Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Španieli sa vrátili na trón, Pau Gasol opäť monumentálny

Európa leží basketbalovému Španielsku znova pri nohách. Tretí kontinentálny titul z posledných štyroch šampionátov je v podaní unikátnej generácie hráčov zrejme najprekvapujúcejší, ale o to sladší a cennejší.

21.09.2015 11:43
Pau Gasol Foto: ,
Pau Gasol so zlatou medailou.
debata

Veď do Berlína na základnú skupinu pricestoval výber talianskeho stratéga Sergia Scariola bez Marca Gasola, Rickyho Rubia, Juana Carlosa Navarra, Serga Ibaku či Josého Calderóna, teda prakticky bez troch či štyroch členov základnej päťky. Ani to ho však nezastavilo na ceste za zlatom.

„Pau Gasol, opäť monumentálny, najlepší z nás,“ napísal denník Marca o pivotovi, ktorý tohtoročný šampionát zmenil na šou jedného muža. Má už tridsaťpäť rokov, ale hral svoj najlepší basketbal na reprezentačnej úrovni. S priemermi 25,6 bodu a 8,8 doskoku na zápas nedal nikomu inému šancu ani len pomýšľať na zisk trofeje pre najužitočnejšieho hráča. V osemfinále proti Poliakom premenil šesť zo siemich trojok, dal 30 bodov. Vo štvrťfinále proti podstatne silnejším Grékom len o tri menej, pripojil aj 9 doskokov. A v semifinále sa blysol výkonom, ktorým domácich obhajcov prvenstva Francúzov poslal iba do boja o bronz. Nastrieľal im 40 bodov, doskočil 11 lôpt a získal 11 faulov. Nedeľňajšie finále proti Litovčanom pred rekordnými 27 372 divákmi vo francúzskom Lille takisto ozdobil double-double (25 bodov, 12 doskokov).

„Bol to úžasný šampionát. Úvodom sme sa museli prehrýzť, keď sme v základnej skupine prehrali dva zápasy, ale mužstvo správne zareagovalo a pochopilo, že potrebujeme hrať lepšie v obrane. Má pre mňa osobitý význam, že viem hrať takto dobre v tejto fáze kariéry, v ktorej som už toľko dosiahol. To je niečo, na čo nezabudnem do konca života,“ povedal rodený Barcelončan, ktorý nechýbal pri španielskych prvenstvách na ME v Poľsku 2009 a Litve 2011. Je aj majstrom sveta z roku 2006 a dvojnásobným strieborným olympijským medailistom (Peking 2008, Londýn 2012). Z ME má tiež dve striebra (2003, 2007) a jeden bronz (2001). A v rokoch 2009 a 2010 získal v NBA tituly s Los Angeles Lakers, od leta 2014 patrí Chicagu.

V najlepšej päťke tohtoročného šampionátu sa zo španielskeho mužstva ocitol aj Sergio Rodríguez, ďalej Francúz Nando de Colo a strieborní litovskí medailisti Jonas Mačiulis a Jonas Valančiunas. Španieli aj Litovčania priamo postúpili na olympijské hry do brazílskeho Ria de Janeiro 2016. „Budem tam a pokúsim sa získať medailu,“ odkázal Pau Gasol, ktorému vzdali hold mnohé osobnosti európskeho basketbalu. „Na šampionáte sme videli niekoľko skutočne skvelých hráčov. Pau Gasol medzi nich nepatrí. Na ich všetkých vďaka svojej výnimočnosti hľadí zhora,“ napísal na twitter dlhoročný grécky reprezentant Theodoros Papalukas, majster Európy 2005 a vicemajster sveta 2006.

Konečné poradie ME basketbalistov 2015:
1. Španielsko, 2. Litva, 3. Francúzsko, 4. Srbsko, 5. Grécko, 6. Taliansko, 7. Česko, 8. Lotyšsko, 9. Chorvátsko, 10. Izrael, 11. Poľsko, 12. Slovinsko, 13. Belgicko, 14. Turecko, 15. Gruzínsko, 16. Fínsko, 17. Rusko, 18. Nemecko, 19. Macedónsko, 20. Estónsko, 21. Holandsko, 22. Ukrajina, 23. Bosna a Hercegovina, 24. Island

Majstrovstvá Európy lámali divácke rekordy

Majstrovstvá Európy mužov 2015 vojdú do basketbalových dejín ako divácky dosiaľ najatraktívnejší šampionát. Cestu na zápasy záverečného turnaja si počas štrnástich hracích dní v Montpellieri, Záhrebe, Berlíne, Rige a Lille našlo dovedna 711 131 ľudí. Nedeľňajší finálový duel medzi Španielskom a Litvou (80:63) na multifunkčnom štadióne Stade Pierre-Mauroy vo Villeneuve-d'Ascq v Lille sledovalo 27 372 fanúšikov, čo je teraz najnovší rekord v návštevnosti na mužskom basketbalovom zápase pod zatiahnutou strechou v Európe. Dejisko najbližšieho kontinentálneho šampionátu 2017 oznámia koncom tohto roka. O jeho usporiadanie prejavilo záujem viacero krajín a po tohtoročnom úspechu nie je vylúčené, že ho znova privíta viacero štátov.

debata chyba
Viac na túto tému: #Španielsko #Pau Gasol #ME 2015 v basketbale mužov