Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Ukázala krásne telo, hrozilo jej ukameňovanie. Iránska športovkyňa sa predstaví na olympiáde

Iránska kajakárka Saman Soltaniová, ktorá sa dostala do veľkých problémov kvôli videu, ktoré zverejnila na Instagrame, sa predstaví na blížiacich sa olympijských hrách v Paríži.

03.05.2024 07:50
Saman Soltaniová Foto:
Saman Soltaniová sa predstaví na olympijských hrách v Paríži.
debata

Pred dvomi rokmi bola Soltaniová na tréningovom kempe v Barcelone. Tesne pred cestou domov jej telefonicky zavolal neznámy človek a povedal, aby sa do Iránu v žiadnom prípade nevracala.

„Volajúci mi povedal, že keby som pristála v Iráne, bola by som zatknutá, uväznená a mučená,“ uviedla iránska športovkyňa s tým, že jedným z trestov v jej rodnej krajine je aj ukameňovanie.

Sotaniová sa na základe hovoru rozhodla nenastúpiť do lietadla a zostala v Španielsku. „Môj život sa úplne rozpadol. Každú noc som plakala a mala nočné mory. Zobúdzala som sa celá spotená,“ vysvetlila reprezentantka.

Adrian Lehmann Čítajte viac Atletický svet v šoku. Chcel sa kvalifikovať na OH do Paríža, maratónec zomrel na infarkt

Čím takým sa previnila, že jej hrozila v Iráne smrť? Všetko spôsobilo jedno video zverejnené na Instagrame. Záznam vznikol počas plaveckého kempu v Barcelone.

„Všetci ma varovali, aby som nešla do toho kempu,“ povedala pre nórsku televíziu NRK. „Aj tak som to urobila. A akého zločinu som sa dopustila? Že som tam bola bez hidžábu a v bikinách. Fotky a videá som zverejnila na sociálnej sieti,“ priznala Soltaniová. Tu je video, ktoré zdieľala na Instagrame:

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Saman Soltani (@samansoltaniii)

Spravila osudovú chybu, pretože iránske úrady si jej príspevok všimli a športovkyňa sa veľmi rýchlo ocitla v ich hľadáčiku.

„Bola som známa, populárna športovkyňa v Iráne. Pre tamojší režim to bolo neprijateľné, ba čo viac, zverejnenie týchto fotiek bolo trestné.“

Soltaniová bývala plavkyňou, no podľa prísnych iránskych pravidiel musí mať zahalené všetko okrem rúk a tváre. Navyše, iránske ženy nesmú súťažiť pred mužmi.

To všetko ju prinútilo vzdať sa snov o medzinárodnej plaveckej kariére. Prestala súťažne plávať, ale keď prišlo pozvanie na kemp do Barcelony, rozhodla sa tam ísť.

Mix Collage-28-Apr-2024-05-57-AM-5904 Čítajte viac Olympiáda je pre ňu viac ako peniaze. Päťbojárka odmietla vojnu, v rodnom Rusku jej to dali pocítiť

„Vždy som športovcom hovorila, aby bojovali za svoje sny, boli nezávislí, nikdy sa nevzdávali a boli odvážni. Potom som bola na rade ja, pretože som bola pre nich vzorom. Preto som išla do toho kempu,“ uviedla Soltaniová.

Keď odchádzala do Španielska, netušila, že sa do Iránu už nikdy nevráti a následne sa jej zrútil celý svet. V Európe nepoznala nikoho. V telefóne mala uložené iba jednom meno zo starého kontinentu: Uwe. Muž, ktorý žil vo Viedni.

S Uwem sa stretli pred niekoľkými rokmi v Iráne. Rakúšan bol so synom na návšteve v Teheráne a potreboval niekoho, kto vie dobre po anglicky. Takto prišlo k ich stretnutiu.

Martina Navrátilová, Tara Davisová Čítajte viac Už sa teším, ako mi bude všetko vidieť. Atlétky pobúrili dresy na olympiádu, podporila ich aj Navrátilová

„Volala som Uwemu, ktorý mi povedal, aby som letela do Viedne. Ujal sa ma,“ priznala Soltaniová. Prišla do Rakúska za cudzou rodinou, cudzím mužom. Uwe ju však nesklamal. Vyše 60-ročný pán sa ujal Iránky a miloval ju, akoby to bola jeho vlastná dcéra.

Keďže Iránka v minulosti ukázala aj kajakársky talent, vybrala si tento šport. V Rakúsku dostala azyl a potom sa stala členkou rakúskeho kajakárskeho tímu.

Po mesiacoch útrap sa teraz Soltaniová dočkala fantastickej správy. Na olympijských hrách v Paríži sa predstaví v kajakárskom šprinte.

Medzinárodný olympijský výbor zverejnil mená 36-členného kontingentu športovcov, ktorí sa predstavia v tíme utečencov. Ten tvorí 23 mužov a 13 žien a predstavia sa celkovo v dvanástich športoch.

medaily, medaile, OH 2024 Čítajte viac Zlatí olympionici si môžu na parížskych hrách pekne privyrobiť. Svetová atletika avizovala zmenu v tradícii

„Keď bolo prečítané moje meno a videla som, že tam naozaj budem, padlo mi z pliec veľa kameňov. Momentálne nedokážem opísať ten pocit, len sa mi uľavilo a som šťastná,“ cituje Krone Zeitung Soltaniovú. „Moji rodičia boli tak neuveriteľne šťastní a plakali so mnou do telefónu – naozaj sa vás takáto správe veľmi dotkne.“

Po Riu 2016 a Tokiu 2021 je to už po tretíkrát, čo sa utečenecký tím MOV zúčastní na letných olympijských hrách. Po prvýkrát nebude súťažiť pod olympijskou vlajkou, ale v Paríži sa predstaví s vlastnou vlajkou so srdcom v strede.

„Vyšle to posolstvo nádeje viac ako 100 miliónom vysídlených ľudí na celom svete. Zároveň upozorníme miliardy ľudí na celom svete na rozsah utečeneckej krízy,“ povedal prezident MOV Thomas Bach pri zverejnení nominácie tímu.

Olympijské hry 2024: Kde sa bude súťažiť v Paríži Fotogaléria - 36 fotiek Všetky fotky
Historické skvosty aj nové moderné štadióny s...
debata chyba
Viac na túto tému: #OH 2024 v Paríži #Saman Soltaniová