Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Tenistom sa nikdy nestaneš, tvrdili mu lekári. Zverev teraz v Austrálii vyradil favorizovaného Alcaraza

Nemec Alexander Zverev, ktorý postúpil do semifinále Australian Open po víťazstve nad Carlosom Alcarazom 6:1, 6:3, 6:7 (2), 6:4, bojuje okrem rivalov na kurtoch aj s vážnejším súperom.

24.01.2024 08:50 , aktualizované: 15:40
Alexander Zverev Foto:
Alexander Zverev hovorí o svojom ochorení len výnimočne.
debata (15)

Aktuálny šiesty hráčov vo svetovom rebríčku ATP nastúpil všetkých doterajších dueloch svojej profesionálnej kariéry na kurt s vedomím, že lekárov prekvapil.

Jeho príbeh by mohol motivovať mnohých, ktorí sa ocitli v podobnej situácii. Zverevovi totiž diagnostikovali cukrovku a mnohí odborníci upozorňovali na to, že vrcholový šport je pre neho nemožný. Finalista US Open 2020 tieto prognózny vyvrátil.

Dajana Jastremská Čítajte viac Toto sa na Australian Open nestalo 46 rokov. Historický postup Ukrajinky, vyradila Češku

„Od troch rokov som diabetik. Rozhodol som sa urobiť veľký krok a zverejniť to. Vždy som bol veľmi opatrný, nikdy som o tom veľmi nehovoril,“ povedal Zverev.

Cukrovku mu tak zistili zhruba v čase, keď po prvýkrát chytil do rúk tenisovú raketu. „Povedali mi, že nie je fyzicky možné vydržať vysokú úroveň námahy štyri alebo päť hodín v kuse, ak ste diabetik. Ak mi niekto povie, že niečo nejde, snažím sa urobiť pravý opak,“ uviedol nemecký tenista.

Elizaveta Kotljarová Čítajte viac Pohoršení Ukrajinci: 16-ročná juniorka si tľapla s Ruskou. Lavínu reakcií musel krotiť jej otec

O svojom ochorení porozprával aj v seriáli Netflixu Break point. „Minulý rok, keď som bol zranený, som nemal veľa práce a rozhodol som sa založiť nadáciu na pomoc deťom a ľuďom na celom svete s cukrovkou.“

Zverev má cukrovku prvého typu a diagnostikovali mu ju, keď mal iba štyri roky. „Cukrovka je ochorenie, pri ktorom vám niekedy klesne glykémia, inokedy sa zvýši. Môžem hrať šesť hodín, pri vysokých teplotách, aj keď som úplne vyčerpaný,“ doplnil Nemec.

A Zverev svoju bojovnosť predviedol aj v stredajšom štvrťfinálovom zápase na Australian Open. Vyradil totiž favorizovaného Španiela Carlosa Alcaraza v štyroch setoch 1:6, 3:6, 7:6 (2), 4:6. Zverev sa v semifinále stretne s Rusom Daniilom Medvedevom, ktorý zvíťazil nad Poliakom Hubertom Hurkaczom v piatich setoch 7:6 (4), 2:6, 6:3, 5:7, 6:4.

Nemec nedal favoritovi stretnutia i celého turnaja v úvodných dvoch setoch šancu a brejkol ho hneď pri prvej príležitosti v druhom geme. Podanie mu vzal aj za stavu 4:1, následne servoval na víťazstvo a využil prvý setbal.

Novak Djokovič Čítajte viac Austrálska legenda v tom má jasno: Začnite ryť Djokovičove iniciály na trofej

Španielov prejav sa v druhom sete zlepšil a v siedmom geme sa dostal aj k dvom brejkbalom. Tie však nevyužil, sám stratil servis a za stavu 3:5 pustil súpera do vedenia 15:0 hneď na svojom prvom podaní. Zverev opäť využil prvý setbal. Jeho súper zdramatizoval priebeh zápasu až v deviatom geme tretieho dejstva, keď si vzal naspäť servis a znížil na 4:5.

V tajbrejku chytil druhý dych a Nemcovi dovolil uhrať len dva body. Hneď na začiatku záverečného dejstva prišiel o podanie, no vzápätí si ho vzal naspäť. To sa mu však už nepodarilo za stavu 4:5 a Zverev už dotiahol zápas do úspešného konca.

djokovič Čítajte viac Djokovič je sebec! Tsitsipas ironicky glosoval, jeho slová sa v Srbsku nestretli s pochopením

Medvedev sa prebojoval medzi najlepšiu štvorku v Melbourne tretíkrát v kariére. Favorit zápasu a dvojnásobný finalista AO mohol rozhodnúť o svojom triumfe už vo štvrtom sete, keď viedol 4:2. V ôsmom a dvanástom geme však stratil podanie a jeho súper využil prvý setbal.

V záverečnom dejstve vzal Hurkaczovi servis za stavu 3:3 a „kraťasom“ premenil svoj druhý mečbal. „Som úplne zničený. Cítil som to už na konci druhého setu a povedal som si, že budem silný. Vo štvrtom dejstve som sa už nemohol sústrediť a vyskúšal som všetko, aby som zo seba dostal maximum. Som šťastný, že sa mi podarilo vyhrať za takýchto okolností,“ povedal Medvedev po zápase v rozhovore priamo na kurte.

Prvé semifinále je na programe v noci na piatok, najvyššie nasadený Srb Novak Djokovič si zmeria sily s Talianom Jannikom Sinnerom.

muži – dvojhra – štvrťfinále:
Alexander Zverev (Nem.-6) – Carlos Alcaraz (Šp.-2) 6:1, 6:3, 6:7 (2), 6:4, Daniil Medvedev (Rus.-3) – Hubert Hurkacz (Poľ.-9) 7:6 (4), 2:6, 6:3, 5:7, 6:4

Správu aktualizujeme.

Najbohatší tenisti a tenistky na svete Fotogaléria - 21 fotiek Všetky fotky
Rebríček najbohatších tenistov na svete je...
15 debata chyba
Viac na túto tému: #Australian Open #Melbourne #Alexander Zverev