Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Od Tatier k Dunaju - úsek 5: Železnô - Liptovská Osada

Zo Železnô sa po hlavnej ceste beží až do obce Liptovská Lúžna. Cez obec Liptovská Lúžna stále po hlavnej ceste do obce Liptovská Osada. V Liptovskej Osade cez potok Lúžňanka, kde sa nachádza odovzdávka.

19.07.2023 15:37
usek 5 Zelezno-Liptovska osada Foto:
debata

Popis pre bežca

Zo Železnô po hlavnej ceste stále dolu, mierne náročné klesanie až do obce Liptovská Lúžna. Cez obec Liptovská Lúžna stále po hlavnej ceste do obce Liptovská Osada. V Liptovskej Osade stále po hlavnej až po mostík cez potok Lúžňanka, kde je odovzdávka.

Informácie pre motorové vozidlá

„Bežiace“ vozidlo ide po rovnakej trase ako bežec. Parkovisko je pred odovzdávkou, na ľavej strane na trávnatej ploche, alebo na komunikáciách v obci.

Zaujímavosti z okolia

Po páde Veľkomoravskej ríše zakladali benediktíni na území celého Slovenska pustovne, tzv. eremitória. Vznikali na odľahlých, takmer neprístupných miestach a jedným z takýchto miest bolo aj v strede Revúckej doliny, na sútoku riek Lúžňanka, Korytnička a Revúčanka. Dá sa povedať, že už vtedy začali budovať odovzdávku… eremitórium sa totiž postupne rozrástlo na obec, v ktorej je záver tejto etapy.

debata chyba
Viac na túto tému: #súťaž #Od Tatier k Dunaju