Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Lietajúci Katarčan priviedol Štiavničky do vytrženia

Jedno telo a duša. Fanúšikovia pod Urpínom vybičovali slovenských i zahraničných výškarov k svetovým výkonom a osobným maximám. Na Banskobystrickej latke sa dočkali aj rekordu mítingu.

05.02.2015 16:44
Mutaz Baršim, Alfonz Juck Foto: ,
Zľava: Mutaz Baršim z Kataru a atletický manažé a komentátor Alfonz Juck po skočení 240 cm rekordu v rámci 21. ročníka halového výškarskeho mítingu Banskobystrická latka 2015.
debata

Skočil ho fenomenálny Katarčan Mutaz Baršim. Výkonom 240 cm potvrdil svoju extratriedu. Nad latku sa navyše prehupol bez toho, aby sa zachvela. Pod vplyvom úspešného pokusu sa dvadsaťtriročný víťaz rozhodol o centimeter zdolať halový svetový rekord Javiera Sotomayora (243 cm) z roku 1989. Pri svojej motivačnej piesni dostal do varu celú halu, ktorá sa ho frenetickým potleskom snažila preniesť do histórie. Chýbalo málo…

Do análov Banskobystrickej latky sa napriek tomu zapísal zlatým písmom. „Bol to môj prvý míting v aktuálnej sezóne a pri niektorých skokoch som cítil rezervy. Som šťastný, že som zvládol 240 cm, ale veril som, že môžem ísť ešte vyššie. Po prvom pokuse som si natiahol krčný sval, rozbolel ma chrbát a už som nechcel riskovať. Do Banskej Bystrice sa v budúcnosti rád vrátim, možno aj po rekord,“ uviedol spokojný Baršim.

Rekord mítingu uchmatol o dva centimetre Rusovi Ivanovi Uchovovi, ktorý na Štiavničkách dominoval v roku 2011. V stredu sa po rozpačitých výkonoch a skoku 231 cm musel uspokojiť s treťou priečkou. Medzi neho a víťazného Katarčana sa vkliesnil strieborný z vlaňajších majstrovstiev Európy Andrij Procenko z Ukrajiny. Smolu mal líder tohtoročných svetových tabuliek Marco Fassinoti – zranil sa pri rozcvičke.

Na 21. ročníku významného podujatia zaujali aj slovenskí atléti. Vypredané hľadisko sa pri ich pokusoch zomklo do spoločného kotla, pri ktorom behal mráz po chrbte. Matúš Bubeník sa im odmenil osobným rekordom – 231 cm.

„Moja vďaka patrí najmä skvelému obecenstvu. Pokusy na 220 cm a 225 cm som skákal otrasne, na ďalších výškach – 228 cm a 231 cm – som sa uvoľnil. Ani zvyšných výšok som sa nebál, len som ich poriadne netrafil,“ prezradil zverenec českého trénera Svatoslava Tona.

Spokojnosť neskrýval ani jeho reprezentačný kolega Lukáš Beer, ktorý si výkonom 225 cm zlepšil svoje osobné halové maximum. Vo hviezdnej konkurencii mu to stačilo na desiate miesto. „Konečne som si skočil halový osobák. Verím, že splním limit 228 cm na majstrovstvá sveta do Pekingu. Teraz som nebol dostatočne vybehaný a chýbal mi lepší rozbeh,“ konštatoval Beer.

Ženskú súťaž ovládla Talianka Alessia Trostová výkonom 196 cm. O striebornú pozíciu sa podelili dve skokanky – úradujúca majsterka sveta Svetlana Školinová z Ruska a Ana Šimičová z Chorvátska. Obe skokanky pokorili latku vo výške 194 cm.

„Boli sme svedkami historického momentu, o ktorý sa snažili generácie organizátorov tohto podujatia. Pokoriť hranicu 240 cm je nevídaná vec. Musíme si to vážiť. Tešia ma výkony slovenských skokanov a je príjemné, že súťaž usporadúvame aj pre nich, nielen pre zahraničné hviezdy. Sklamali ma trochu ženy, u ktorých som čakal, že sa priblížia k hranici dvoch metrov,“ povedal šéf mítingu Alfons Juck.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Banskobystrická latka 2016