Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Dôvody rozchodu? Požiadavka otca i politika. Djokovičov extréner prehovoril

Viedol zvučné tenisové mená. Ivana Ljubičiča, Richarda Gasqueta či Milosa Raonica, no na zozname hviezdnych zverencov najviac rezonuje niekto iný - Novak Djokovič.

26.12.2021 05:55
Riccardo Piatti Foto:
Riccardo Piatti so svojím zverencom Jannikom Sinnerom v máji 2021.
debata (17)

Riccardo Piatti bol trénerom Srba v čase jeho začiatkov v elitnom kolotoči. V rozhovore pre Corriere della Sera prezradil zaujímavé detaily o spolupráci s hrajúcou legendou.

Odštartovala na jar 2005. Djokovič bol vtedy na 250. mieste svetového rebríčka, od elitných priečok tak bol ešte na míle vzdialený.

Becker tenis Čítajte viac Najlepší tenista v histórii? Becker v tom má jasno

"Svoj tím som chcel doplniť o mladých hráčov. Kamarát mi raz povedal: ‚Tu je toto dieťa.‘ Videl som ho len raz, v Austrálii, odkiaľ si odniesol výprask od Marata Safina 0:6, 2:6, 1:6.

Je to dôkaz, že človek by nemal rýchlo súdiť," zdôraznil taliansky odborník, dnes kouč krajana Jannika Sinnera, svetovej desiatky vo dvojhre.

Djokovičov neskorší rival, o šesť rokov starší Švajčiar Roger Federer mal v čase nadviazania spolupráce Srba s Piattim už dva triumfy vo Wimbledone a čakali ho ďalšie tri v sérii.

Toto ste o Djokovičovi určite nevedeli Fotogaléria - 15 fotiek Všetky fotky
15. Na kurte odmieta piť studenú vodu, pretože...

Piatti si rýchlo všimol u mladíka Djokoviča problém:

„Uvedomil som si, že predtým, ako trafil loptičku, prižmúril oči. Odporučil som jeho rodine, aby ho poslala k oftalmológovi.“ Ten napokon talentovanému hráčovi diagnostikoval krátkozrakosť. Odvtedy hráva s kontaktnými šošovkami.

Piatti bol pri Djokovičovi rok a pol. Kouč spomenul dva dôvody rozchodu. Na jednej strane išlo o očakávania rodičov budúcej hviezdy.

Novak Djokovič Čítajte viac Už prestaňte! Djokovič o nič nežiadal, nikdy sa proti vakcíne nevyjadroval

„Jeho otec odo mňa vyžadoval absolútnu oddanosť. Ale na prvé miesto som dal svoje deti a nedokázal som sa rozdeliť,“ spomína Piatti, podľa ktorého sa objavil aj iný problém – a to politický.

„Ljubičič je Chorvát bosnianskeho pôvodu, Novak je Srb. Vojna na Balkáne sa vtedy práve skončila a určité veci v týchto krajinách zavážili,“ pokračuje muž, ktorý okrem Djokoviča viedol aj spomínaného Ljubičiča, čo malo viesť k napätiu.

Cesty Djokoviča a Piattiho sa rozišli v júni 2006. Rodák z Belehradu krátko nato prvýkrát vyhral zápas na okruhu ATP a odštartoval éru, ktorou zatiaľ poslednou kapitolou je 20. grandslamový titul, ktorý si tento rok vybojoval vo Wimbledone.

Srdjan Djokovič Čítajte viac Bomby na Srbsko nikdy neodpustím. Djokovič oživuje traumu

Na otázku, či oľutoval, že nie je trénerom multišampióna, Piatti odpovedal: „Absolútne nie. Vyhrať grandslam zostáva snom. Hľadanie svätého grálu pokračuje.“

V Sydney si vraj nezahrá

Djokovič nebude hrať na ATP Cup-e v Sydney, ktorý sa koná pred grandslamovým Australian Open. Tvrdí to jeden z členov jeho tímu. Djokovič stále odmieta odpovedať na otázku, či je zaočkovaný proti koronavírusu.

Novak Djokovič. Foto: TASR/AP, Michael Probst
Novak Djokovič Novak Djokovič.

„Je to na 99 percent isté, že Novak na ATP Cup nepôjde. Trénuje tu v Belehrade a rozhodol sa, že turnaj vynechá,“ citovala agentúra AFP jedného z členov tímu.

Djokovič by mohol na Australian Open získať rekordný 21. grandslamový titul, no podmienkou účasti v Melbourne je práve očkovanie.

Hráčov otec Srdjan už v novembri povedal, že svetová jednotka pravdepodobne podujatie vynechá a organizátorov obvinil z vydierania. (TAS­R)

© Autorské práva vyhradené

17 debata chyba
Viac na túto tému: #Novak Djokovič #Riccardo Piatti