Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Volejbalisti cítia šancu. Medzi elitou si môžu zahrať prvý raz

Po siedmich účastiach na európskom šampionáte siahajú aj po premiérovom štarte na svetovom.

03.01.2014 09:00
volejbal, slovensko, rusko, kmeť Foto: ,
Na snímke smečuje Tomáš Kmeť po nahrávke Michala Masného.
debata

Slovenskí volejbalisti stoja hneď v úvode nového roka pred veľkou výzvou. Na kvalifikačnom turnaji v Poprade sa pobijú o historický postup na majstrovstvá sveta, na ktorých v ére samostatnosti dosiaľ neštartovali. Pri žrebe sa Slováci vyhli silným tímom na čele s Bulharmi, Srbmi či Nemcami. Ich súpermi budú od piatka do nedele Gréci, Ukrajinci a Fíni. „Čaká nás mimoriadne dôležitý turnaj. Cítime veľkú šancu,“ vraví nový tréner slovenskej reprezentácie Flavio Gulinelli.

Taliansky kouč má za sebou vydarenú premiéru na reprezentačnej lavičke. Jeho zverenci zdolali v dvoch prípravných zápasoch Čechov – zakaždým 3:0. Ostrý debut mu však pripravia až Gréci – prvý súper Slovákov v bojoch o účasť na turnaji v Poľsku, kde sa v septembri zíde svetová elita. „Pôsobil som v Iraklise Solún, takže Grékov dobre poznám. Verím, že nám vstup do turnaja vyjde,“ tvrdí 55-ročný Gulinelli. „V posledných rokoch išli s výkonmi dole. Neprebojovali sa ani na majstrovstvá Európy,“ dopĺňa kapitán tímu a jeden z najskúsenejších hráčov Tomáš Kmeť.

O deň neskôr narazia Slováci na Ukrajinu. Väčšina jej hráčov pôsobí v jednej z najlepších súťaží sveta – ruskej Superlige (v drese Charkova). „Je to nepríjemný súper, ale v posledných štyroch kvalifikáciách sme ho zakaždým zdolali,“ hovorí Kmeť, ktorého pred turnajom trápilo zranenie chrbta. So zdravotnými problémami pricestovali do Popradu aj smečiari Lukáš Diviš so Štefanom Chrtianskym a univerzál Martin Nemec. Ukrajincov veľmi dobre pozná Gulinelli. Skúsený Talian – po Emanuelem Zaninim už druhý na slovenskej lavičke – totiž od začiatku tejto sezóny pôsobí aj na trénerskom poste v Urale Ufa.

V súbojoch s Grékmi a Ukrajincami bude domáci výber favoritom. Obaja súperi sú vo svetovom rebríčku až za Slovákmi (36., Gréci a Ukrajinci zhodne na 52. mieste). Ich najvážnejšími konkurentmi tak budú zrejme Fíni. Tridsiate mužstvo rebríčka Svetovej volejbalovej federácie si zahralo v uplynulom ročníku prestížnej Svetovej ligy a nestratilo sa ani na európskom šampionáte. Severania vyhrali základnú skupinu, v ktorej zdolali aj obhajcov titulu zo Srbska a dotiahli to až do štvrťfinále. „Majú kvalitný tím, no sú zdolateľní, o čom sme sa presvedčili aj vlani. Pre postup urobíme všetko. Pre mnohých z nás to bude totiž posledná šanca prebojovať sa na majstrovstvá sveta,“ myslí si Kmeť.

Slováci odohrali vlani s Fínmi dve prípravné stretnutia. V prvom síce podľahli 2:3, ale v odvete dominovali hladko 3:0.

Postup na majstrovstvá sveta si zabezpečia víťazi piatich kvalifikačných turnajov a najlepší tím z druhého miesta. Zápasy slovenských volejbalistov vysiela v priamych prenosoch Dvojka.

Program Slovákov:
Piatok 17.30 Slovensko – Grécko, sobota: 17.30 Slovensko – Ukrajina, nedeľa: 20.30 Slovensko – Fínsko.

O MS zabojujú aj ženy

Bulharsko, Bielorusko a Česko. To sú súperi ženskej volejbalovej reprezentácie v boji o postup na majstrovstvá sveta, ktoré bude tento rok hostiť Taliansko. Tím Marka Rojka sa od dnes do nedele predstaví na kvalifikačnom turnaji v Bulharsku. Miestenku na šampionát si zabezpečí len víťaz turnaja a najlepší tím z druhého miesta (z piatich skupín). Slovenky sú spomedzi účastníkov M-skupiny papierovo najslabšie. Vo svetovom rebríčku im patrí 46. priečka, Bielorusky sú 36., Bulharky 35. a Češky 25.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #slovenská volejbalová reprezentácia #Flavio Gulinelli #Tomáš Kmeť