Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Kritický otvorený list lyžiarky na FIS: Ženy sú menejcenné. Jej úsilie podporila aj Shiffrinová

Britskú lyžiarku a špecialistku na technické disciplíny Charlie Guestová nahnevala skutočnosť, že Medzinárodná lyžiarska federácia FIS neodvysielala preteky žien na juniorských majstrovstvách sveta.

06.02.2024 08:50
Charlie Guestová Foto:
Charlie Guestová.
debata

30-ročná Guestová nie je v alpskom lyžovaní veľké meno. Ale dvojstranový list, ktorý Britka poslala FIS vyvolal poriadny rozruch.

Britka sa v ňom pustila do kritiky organizácie a nedokáže pochopiť, že na nedávno skončených juniorských majstrovstvách sveta vo Francúzsku sa obrovský slalom a slalom mužov vysielali naživo, no ženské nie.

Podľa Guestovej z toho vyplývajú tri veci. Po prvé: „Ženy športovkyne sú menejcenné.“ Po druhé: „Ženy športovkyne si nezaslúžia miesto v centre pozornosti.“

Petra Vlhová Čítajte viac Ahojte, už mám po operácii... Vyčerpaná Vlhová sa prihovorila fanúšikom priamo z lôžka. Pozrite si video

A po tretie: „Nezáleží na tom, aký si dobrý alebo koľko úsilia do toho vložíš, tvoje výsledky sú irelevantné a nedôležité," napísala na Instagrame.

Britská lyžiarka sa dožadovala odpovedí od FIS, ako sa také niečo mohlo stať. Ospravedlnenie žiadala pre tie športovkyne, ktoré súťažili v najtechnickejších disciplínach. Podľa nej je časoch rovnoprávnosti niečo také neprípustné.

„Neexistujú žiadne výhovorky,“ uviedla žena, ktorá pred dvoma rokmi dosiahla najlepší výsledok vo Svetovom pohári, 13. miesto v slalome v Schladmingu.

Sofia Goggiová Čítajte viac Sezóna hrôzy pokračuje. Olympijská šampiónka má dolámanú nohu

Jej otvorený list vyvolal medzi svetovými lyžiarkami veľký rozruch. Svoje sympatie jej vyjadrili palcom hore k príspevku aj Mikaela Shiffrinová či Camille Rastová a Stephanie Jenalová. Guestovej aktivitu podporila aj niekdajšia kráľovná zjazdu Lindsey Vonnová.

Blick zisťoval reakciu FIS. Organizácia priznala, že skutočnosť, že v streame vysielali len preteky mužov nezodpovedná hodnotám rovnosti, ktoré majú vo federácii.

„Mali sme trvať na rovnakom vysielaní pre mužov a ženy. Spätnú väzbu od Charlie Gustovej berieme vážne a zameriame sa na to, aby sa to v budúcnosti neopakovalo.“

Vychádzajúca slalomárska hviezda Lara Colturiová Fotogaléria - 22 fotiek Všetky fotky
V Taliansku ju nechceli a tak reprezentuje...
debata chyba
Viac na túto tému: #FIS #Mikaela Shiffrinová #alpské lyžovanie #Charlie Guestová