Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Majú nás za bláznov. Kluby dvíhajú varovný prst, prídu o státisíce eur? Hráčky už dostali výpovede

Osemsto tisíc eur. To je suma, ktorú malo mesto Košice vyplatiť športovým klubom a kolektívom vo forme dotácií. Ide o časť rozpočtu, ktorá slúži predovšetkým na pokrytie výdavkov spojených s fungovaním mládeže.

08.12.2023 05:41
SR Basketbal liga U23 ženy finále Košice... Foto:
Na snímke hráčky Young Angels Košice, druhý sprava Daniel Jendrichovský.
debata (8)

Kluby ju mali v rôznej výške dostať už v marci, napokon jej vyplatenie magistrát posunul na september, no ani tento termín nebol dodržaný. Dôvod?

Košice, podobne ako iné samosprávy, nedostali od štátu sľúbené financie z podielových daní. Výsledkom je, že mestu chýba 44 miliónov eur v rozpočte na nasledujúci rok.

Jednou z úspor má byť aj škrt dotácií v športovej oblasti. O tom, či kluby dostanú sľúbené peniaze aspoň za tento rok, budú mestskí poslanci na zastupiteľstve rozhodovať 12. decembra.

Video

„Poukazovali sme na to dlhodobo a vznik tejto situácie sme avizovali vopred. Ide o sumu 800-tisíc eur, ktoré mali dostať kluby a uvedomujeme si, že pre nich to nie je zanedbateľná čiastka. Môže to výrazne ovplyvniť ich fungovanie,“ vraví vedúci referátu športu mesta Košice Mário Švec.

Basketbalistky v extralige končia

Čierny scenár čaká basketbalistky Young Angels Košice, ktoré mali od mesta schválenú dotáciu vo výške 41-tisíc eur.

Hráčky extraligového tímu už obdržali výpovede a s najväčšou pravdepodobnosťou v najvyššej súťaži skončia od nového roka. Mládežnícku akadémiu čaká znižovanie počtu detí.

„Bál som sa, že všetky sľuby, ktoré som dostal od primátora, budú prázdne. To sa, žiaľ, naplnilo. Ak chceme z 240 detí v akadémii udržať po januári aspoň 80 a ďalej hrať, nevyhnutným krokom je vyškrtnúť extraligu,“ objasňuje kritickú situáciu generálny manažér Košičaniek Daniel Jendrichovský.

ŠH Stará jazdiareň (bývalá Angels aréna) Fotogaléria - 12 fotiek Všetky fotky
Mestská športová hala Stará jazdiareň (bývalá...

Priznáva, že zrušenie extraligového tímu, ktorého gro tvorili mladé odchovankyne, nie je jednoduchým rozhodnutím. Pre mladé hráčky je práve možnosť posunúť sa do ženského tímu najväčšou motiváciou.

„Vnímam to tak, že obetujeme extraligu, aby sme zachránili viac detí. Tie sú naša budúcnosť. Verím, že situácia sa časom zlepší a šport bude neoddeliteľnou súčasťou mestského rozpočtu, tak, ako je to v iných krajinách,“ vraví Jendrichovský s tým, že peniaze nedostali ani od Slovenskej basketbalovej asociácie.

Doplatia na to rodičia detí

O dotácie prišli aj vodnopólisti ŠK Hornets Košice, za ktorých reaguje bývalý reprezentant Karol Bačo.

"Jedná sa o vyplatenie minimálnych dotácií, ktoré už boli schválené. Zdôrazňujeme, že ide o financie vyčlenené na mládež a nie áčkové tímy. V Košiciach máme dokopy vo všetkých športoch vyše 7400 registro­vaných detí.

Kluby s týmito financiami počítali a ich nevyplatením sa dostanú do vážnych problémov. Jedna z možností je, že na to doplatia rodičia zvyšovaním členských poplatkov. Dôsledkom bude úbytok detí," vraví Bačo.

Plancar Michal HC BB 1 Čítajte viac Zapamätajte si jeho meno. Slovenský tínedžer sa zaradil pred Gáboríka i Černáka. Čo o ňom prezradil šéf klubu?

Mestu hrozí pre mimoriadne nepriaznivú finančnú situáciu nútená správa. Kluby však poukazujú na to, že Košice dlhodobo patria k samosprávam, ktoré vyčleňujú na šport veľmi malú časť rozpočtu (iba 0,2 percentá).

"Ak rátame, že rozpočet mesta je 240 miliónov eur a z toho ide 800-tisíc na dotácie, je to presná štatistika. Treba však povedať, že mesto okrem toho dáva veľkú časť peňazí na budovanie infraštruktúry.

Za posledné roky to bolo okolo 70 miliónov eur, z toho polovica išla z Fondu na podporu športu. Súhlasím však, že na podporu mládežníckeho športu by mala byť v rozpočte vyčlenená väčšia čiastka," priznáva Švec.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #HC Košice #Daniel Jendrichovský #FC Košice #Young Angels Košice