Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Od Tatier k Dunaju - úsek 3: Ľubeľa - Ľupčianska dolina

Úsek je dlhý 11,9 km, beží sa do obce Liptovské Kľačany. Beží sa rovno popri dreveniciach až na koniec obce, pod lesom. Po lesnej asfaltke popod horu, neskôr klesanie, po veľmi poškodenej ceste. Po príchode na križovatku s hlavnou cestou z Partizánskej Ľupče pokračovať Ľupčianskou dolinou. Po pravej strane budete míňať drevospracujúci podnik, k odovzdávke je to ešte asi 5 km.

19.07.2023 15:35
usek 3 Lubel - Lupcianska dolina Foto:
debata

Popis pre bežca

Beží sa do obce Liptovské Kľačany. Hneď na začiatku obce na križovatke (1 km) sa treba držať vpravo. Pokračovať stále rovno popri dreveniciach až na koniec obce, pod lesom (2 km), na križovatke doprava. Po lesnej asfaltke popod horu, neskôr klesanie (5,6 km) po veľmi poškodenej ceste nebezpečné jamy vymyté vodou! Po príchode na križovatku s hlavnou cestou z Partizánskej Ľupče (6,5 km) zabočiť doľava a pokračovať Ľupčianskou dolinou. Po pravej strane budete míňať drevospracujúci podnik, k odovzdávke je to ešte asi 5 km.

Informácie pre motorové vozidlá

„Bežiace“ vozidlo sa vracia cez Ľubeľu späť na hlavnú cestu (stará cesta do Ružomberka) smer Ružomberok a po cca 5 km odbočiť doľava na Partizánsku Ľupču. Prejsť celú dedinu po hlavnej ceste a pokračovať okolo drevospracujúceho závodu po pravej strane Ľupčianskou dolinou na odovzdávku č. 3. Parkuje sa vpravo, 200 m za odovzdávkou. Čas potrebný na presun je cca 15 min. Ostatné vozidlá nesmú ísť na odovzdávku č. 3 a č. 4, ale musia sa presunúť priamo na odovzdávku č. 5, respektíve č. 6 v Liptovskej Osade alebo vo Vyšnej Revúcej. Idú smer Ružomberok a v Ružomberku odbočia na veľkej križovatke smer Banská Bystrica (Donovaly).

Zaujímavosti z okolia

V jednej teórii vzniku mena Liptovských Kľačian sa hovorí o sokoloch, teda klečenoch. Liptov bol kedysi pre husté lesy s bohatými poľovnými revírmi obľúbeným miestom šľachty, ktorá na lov používala sokoly. Dravce pre nich cvičili miestni obyvatelia. O okolie Kľačian sa zaujímali aj ťažiari, v údolí potoka Kľačianka sa vtedy ťažilo zlato. Vy si môžete na zlato siahnuť v cieli…

debata chyba
Viac na túto tému: #súťaž #Od Tatier k Dunaju