićného lôžka na uznávanej klinike.

Ako vnímala prvé momenty po zákroku?

„Po anestéze som bola unavená, spala som v podstate skoro celý deň. Vnímala som, ale len tak na polovicu. Predovšetkým som teda oddychovala v izbe.

Najväčšou výzvou bude postaviť sa na lyže. Teraz to však beriem deň za dňom, aj preto, že každý deň je iný. Niektorý ľahší, iný ťažší. Naozaj je to hore-dole. Budem sa snažiť brať to postupne a aj malé kroky ma budú tešiť.

Som nastavená tak, že čo bude, to bude. Verím, že budem robiť pokroky a uvidíme, ako to pôjde ďalej,“ dodala Vlhová.

Video

Jedným z ľudí z Niké Ski Team Petra Vlhová, ktorý je od zranenia neustále v blízkosti našej slalomárky, je fyzioterapeut Milan Gašpárek.

Odborník, ktorý bude riadiť proces rekonvalescencie, vysvetlil, ako po zranení počas Svetového pohára v Jasnej pripravovali Petru na chirurgický zákrok.

„Po konzultácii s doktorom sme dostali požiadavku, aby bola schopná urobiť plnú extenziu a 110-stupňovú flexiu v kolennom kĺbe, aby sa mu počas operácie lepšie manipulovalo s nohou.

Ďalšia požiadavka bola odstránenie opuchu mäkkých tkanív poškodených pri úraze. A tretí predpoklad úspešného zákroku bol čo najviac obmedziť atrofiu, teda oslabenie stehenného svalu, a to z dôvodu stability kolena,“ vysvetlil Milan Gašpárek.

Mikaela Shiffrinová Čítajte viac Po sérii vážnych zranení sa nahlas ozýva Shiffrinová. Poukazuje na veľký problém, ktorý majú elitné pretekárky vrátane Vlhovej

S Petrou po jej zranení v Jasnej na začiatku januára pracovali dvojfázovo, štyri až päť hodín denne.

„Postupne sme začali pridávať aj dlhšie prechádzky, najskôr s barlami a neskôr aj bez nich. Pridali sme tiež bazén, v ktorom najskôr Peťa kráčala, postupne robila aj rôzne cvičenia.

Koleno sa zo dňa na deň zlepšovalo. Niektoré chvíle boli ľahšie, iné ťažšie, ale bolo vidieť progres v regenerácii kolena a v tom, ako sa zlepšuje rozsah mäkkých tkanív.

V záverečnej fáze sa Peťa bola schopná posadiť aj na bicykel a urobiť celé pretočenie nohy. Po vzhliadnutí tohto videa aj doktor povedal, že je pripravená a môže ísť bez problémov na operáciu. Môžeme teda povedať, že táto fáza sa nám podarila.“

Petra Vlhová Čítajte viac Ahojte, už mám po operácii... Vyčerpaná Vlhová sa prihovorila fanúšikom priamo z lôžka. Pozrite si video

Gašpárek je s Vlhovou aj vo Švajčiarsku a hneď na druhý deň po operácii začali s rehabilitáciou.

"Ideme podľa protokolu od pána doktora a podľa úkonov, ktoré boli počas operácie robené. Najbližších šesť týždňov nemôžeme plne zaťažiť pravú nohu z dôvodu fixovaného menisku.

Pracujeme však na odstránení opuchu, pooperačných rán, na stimulácii a prevencii atrofie stehenného svalu.

Postupne začíname pridávať cvičenia na hornú časť tela. Skoro stále má Peťa bandáž na chladenie a kompresiu proti opuchu. Taktiež používame elektrostimuláciu na prevenciu atrofie kvadricepsu,“ dodal Gašpárek.

Dvadsaťosemročná Liptáčka je veľmi vďačná všetkým, ktorí jej pomáhajú s neľahkou rehabilitáciou.

"Dôležité bolo, aby koleno odpuchlo, aby tam bola mobilita. Na zákrok sme sa naozaj dobre pripravili, za čo ďakujem mojim fyzioterapeutom Ivanke, Milanovi a Kikimu, ktorí so mnou strávili dva predoperačné týždne,“ uzavrela Vlhová.

Nemocnica, v ktorej budú operovať Petru Vlhovú Fotogaléria - 23 fotiek Všetky fotky
Nemocnica v Sione je luxus a odbornosť na...

© Autorské práva vyhradené

17 debata chyba
Viac na túto tému: #Petra Vlhová #Svetový pohár v zjazdovom lyžovaní 2023/24