Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Priateľstvu je koniec. Tvárite sa ako obete, naložila Rusom Ukrajinka

Nielen Serhij Stachovskij vystúpil proti obrane ruských a bieloruských tenistov Rafaelom Nadalom či Novakom Djokovičom po tom, ako dostali zákaz účasti vo Wimbledone.

05.05.2022 11:48
Marta Kosťuková Foto: ,
Marta Kosťuková.
debata (31)

Podľa Ukrajinky Marty Kosťukovej, 60. hráčky rebríčka WTA, ruskí a bieloruskí hráči nevyvinuli dostatočné úsilie, aby vystúpili proti vojenskej invázii Ruska na Ukrajinu.

Devätnásťročná tenistka sa s kolegami a priateľmi zo spomínaných krajín rozhodla prerušiť všetky kontakty.

"Myslím si, že na to mám dostatočný dôvod. Boli sme priatelia, no nikdy neuvažovali nad tým, aby za mnou prišli a porozprávali sa (o invázii).

Tvária sa, ako keby sa nič nedialo, predstierajú, že sú obeťami tejto situácie. Toto skutočne nedokážem pochopiť," uviedla pre Eurosport juniorská víťazka Australian Open spred piatich rokov.

Rafael Nadal, Serhij Stachovskij Čítajte aj Je fér, že Ukrajinci umierajú? Stachovskij ostro reaguje na Nadala

"Neviem, koľko času musí uplynúť, kým sa prestanú ospravedlňovať, aby urobili čokoľvek, akékoľvek rozhodnutie či gesto. Hráči, ktorí sú aspoň v top 50, majú dostatok peňazí na presťahovanie svojich rodín z Ruska.

Už sú to dva mesiace, jednoducho nechcú nič obetovať. Nie je to o tom, že nemajú na výber. Každý má na výber," hnevá sa kyjevská rodáčka, ktorá rozlúčila s antukovým turnajom v Madride po hladkej prehre 2:6, 1:6 s Britkou Emmou Raducanuovou v 2. kole.

Doplnila, že osobne pozná niekoľko ľudí, ktorí utiekla z Ruska.

Dajana Jastremská. Čítajte aj Pochvala pre Wimbledon: Urobili správnu vec, tvrdí Ukrajinka

„Nemôžu žiť v takej krajine, kde sa nemôžu k ničomu slobodne vyjadrovať. Stále s tým môžete niečo urobiť, no vidím len výhovorky,“ vraví.

Rusi a Bielorusi nemôžu štartovať v All England Clube z dôvodu ruskej vojenskej invázie na Ukrajinu. Proti tomuto postoju organizátorov sa ohradili zvučné mená i vedenie ATP a WTA.

„Ide o nespravodlivé rozhodnutie. Oni za to nemôžu,“ bránil Nadal Rusov a Bielorusov pre AFP.

Rafael Nadal Čítajte aj Aj Nadal odsúdil zákaz pre Rusov. Zomkneme sa ako hráči, pýta sa

Bývalý ukrajinský hráč Stachovskij mu poslal odkaz cez twitter:

„Hrali sme spolu, nastupovali sme spolu na okruhu. Prosím ťa, povedz mi, či je teda fér, že sa ukrajinskí hráči teraz nemôžu vrátiť domov? Či je fér, že ukrajinské deti nemôžu hrať tenis? Či je fér, že Ukrajinci umierajú?“ napísal muž, ktorý minulosti roky býval na Slovensku, kde aj trénoval.

31 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine #Marta Kosťuková