Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Veľká zmena v slalome Svetového pohára. Za doteraz bežnú vec je pokuta a diskvalifikácia

Lyžovanie je tradičný šport a zmeny sa v ňom dejú veľmi sporadicky. No pred touto sezónou prišlo v slalome k zmene pravidiel v činnosti, ktorá bola doteraz na svahoch dosť viditeľná.

21.12.2023 15:43
Petra Vlhová Foto:
Petra Vlhová.
debata

A za jeho porušenie čaká lyžiarov tvrdý trest, diskvalifikácia aj pokuta. V budúcnosti sú v pláne aj ďalšie zmeny, ktoré sú síce v prospech bezpečnosti, ale niektorých pretekárov určite nepotešia.

Čo sa teda zmenilo? Pri sledovaní slalomových pretekoch sa bežne stávalo, že lyžiar spadol, neprešiel správne bránku, ale stihol sa vrátiť. Slalomár rýchlo vyšliapal nad bránku, ktorú minul a pokračoval tak, aby preteky dokončil.

Veronika Zuzulová 6 Čítajte viac Pani Zuzulová, dajte synovi kus svojho oblečenia, vyzvala ju sestrička pred odchodom sanitky. Zložilo ma to, priznala bývalá slovenská lyžiarka

„To už je ale teraz zakázané. Dnes, keď spadnete, nesmiete už šliapať smerom nahor,“ cituje iSport.cz trénerku Evu Kurfürstovú. Jedna výnimka predsa len v pravidlách existuje. A to v prípade, keď pretekár úplne nezastaví svoj pohyb.

„Keď sa počas jazdy po páde zodvihne, nepreruší kontinuitu pohybu, tak sa môže vrátiť oblúkom naspäť na trať. Ale nesmie šliapať nahor,“ doplnila bývalá slalomárka.

V prípade porušenia tohto nového pravidla prichádza diskvalifikácia a finančná pokuta. „Diskvalifikácia platí aj v pretekoch nižších kategórii, tam vám ale nedajú pokutu. Lyžiarom vo Svetovom pohári ju však napália bez milosti,“ uviedla Kurfürstová.

Laurence St-Germainová Čítajte viac Vlhovej odpadla vážna súperka. Majsterka sveta v slalome sa zranila tesne pred Courchevelom

Dôvodom zavedenia tohto pravidla je zrejme aj to, že takýto navrátilec na trať zdržuje preteky a tiež vysielací čas, ktorý je drahý. A čiastočne aj ničí trať.

„Navyše pre pretekárov, ktorí sa takto vracajú, sú preteky aj tak stratené. Potom často idú hop alebo trop a aj tak vypadnú. Takže je to zbytočné.“

V aktuálnej sezóne ide o najvýraznejšiu a tiež najviditeľnejšiu zmenu v pravidlách. No ďalšia príde už od ročníka 2024/25. Tá sa týka bezpečnosti lyžiarov v rýchlostných disciplínach. „Ide o airbag, ktorý je od tejto sezóny odporúčaný vo Svetovom pohári, na MS aj olympijských hrách. Od ďalšej sezóny bude povinný na pretekoch kategórie 1,“ upresňuje trénerka.

Letná dovolenka zjazdových lyžiarok Fotogaléria - 31 fotiek Všetky fotky
Uplynulú sezónu už zahodili za hlavu a chystajú...
debata chyba
Viac na túto tému: #alpské lyžovanie