Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Pokračovanie článku: Majú nás za bláznov. Kluby dvíhajú varovný prst, prídu o státisíce eur? Hráčky už dostali výpovede

Stretnutie zástupcov športových klubov v... Foto: František Iván
SR Košice mesto režim krízový športové kluby stretnutie KE Stretnutie zástupcov športových klubov v Košiciach kvôli nevyplateniu sľúbených dotácií od mesta.

Šport je vždy prvý na odstrel

Kluby získavajú dotácie na základe veľkosti členskej základne, počtu reprezentantov a ďalších atribútov.

Najväčšiu časť z dotácií (70-tisíc eur) dostávajú futbalisti FC Košice.

Hokejisti majú pre porovnanie nárok na 33-tisíc eur.

"Je to suma, ktorú nenájdeme ležať niekde na chodníku. Pokrylo by nám to náklady približne na mesiac nájmu ľadovej plochy pre všetky mládežnícke tímy.

Budeme musieť tieto financie hľadať inde. Neradi by sme pristúpili k zvyšovaniu členských poplatkov, pretože už teraz rodičia mladých hokejistov majú veľké náklady," vraví výkonný riaditeľ HC Košice Miloslav Klíma.

SR Hokej Extraliga 20. kolo BBX Čítajte viac Slovenský hokejista búra stereotypy. Netradičnému hobby sa venuje aj s priateľkou. Promócie na Camp Nou? Jedno obrovské stavenisko

Prezident Slovenského florbalového zväzu a dlhoročný šéf klubu Florko Košice Martin Kopejtko vyjadril ľútosť, že sa kluby musia stretávať pri takejto príležitosti. Na druhej strane však ukázali súdržnosť a jednotu.

"Pravdou je, že rušenie dotácií nás dostáva do ťažkej situácie. Máme radosť z toho, že mesto začalo vylepšovať infraštruktúru. Tá však bude zbytočná, ak nebudú mať kluby na prevádzku mládežníckej činnosti.

Bohužiaľ, zvykli sme si, že šport je vždy prvý na odstrel, ak sa škrtajú peniaze. Vždy sa v prvom rade ukáže na nás. Rebríček priorít je bohužiaľ nastavený takto,“ konštatuje Kopejtko.

Nazývajú ich bláznami

Zástupcovia klubov považujú za maximálne neférové predovšetkým načasovanie oznámenia o nevyplatení dotácií.

„Ak by sa o tom kluby dozvedeli skôr, mohli sa podľa toho zariadiť a lepšie sa na to pripraviť. Kompetentní by sa mali zamyslieť, aby sme sľúbené peniaze dostali,“ vraví Klíma.

Viacerí poukazujú na fakt, že podpísali zmluvy o dotáciách, ktoré zrazu neplatia.

Jasná Nízke Tatry Zjazdovka Petra Vlhová Čítajte viac Ministerstvo reaguje na ohrozený Svetový pohár v Jasnej. Ak podujatie bude, na RTVS ho neuvidíte

"Musíme si uvedomiť, že je december a my sa tu stále bavíme o dotáciách za rok 2023. Slovensko je malý trh a nie všetci majú miliónových sponzorov. Najmä pre mládežnícky šport sa partneri hľadajú veľmi ťažko.

Nemôžeme však všetko preniesť na bedrá rodičov. Nás, funkcionárov mládežníckeho športu, už nazývajú bláznami a je nás čím ďalej, tým menej," hodnotí Kopejtko.

Podľa neho nie je primárnou úlohou klubov vychovať reprezentantov, ale v prvom rade slušných ľudí so zmysluplnými záujmami.

"Našou úlohou je dať deťom právo výberu. Ak tento výber nemajú z dôvodu nedostatku financií, tak je to chyba systému. Ak teraz odpíšeme jednu generáciu mladých ľudí, tak to už potom naštartujeme veľmi ťažko,“ hodnotí Kopejtko.

Autogramiáda draftovaných hokejistov v Trenčíne Fotogaléria - 17 fotiek Všetky fotky
Hokejoví fanúšikovia čakajú v dlhom rade na...

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #HC Košice #Daniel Jendrichovský #FC Košice #Young Angels Košice