Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Od Tatier k Dunaju - úsek 4: Ľupčianska dolina - Železnô

V úseku 4 stále rovno po ceste Ľupčianskou dolinou smer Železnô. Budete míňať odbočku na obec Magurka, ale pôjdete stále rovno na Železnô. Odovzdávka sa nachádza v sedle na Železnôm.

19.07.2023 15:37
usek 4 Lubcianska dolina - Zelezno  1 Foto:
debata

Popis pre bežca

Stále rovno po ceste Ľupčianskou dolinou smer Železnô, zo začiatku mierne stúpanie. Budete míňať odbočku na obec Magurka (6 km), ale vy pokračujete stále rovno na Železnô, stále do kopca, stredne náročné stúpanie. Odovzdávka je v sedle na Železnôm.

Informácie pre motorové vozidlá

„Bežiace“ vozidlo ide po rovnakej trase ako bežec. Parkovisko je za odovzdávkou pri vysielači, pokiaľ nebude už miesto, tak na ceste dolu zo sedla v smere behu. Na odovzdávku č. 4 môže ísť len „bežiace“ vozidlo! Ostatné vozidlá sa musia presunúť cez Ružomberok na odovzdávku č. 5 do Liptovskej Osady, resp. na veľkú odovzdávku č. 6 vo Vyšnej Revúcej.

Zaujímavosti z okolia

V závere Ľupčianskej doliny, v nadmorskej výške 1050 m, sa nachádza najvyššie položená osada na Slovensku, Magurka. Osada mala kedysi význam v rámci celej Rakúsko-Uhorskej monarchie, nakoľko v nej boli významné ložiská zlata a sprievodných rúd. Vzácnym objektom a veľkou zaujímavosťou osady je banský kostolík. V jeho veži sa zachoval veľký rapkáč, ktorý zvolával baníkov do práce a rovnako ohlasoval aj jej koniec. Využívali ho aj na oznamovanie iných dôležitých udalostí. Nie je ho práve počuť…? To ohlasuje váš koniec.

debata chyba
Viac na túto tému: #súťaž #Od Tatier k Dunaju