Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Bomby na Srbsko nikdy neodpustím. Djokovič oživuje traumu

Trauma, ktorá nemá konca. Srdjan Djokovič, otec najlepšieho tenistu na svete, sa k nej vracia často. Aj teraz tesne pred sviatkami.

24.12.2021 13:04
Srdjan Djokovič Foto:
Novak Djokovič a jeho otec Srdjan.
debata (484)

Pre srbské noviny tentoraz povedal, že vojenská kampaň NATO v Srbsku v roku 1999, ktorá prinútila tenisového šampióna v chlapčenských rokoch utiecť a ukrývať sa, zanechala „traumy, ktoré trvajú celý život“.

Budúci velikán žil so svojím ovdoveným starým otcom v štvrti Banjica v Belehrade. Keď bomby zasiahli Belehrad, jeho rodičia, otec Srdjan a matka Dijana, trávili väčšinu času v horskom stredisku vzdialenom viac ako štyri hodiny jazdy od hlavného mesta.

Dvojica pracovala dňom i nocou, aby financovala počiatky synovej tenisovej kariéry. Srdjan opísal niektoré zo svojich zážitkov, prv, ako jeho syn vystrelil do tenisového neba. Priznal, že to bolo „neuveriteľne náročné“ a chvíľami bol na „pokraji existencie“.

„Nikdy im neodpustím bombardovanie,“ povedal pre noviny Novosti. „Novak mal vtedy dvanásť. Na Rakovicu spadla obrovská bomba, rozbili sa nám všetky okná v byte v Banjici. Spadli sme z postele, vybehli na chodbu a kričali: "Bože, zachráň nás – neopúšťaj nás. Sú to traumy, ktoré trvajú celý život.“

Toto ste o Djokovičovi určite nevedeli Fotogaléria - 15 fotiek Všetky fotky
15. Na kurte odmieta piť studenú vodu, pretože...

Napokon, aj sám Djokovič potvrdil, že vojnový konflikt ho formoval a pomohol jeho tenisovej kariére.

„Prišiel každý, kto sa tam vošiel – neexistovalo žiadne obmedzenie,“ povedal v roku 2011 pre CBS, keď vysvetľoval, ako ľudia žili v pivnici. „Prebúdzali sme sa každú jednu noc o 2:00 alebo o 3:00. Celé dva mesiace nás budili bomby,“ vravel.

„Tieto skúsenosti zo mňa urobili šampióna, urobili nás tvrdšími a viac hladnými po úspechu,“ dodal.

Oddaný otec a priaznivec v jednom – Srdjan – sa neraz zastal svojho syna počas občas až kontroverznej kariéry, naposledy v rámci ságy o tom, či bol úradujúci šampión očkovaný proti Covidu.

Djokovič senior tvrdí, že jeho syn po ňom zdedil tvrdohlavosť. „Som jeden z mála ľudí, ktorí majú pozitívnu bilanciu v zápasoch s Novakom,“ vysvetlil. „Prvýkrát ma porazil, keď mal 11 rokov. Potom som už nedokázal vyhrať ani zápas, takže skóre je teraz 100:1.“

Novak Djokovič Čítajte viac Už prestaňte! Djokovič o nič nežiadal, nikdy sa proti vakcíne nevyjadroval
484 debata chyba
Viac na túto tému: #Novak Djokovič