Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Volejbalistom žreb prial. O ME si zahrajú s Chorvátmi i Lotyšmi

Slovenské volejbalové reprezentácie mužov i žien spoznali svojich súperov v boji o účasť na záverečných turnajoch majstrovstiev Európy v roku 2017.

31.10.2015 12:03
volejbalisti Slovenska, Alberto Giuliani Foto: ,
Volejbalisti Slovenska.
debata

Rozhodol o tom sobotňajší žreb v sídle Európskej volejbalovej konfederácie (CEV) v Luxemburgu.

Slováci vstúpia do kvalifikačných zápolení v II. fáze, pri žrebe figurovali v prvom zo štyroch výkonnostných košov. V rámci dvoch turnajov D-skupiny slovenskí reprezentanti vyzvú v septembri 2016 papierovo prijateľných súperov, ktorými budú Chorváti, Lotyši a víťaz 3. skupiny I. fázy kvalifikácie (Izrael, Maďarsko, Nórsko, Anglicko).

Slováci odohrajú po dva zápasy s každým súperom. Víťaz D-skupiny si zabezpečí miestenku na záverečný turnaj ME 2017, druhý tím v poradí dostane šancu v barážovej záverečnej III. fáze kvalifikácie v máji 2017. Majstrovstvá Európy 2017 sa uskutočnia v Poľsku, istú účasť majú okrem organizátora na základe umiestnenia na tohtoročnom kontinentálnom šampionáte aj Francúzsko, Slovinsko, Taliansko, Bulharsko, Rusko a Srbsko. Na záverečnom turnaji ME Slováci nechýbali od roku 2007.

Aj ženská reprezentácia SR vstúpi do kvalifikácie v jej II. fáze v septembri 2016. Zverenkám trénera Mareka Rojka patrila pred žrebom pozícia v treťom výkonnostnom koši. V rámci dvoch turnajov D-skupiny budú Slovenky čeliť výberom Chorvátska, Izraela a Portugalska, s každým súperom si zmerajú sily dvakrát.

Víťazky skupiny postúpia na záverečný turnaj ME 2017, druhé družstvo v poradí zamieri do barážovej III. fázy kvalifikácie, ktorá sa uskutoční v máji 2017. Kontinentálny šampionát 2017 budú hostiť Azerbajdžan a Gruzínsko, istotu účasti majú po tohtoročných ME aj Rusko, Holandsko, Srbsko, Turecko a Nemecko. Slovenky dosiaľ štartovali na záverečnom turnaji ME trikrát, naposledy v roku 2009. V nasle­dujúcich troch kvalifikáciách im postup tesne unikol, v baráži o ME 2015 prehrali v rozhodujúcom zlatom sete v Leviciach s hráčkami Azerbajdžanu.

V Luxemburgu vyžrebovali aj kvalifikáciu ME 2016 mužov do 20 rokov a ME 2016 žien do 19 rokov. Mladé Slovenky v osudí nefigurovali, pretože Slovensko je organizátorom záverečného turnaja spoločne s Maďarskom a má účasť istú. Podujatie sa od 27. augusta do 4. septembra 2016 uskutoční v Nitre a Györi, finálovú časť odohrajú v Nitre.

Slovenská mužská reprezentácia do 20 rokov sa v II. fáze kvalifikácie o postup na ME 2016 do Bulharska stretne v E-skupine s Francúzskom, Rakúskom a víťazom 1. skupiny I. fázy kvalifikácie (Nórsko, Švajčiarsko, Gruzínsko). Postup si vybojujú víťazi siedmich skupín II. fázy, mužstvá na druhých pozíciách a najlepší z tretieho miesta sa presunú do bojov v rámci záverečnej III. fázy, kde miestenku získa ešte polovica z ôsmich účastníkov.

ME 2017 MUŽOV – II. fáza kvalifikácie:
D-skupina: SLOVENSKO, Chorvátsko, Lotyšsko, víťaz 3. skupiny I. fázy kvalifikácie (Izrael, Maďarsko, Nórsko, Anglicko)

ME 2017 ŽIEN – II. fáza kvalifikácie:
D-skupina: Chorvátsko, Izrael, SLOVENSKO, Portugalsko

ME 2016 MUŽOV DO 20 ROKOV – II. fáza kvalifikácie:
E-skupina: Francúzsko, Rakúsko, SLOVENSKO, víťaz 1. skupiny I. fázy kvalifikácie (Nórsko, Švajčiarsko, Gruzínsko)

debata chyba
Viac na túto tému: #slovenská volejbalová reprezentácia